Pribilović: Abazovićevoj Vladi već prestao mandat, pa je inicijativa za ponovni prestanak mandata ministrima besmislica

"Po svim pravilima parlamentarne demokratije i ustavno-pravnog poretka Crne Gore, ovaj očajnički Abazovićev potez je pravno-politički nonsens. To je klasično obesmišljavanje i podrivanje političkog sistema"

10412 pregleda 17 komentar(a)
Pribilović, Foto: DPS
Pribilović, Foto: DPS

Suzana Pribilović, poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) u Skupštini Crne Gore, saopštila je da je predlog premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića za smjenu ministara Raška Konjevića i Ranka Krivokapića njegov najnoviji bestidni udar na pravni poredak države Crne Gore.

"Precizno, saglasno odredbi sadržanoj u članu 110 Ustava Crne Gore, Vladi Dritana Abazovića je već prestao mandat, izglasavanjem nepovjerenja u Skupštini. To dalje implicira da je inicijativa za ponovni 'prestanak mandata' pojedinim ministrima notorna pravna besmislica", navela je ona u saopštenju DPS.

Dodala je da Abazović ovakvim šarlatanstskim potezom nastavlja da pomjera granice.

"Odlazeći premijer svoj diverzantski odnos prema institucijama manifestuje i kroz podrivanje ustavnog poretka", kaže ona.

Kaže da je sam postupak da ovakav predlog pošalje ka parlamentu, koji je izglasao nepovjerenje njegovoj vladi, posljedica Abazovićeve sinergije neznanja, nekompetentnosti i malicioznosti u odnosu na pozitivnopravne propise naše države.

"Naime, po svim pravilima parlamentarne demokratije i ustavno-pravnog poretka Crne Gore, ovaj očajnički Abazovićev potez je pravno-politički nonsens. To je klasično obesmišljavanje i podrivanje političkog sistema", istakla je Pribilović.

Pribilović kaže i da dodatno, tumačenjem člana 110 Ustava, da se zaključiti da ova vlada ima isključivo jedan zadatak - nastavak rada Vlade do izbora nove.

"Dakle, i pored kolokvijalne upotrebe, ne postoji tzv. tehnički mandat Vlade. To nas vodi do nedvosmislenog zaključka da je stvar demokratske i političke kulture manir da Vlada kojoj je prestao mandat, a time i legitimitet, vrši vlast u ime građana, kao izvornih nosilaca suvereniteta, i obavlja samo neizbježne, tehničke poslove. To posebno važi za Vladu kojoj je mandat prestao, ne zbog nekog drugog razloga, već zbog izlasavanja nepovjerenja", smatra Pribilović.

Kaže da odlazeći premijer bez dostojanstva i što je najznačajnije bez legitimiteta, uz sve afere čiji je akter, i na ovaj način pokušava da šokira domaću i međunarodnu javnost.

"Jasno upućujući poruku da je na sve spreman, pa i da gazi Ustav, kako bi se svetio i pokušao da zataška svoju ulogu u najnovijim aferama", zaključila je Pribilović

Bonus video: