DPS gubi i sjever

Partija Mila Đukanovića ostala je na vlasti u Bijelom Polju i Plavu, dok je izgubila Pljevlja, Žabljak i Kolašin. Rezultati u Šavniku još neizvjesni, ponavlja se glasanje na pet mjesta

70453 pregleda 19 komentar(a)
”Nastavljamo dalje na dobrobit svih Pivljana”: SNP, Plužine, Foto: privatna arhiva
”Nastavljamo dalje na dobrobit svih Pivljana”: SNP, Plužine, Foto: privatna arhiva

Demokratska partija socijalista (DPS) izgubila je vlast u većini opština na sjeveru u kojima su juče održani izbori.

DPS sa partnerima je ostao na vlasti u Bijelom Polju i Plavu, dok je izgubio Pljevlja, Žabljak i Kolašin.

U Plužinama je na vlasti ostala Socijalistička narodna partija (SNP), a Bošnjačka stranka (BS) u Rožajama.

DPS računa i na Šavnik, ali zbog ponavljanja glasanja na nekoliko biračkih mjesta, rezultat je još neizvjestan.

DPS računa i na Šavnik: Jakić
DPS računa i na Šavnik: Jakićfoto: Svetlana Mandić

Glasanje u Šavniku obilježili su incidenti i veći broj nepravilnosti, zbog čega će izbori biti ponovljeni na pet biračkih mjesta.

DPS-SD je, prema podacima OIK-a, na 18 biračkih mjesta osvojio 429 glasova, Za budućnost Šavnika 474, a “Idemo ljudi” 80. Izlaznost je bila 50,53 odsto.

U Šavniku će izbori biti ponovljeni na biračkim mjestima Šavnik, Bijela, Komarnica, Mokro i Kruševice. Prema riječima predsjednika OIK-a Dušana Radanovića na tim biračkim mjestima nije dozvoljeno pojedinim biračima da glasaju, dok su prema njegovim riječima, pojedini članovi biračkih odbora i otuđili glasačke listiće.

Policija je podnijela više krivičnih prijava protiv članova pojedinih biračkih odbora jer nijesu građanima dozvolili da glasaju, a pojedini su i uzeli dio glasačkih listića. Kako su članovi biračkih odbora iz opozicionih partija kazali nijesu dozvolili da o sudbini Šavničana odlučuju ljudi koji nemaju nikakve veze sa tim krajem.

Izbore u Šavniku obilježio je veliki broj novoupisanih birača, pa ih je tako u odnosu na parlamentarne izbore bilo više za 350, a u odnosu na lokalne izbore održane u maju 2018. godine 245 više.

Na lokalnim izborima u Šavniku koji su održani prije četiri godine, koalicija DPS-SD je osvojila 19 mandata (862 glasa), koalicija SNP-Demokratski front osam (381), dok su Demokrate, koje su izašle samostalno, osvojili tri mandata (152). Tada je izlaznost bila skoro 82 odsto.

Dominacija SNP-a u Plužinama

SNP, koja je u Plužinama na vlasti od 1998. godine, nastaviće da vrši vlast. Prema rezultatima iz te partije osvojili su mandat više u odnosu na prethodne izbore, tako da sada imaju 17 mandata (1.064 glasa).

”Naši rezultati su pokazali da su građani opštine Plužine zadovoljni našim dosadašnjim učinkom i da ne žele da mijenjaju vlast. Nastavljamo dalje na dobrobit svih Pivljana”, poručio je nosilac liste i budući predsjednik opštine Slobodan Delić.

Koalicija koju čine Demokrate i Demokratska srpska stranka osvojila je 284 glasa ili četiri mandata, koliko su imali i na prethodnim izborima, dok će Nova srpska demokratija imati šest odbornika (408 glasova) ili dva više nego u prethodnom skupštinskom sazivu.

Koalicija DPS-a i SD-a je najveći gubitnik lokalnih izbora u Plužinama. Osvojili su 136 glasova ili dva odbornička mandata. Na prethodnim izborima ove dvije partije su nastupile samostalno i osvojile su šest mandata (DPS pet, a SD jedan).

Na ovim lokalnim izborima prvi put je nastupio Građanski pokret URA i osvojio jedan mandat (64 glasa).

Pravo glasa u Plužinama, na 24 biračka mjesta, imala su 2.382 birača, 54 manje u odnosu na parlamentarne izbore održane 30. avgusta 2020, odnosno 162 manje u odnosu na lokalne izbore 2018. Glasalo je nešto preko 82 odsto birača.

Na lokalne izbore koji su održani 2018. godine izašlo je 85,29 odsto birača, odnosno 2.170. Tada je SNP dobio 1.143 glasova (16 mandata), DPS 337 (pet mandata), DF 293 (četiri mandata), Demokrate 270 (četiri mandata) i Socijaldemokrate 98 glasova (jedan mandat).

Demokrate u Kolašinu očekuju mjesto predsjednika Opštine

DPS je izgubio vlast i u Kolašinu. Pokret “Zajedno gradimo Kolašin”, koji su činili DPS, SDP, SD i nestranačke ličnosti osvojio je između devet i deset mandata.

Nosilac liste koalicije Demokrate i Ujedinjena, Vladimir Martinović saopštio je da je njegova izborna lista, sa devet osvojenih mandata, najveći pobjednik izbora, te da će budući predsjednik opštine biti iz Demokrata.

Prema nezvaničnim rezltatima, koje je saopštila ta stranka, DF je osvojio četiri, Evropa sad tri, koliko će u budućem lokalnom parlamentu imati i SNP. Lista URA i slobodni građani osvojila je jedan, a Grupa birača, dosadašnji tradicionalni koalicioni partner DPS-a, dva mandata.

Martinović je kazao da će buduća kolašinska vlast “biti vlast svih građana bez obzira na njihovo političko opredjeljenje. On je takođe rekao i da koalicija koju je predvodio neće dozvoliti ucjene ni od jednog političkog subjekta.

Nositeljka liste pokreta “Zajedno gradimo Kolašin” Marta Šćepanović kazala je “Vijestima” da je zadovoljna načinom “na koji je protekao izborni proces, u jednoj zdravoj i demokratskoj atmosferi”.

Izborni dan u Kolašinu protekao je bez većih nepravilnosti, a na dva biračka mjesta desili su se manji incidenti koji nijesu poremetili izborni proces.

Na loklanim izborima 2018. godine DPS je osvojio 13 mandata, pa su minule četiri godine obavljali vlast sa GB, koja je imao tri i SD, koji je imao dva odbornika. Demokrate su u dosadašnjem sazivu lokalnog parmaneta imale šest, koalicija DF i SNP pet, a SDP dva odbornika.

DPS oduvan u Pljevljima

DPS je sa Bošnjačkom strankom, SD i SDP ubjedljivo poražena na izborima u Pljevljima, pa će priliku da formiraju novu lokalnu vlast u ovom gradu imati do sada opozicione partije.

To pokazuju nezvanični podaci jučerašnjih lokalnih izbora, na kojima je pravo glasa u Pljevljima imalo 24.592 birača.

Od tog broja biračko pravo na 74 biračka mjesta iskoristilo je 70,52 odsto odsto birača.

Koalicija koju predvodi DPS osvojila je devet mandata što je 12 mandata manje u odnosnu na lokalne izbore 2018. godine.

Najviše glasova, ili 13 mandata osvojio je DF. Koalicija Demokrate, Pokret za pljevlja i Ujedinjena Crna Gora osvojili su sedam mandata, Pokret Evropa sad četiri mandata, a iz te partije su kazali da očekuju i peti mandat.

Kolaicija SNP i URA imaju dva mandata.

Lokalni parlament u Pljevljima ima 34 odbornička mjesta, jedno manje u odnosu na lokalne izbore održane prije četiri godine.

Iz Opštinske izborne komisije “Vijestima” su rekli da nije bilo većih nepravilnosti koje bi mogle uticati na izborni proces.

Nisu zabilježene veće tenzije tokom izbornog dana a pristalice opozicionih partija okupile su se oko sjedišta partija, a neki su slavili ulicama Pljevalja.

Ove izbore je obilježila niža izlaznost u odnosu na prethodne prije četiri godine kada je glasalo skoro 80 odsto građana Pljevalja.

U odnosu na te izbore u Pljevljima u birački spisak za ove izbore upisano je 1.445 birača manje pa će jedan od najvažnijih zadataka buduće lokalne vlasti biti kako zaustaviti odseljavanje stanovnika ovog grada i poboljšati natalitet.

DPS gubi i Žabljak

Prema podacima Demokrata, DPS je na Žabljaku osvojio 11 manadata, “Durmitorska inicijativa” 6, Demokrate i koalicija “Za budućnost Žabljaka” po pet, SNP dva, a Prava Crna Gora 1.

Predsjednik OO DPS-a Žabljak Milorad Zarubica kazao je za TVCG da nijesu zadovoljni rezultatima u tom gradu iako su pojedinačno najjača partija.

Kako kaže, sa SD-om osvojili su 11 mandata. Naveo je da imaju primjedbe na glasanje na najvećem biračkom mjestu gdje ima skoro 900 birača.

“Tražićemo da se izuzme video nadzor u školi”, kazao je Zarubica.

U Bijelom Polju DPS-u najviše mandata

Koalicija “Prava stvar, još bolje za Bijelo Polje”, koju predvodi DPS osvojila je najviše mandata na lokalnim izborima u tom gradu i sa Bošnjačkom strankom može da formira vlast.

To je kazao nosilac liste, Abaz Dizdarević. On je saopštio da je “Prava stvar” u Bijelom Polju osvojila 18 mandata, Bošnjačka stranka pet, a sve ostale partije 14.

“Iz ovog izbornog procesa niko ne treba da se osjeti pobijeđenim, mi ćemo pozvati sve ostale suverenističke partije koje su nastupale na ovim izborima da se pridruže da zajedno gradimo Bijelo Polje”, rekao je Dizdarević na konferenciji za novinare.

Odbornik Demokrata u Bijelom Polju Marko Ljujić je kazao da na osnovu 75,9 odsto obrađenog biračkog materijala (do 23 sata) koalicija oko DPS-a (38,4 osto) i Bošnjačke stranke (9,81 odsto) ima oko 50 odsto glasova, koliko imaju koalcija “Idemo ljudi” i DF, “Evropa sad”, SNP i URA.

”Očekujemo da nam pristigne materijal sa još 25 odsto biračkih mjesta, nakon čega ćemo moći preciznije da se izjasnimo o rezultatima”, kazao je Ljujić.

Nosilac liste SNP-a Miodrag Mijo Vojinović kazao je da je razočaran rezultatom svoje partije u Bijelom Polju.

”Očigledno je da građani nisu prepoznali žrtvu koju je naša partija podnijela ulaskom u vlast na državnom nivou, i kao rezultat svega toga imamo rezultat koji nije na zadovoljavajućem nivou”, kazao je Vojinović, dodajuće da očekuje da ta partija uđe u lokalni parlament, ali da je to daleko od onog što su očekivali.

Bošnjačka stranka (BS) sa osvojenih pet mandata postigla je istorijski rezultat, kazao je nosilac liste Ernad Suljević.

Nositeljka liste “Može Bijelo Polje”, Suada Zoronjić zadovoljna je rezultom izbora u Bijelom Polju, nakon što je ta partija osvojila dva mandata. “Naravno, nismo zadovoljni time što je vlast ista, ali to je izbor građana. Postigli smo trostruko bolje rezultate u odnosu na parlamentarne izbore, i nešto bolje u odnosu na prethodne lokalne izbore 2018. godine”, kazala je.

Više krivičnih prijava podneseno je juče u Bijelom Polju zbog sumnji u regularnosti izbora, glasanja istih lica više puta, kupovine ličnih karata, kao i pravljenja spiskova i dijeljenja novca glasačima.

SD ostao na vlasti u Plavu

Portparol Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Nikola Zirojević, kazao je da će njihov funkcioner Nihad Canović i naredne četiri godine biti predsjednik Opštine Plav. On je kazao da je koalicija “Zajedno pobjednički za Plav” osvojila 15, a najvjerovatnije i 16 odborničkih mjesta.

Rekao je da će samostalno moći da formiraju vlast.

Zirojević je saopštio da je Bošnjačka stranka osvojila oko 1.000 glasova, koalicija URA - Albanska alternativa 550 glasova, SNP oko 200 i DF 585 glasova.

Iz Uprave policije saopšteno je da je predstavnik Bošnjačke stranke u Plavu, Z. M. prijavio da ga je R. K. fizički napao i udario pesnicom u glavu na biračkom mjestu Vojno Selo. “Nakon toga, po poništenju glasačkog listića od strane glasačke komisije, na pomenutom biračkom mjestu, R. K. je poslije verbalne rasprave ponovo fizički napao oštećenog Z. M.”, navodi se u saopštenju Uprave policije.

BS slavi u Rožajama

Kako je saopšteno iz BS, na osnovu 80 odsto prebrojanih glasova imaće u Rožajama 21 odbornika, možda i 22.

Prema podacim TVCG, Stranka pravde i pomirenja vjerovatno će preći cenzus, SNP i Evropa sad zasada su bez mandata.

URA u Rožajama očekuje tri mandata. U toj partiji se žale na nepravilnosti tokom izbornog procesa.

”Istorijski rezultat Bošnjačke stranke u Rožajama, gdje je BS osvojio apsolutnu vlast sa 22 mandata, pokazatelj je da je Bošnjačka stranka jedini autentični predstavnik bošnjačkog naroda u Crnoj Gori i istinski zastupnik prava bošnjačkog naroda”, saopšteno je iz BS.

Poručili su da će nastaviti da vode ispravnu politiku kao i do sada.

Bonus video: