Mandić: Zaštita ustavnog poretka cilj izmjena Zakona o predsjedniku, vještački se izaziva institucionalna blokada

Mandić je rekao da je predlogom izmjena Zakona predviđeno da, ako predsjednik države ne izvrši dužnost povodom postupka imenovanja mandatara, da će se mandatarom smatrati kandidat koji ima podršku većine od ukupnog broja poslanika

13912 pregleda 19 komentar(a)
Foto: Nikola Dragaš
Foto: Nikola Dragaš

Predsjednik Nove srpske demokratije (NSD) i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić, kazao je danas da je klub poslanika DF-a jutros stavio u skupštinsku proceduru predlog izmjena Zakona o predsjedniku, tražeći njihovo hitno usvajanje.

On je na pres-konferenciji rekao da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nije dao mandat kandidatu (Miodragu Lekiću) koji je dobio podršku većine poslanika u parlamentu, i da je na taj način ugrozio ustavni poredak.

"Osnovni cilj izmjena Zakona je zaštita javnog interesa i ustavnog poretka. Vještački se izaziva institucionalna blokada. Traži se i primjena povratnog dejstva nekih članova. Predložili smo dobar zakonski predlog, kako bi otklonili nedostatke u funkcionisanju zemlje", kazao je Mandić.

Naveo je da je izmjenama predviđeno da je predsjednik dužan da predloži mandatara koji ima podršku većine ukupnog broja poslanika, da predsjednik utvrđuje raspoloživost kandidata za mandatara u razgovoru s njim, a da se, ako Skupština ne usvoji predlog o skraćenju mandata, postupak o izboru mandatara ponavlja.

"Dakle, predvidjeli smo zaštitu javnog interesa", dodao je Mandić.

Povezani članci

17. Oktobar 2022.

Do mandatara bi izmjenama Zakona

On je istakao da, ako predsjednik države ne izvrši dužnost povodom postupka imenovanja mandatara, da će se mandatarom smatrati kandidat koji ima podršku većine od ukupnog broja poslanika.

"Riješili smo ovim predlog i pitanje ambasadora - predloženo je da predsjednik postavlja ambasadore na predlog Vlade i uz mišljenje nadležnog skupštinskog odbora. Dužan je da postavi kandidata za ambasadora kog je predložila Vlada ako ga je odbor podržao. Očekujemo potpunu podršku za ovaj zakon od predstavnika većine koja je pobijedila na izborima 30. avgusta 2020. godine i nadamo se da će biti usvojen s najmanje četrdeset jednim glasom", kazao je on.

Komentarišući inicijativu premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića o smjeni ministra odbrane Raška Konjevića i ministra vanjskih poslova Ranka Krivokapića, Mandić je kazao da će sačekati razgovore s partnerima.

"Čekamo da Abazović obavi razgovor s nama, da vidimo kakvo je uporište za ono što on traži", rekao je on.

Knežević: Niko ne može da bude iznad Ustava i zakona, pa ni Đukanović

Predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) i jedan od čelnika DF-a Milan Knežević, kazao je da su izmjene Zakona predložili da bi Đukanovića vratili u ustavne okvire.

Poručio je da "niko ne može da bude iznad Ustava i zakona, pa ni Đukanović".

"On ignoriše trenutno stanje da 41 poslanik želi da Lekić bude predložen za mandatara. Ovim zakonom je predviđeno i šta se dešava ako na zahtjev predsjednika ne dođe do raspuštanja Skupštine. Tada je on dužan da ponovo sprovede proces konsultacija, jer je to jedini ustavni i zakonodavni put. Očekujemo podršku svih kolega koji su učestvovali u pregovorima o Vladi i saglasili se da Lekić bude mandatar. Očekujemo jasan stav Kolegijima predsjednice Skupštine da se ovaj zakon što prije nađe u plenumu", rekao je Knežević.

Dodao je i da im je zakon potreban, jer "Đukanović vješto koristi dešavanja u Vladi".

Radulović: U prvoj polovini mjeseca imaćemo mandatara Lekića

Poslanik Pokreta za promjene (PzP) Branko Radulović, saopštio je da predložene izmjene Zakona imaju jedan cilj - uspostavljanje pravnog i ustavnog poretka i uklanjanje "opstrukcija autokrate Đukanovića".

"Ovaj predlog su radili, osim nas, i domaći i inostrani eksperti. Đukanović je davno trebalo da mandat da Lekiću. Kako to nije učinio, mi smo analizirali sve varijante da se uspostavi pravni poredak. Javni interes je da se mandat da Lekiću. U prvoj polovini mjeseca imaćemo mandatara Lekića", kazao je Radulović.

Bonus video: