Koalicija "Narod pobjeđuje": Rasvijetliti i zaustaviti višedecenijski izborni inženjering

Iz tivatske koalicije kazali kako DIK i država hitno reagovati, ako im je stalo do vladavine prava

2707 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Koalicija "Narod pobjeđuje" apelovala je da se rasvijetli i zaustavi "višedecenijski izborni inženjering" koji je, kako su kazali, bitno uticao na izborne rezultate na svim novoima vlasti u Crnoj Gori.

"Objelodanjivanje alarmantnih dokaza u dnevnom listu 'Vijesti' o izbornom inžinjeringu i protivrpavnom uticaju na birače u Tivtu, i činjenice da su u tome ključnu ulogu godinama i nivou cijele države, imali pojedinci iz Policije, Vojske, ANB, centara za socijalni rad, opštinskih uprava i drugih državnih organa, organizacija i institucija, zahtijeva hitnu reakciju svih nadležnih u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju.

Kazali su da je ta koalicija, kako se radi o "kontinuiranom i dobro organizovanom skrnavljenju" biračkog prava i "kršenju ostalih zagarantovanih ljudskih prava i sloboda", te ozbiljnom ugrožavanju ustavnog poretka, o svemu je obavijestila Vladu, direktora Uprave policije, Državnu izbornu komisiju, Delegaciju Evropske unije u Crnoj Gori i ambasade.

"Koalicija 'Narod pobjeđuje' pozdravlja reakciju Uprave policije – Odjeljenja Tivat koje je o DPS projektu 'siguran glas' i protivpravnom uticaju na birače i sumnji o izvršenju krivičnih djela protiv izbornog prava, obevijestilo nadležno tužilaštvo", dodje se u saopštenju.

U toj koaliciji, ipak, smatraju da to nije dovoljno da bi se rasvijetlio i zaustavio "višedecenijski izborni inžinjering koji je bitno uticao na izborne rezultate na svim novoima vlasti u Crnoj Gori".

Smatraju da Državna izborna komisija (DIK), kao nezavisni i samostalni državni organ sa najvišim stepenom odgovornosti na polju zaštite izbornog prava, mora hitno preduzeti mjere iz svoje nadležnosti. Poručili su da DIK ima zakonsku obavezu da prati sve što je vezano za biračko pravo, ali i da preduzima mjere koje treba da "spriječe ovakve štetne pojave".

"Na osnovu odredbe iz člana 32 Zakona o izboru odbornika i poslanika, DIK se: '1) stara se o zakonitom sprovođenju izbora i jedinstvenoj primjeni odredaba ovog zakona; 2) prati primjenu i daje mišljenje u vezi sa primjenom ovog zakona; 3) usklađuje rad opštinskih izbornih komisija i daje uputstva u vezi primjene ovog zakona i vrši nadzor nad njihovim radom...'" - ukazuju iz tivatske koalicije.

Bilo bi, kako su kazali, "sasvim normalno" da se oglase i iz ostalih državnih institucija, organi i organizacija "čiji su zaposleni kršili izborna prava građana".

"To što su radili u DPS štabovima na svim nivoima da bi obezbijedili sigurne glasove portivpravno nudeći rješenja problema kao što su prijave boravka, dobijanja lične karte ili pasoša, zaposlenja, kredita, poreskih olakšica, subvenicija. Napredovanja u Službi i 'rješavanja' prekršajnih i drugih prijava, je bila je štetna, opasana dijelatnost za ustavni poredak i kao takva podležu krivičnopravnoj odgovornosti", dodaje se u saopštenju.

Kazali su da bi morala reagovati i Vlada, jer je "volja birača kao temelj zakonitosti i demokratija sistematski prekrajana, uz asistenciju zaposlenih u državnih organima", i to "baš onih koji su prvi, i najrevnosnije trebali da štite ustavnost i zakonitost".

"Neutralnost i operativna nezavisnost Policije bi trebali da budu osnov svake pravne države, Zakon o unutrašnjim poslovima kaže da je, Policija u svom radu politički i ideološki neutralna. Pitamo Dierktora Policije da li će zbog tivatske šeme obaveznih glasova i učešća polijskih službenika u protivpravnom uticaju na birače, nešto preduzeti", dodaju iz tivatske koalicije.

Kazali su kako su se obratili i Delegaciji EU u Crnoj Gori, jer od ostvarivanja temeljnih prava zavisi brzina i trajanje pregovaračkog procesa u oblasti vladavine prava, što, kako dodaju, direktno utiče i na napredak u drugim aspektima pregovora sa Evropskom unijom.

"Cilj političke EU u oblasti pravosuđa i temeljnih prava je da održi i dalje razvijaju Uniju i zemlje kandidate za prijem, kao područje slobode, sigurnosti i pravde. To zahtijeva čvrstu posvećenost ostvarivanju biračkih prava, koja su okosnica demokratije i vladavine prava. Efikasna borba protiv korupcije u izbornom postupku je jedan od bitnih garanta stabilnosti demokratskih institucija i vladavine prava. Čvrsti pravni okvir i pouzdane institucije su potrebne da podrže koherentnu politiku prevencije i odvraćanja od izbornog inžinjeringa. Države moraju obezbijediti poštovanje osnovnih prava i prava građana garantovanih ustavnim i međunarodnopravnim odredbama! Ukoliko nema slobodnih i demokratskih izbora sva ustavom i međunarodnim konvencijama garantovana prava su mrtvo slovo na papiru, i dokaz nema ni pravne države i pravne sigurnosti, i zato očekujemo da reaguju svi nadležni kojima smo se obratili", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: