Evropa sad Pljevlja: Lica sa invaliditetom u teškoj situaciji po pitanju pronalaženja i zadržavanja posla

"Pozdravljamo ono što je do sada urađeno na uklanjanju arhitektonskih barijera za pristup lica sa invaliditetom svim objektima a posebno onim od javnog značaja"

1987 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Pokret Evropa sad
Foto: Pokret Evropa sad

Opšti problem nezaposlenosti, nedostatak adekvatnih programa podrške i edukacije, kao i brojne prepreke u okruženju, dovode lica sa invaliditetom u tešku situaciju po pitanju pronalaženja i zadržavanja posla, ocjenjeno je iz opštinskog odbora u Pljevljima Pokreta Evropa sad.

"Istraživanja među poslodavcima na ovu temu pokazuju da su lica sa invaliditetom lojalni radnici, ređe izostaju i duže se zadržavaju na jednom radnom mjestu. Oni nisu „osobe sa posebnim potrebama“. Kao i svi zaposleni, i oni imaju potrebu da obezbijede osnovnu egzistenciju, potrebu za komunikacijom i druženjem, za poštovanjem i priznanjem, kao i potrebu za samorealizacijom. Jedina razlika je u tome što te potrebe, koje svi imamo, lica sa invaliditetom zadovoljavaju na drugačiji način, npr. prilagođenim prilazima radnom mjestu, u drugačije organizovanom radnom prostoru, različitim načinom komunikacije i slično", navodi se u saopštenju pokreta Evropa sad.

U fokusu pokreta, kako tvrde biće obezbjeđivanje uslova za puno i aktivno učestvovanje lica sa invaliditetom u svim oblastima društvenog života na ravnopravnoj osnovi i na osnovu jednakih mogućnosti, posebno u oblasti zapošljavanja, obrazovanja, kulture.

"Kroz projekte ćemo omogućiti njihovu lakšu integraciju u društvo u cilju samostalnijeg i dostojanstvenijeg života. Kao odgovoran politički subjekt zalagaćemo se za strogu primjenu Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanja lica sa invaliditetom i poštovanje kvotnog sistema zapošljavanja ali i uplate posebnog doprinosa u Fond za profesionalnu rehabilitaciju koji plaćaju poslodavci koji ne zaposle određeni broj lica sa invaliditetom u odnosu na ukupan broj zaposlenih. Pozdravljamo ono što je do sada urađeno na uklanjanju arhitektonskih barijera za pristup lica sa invaliditetom svim objektima a posebno onim od javnog značaja. Uklanjanje fizičkih barijera samo je pretpostavka za uključivanje lica sa invaliditetom u širu društvenu zajednicu pa ćemo kao odgovoran politički subjekt nastaviti ovu dobru praksu. U budućnosti ćemo se ponositi Pljevljima koja će biti prepoznata kao društveno i socijalno odgovoran grad i grad ugodnog življenja za sve naše sugrađane", navodi se u saopštenju pokreta Evropa sad.

Bonus video: