Omanula dobitna kombinacija DPS-a

Nepisano je pravilo da onaj ko upravlja Rudnikom uglja osvaja i lokalne izbore u Pljevljima. U Kolašinu zajednička lista sa dojučerašnjim oštrim kritičarima odmogla Marti Šćepanović

61681 pregleda 12 komentar(a)
Pokazala ažurnost, ali to nije bilo dovoljno: Marta Šćepanović sa političkim saveznicima, Foto: Dragana Šćepanović
Pokazala ažurnost, ali to nije bilo dovoljno: Marta Šćepanović sa političkim saveznicima, Foto: Dragana Šćepanović

Razlozi pada podrške Demokratskoj partiji socijalista u Pljevljima i Kolašinu na izborima u nedjelju su različiti, ali u obje opštine ukazuju na lošu procjenu partijskog vrha u vezi sa tim šta je dobitna kombinacija za očuvanje lokalne vlasti. I dok sagovornici “Vijesti” navode da je zapošljavanje u Rudniku uglja diglo rejting Demokratskog fronta u Pljevljima, u Kolašinu je zajednička lista sa dojučerašnjim oštrim kritičarima odmogla nositeljki zajedničke liste DPS-a Marti Šćepanović koja vjerovatno opštinu prepušta opoziciji, na čelu sa Demokratama.

Za opstanak na vlasti u Šavniku DPS će se u nedjelju boriti na ponovljenom glasanju na mjestima gdje je upisano 41,7 odsto birača. Ta partija nije uspjela da povrati Tivat, gdje će aktuelni predsjednik opštine imati izazovan posao da se dogovori o vlasti sa više manjih lista.

Pljevljaci nisu bili oduševljeni Kovačevićem

Poslije osam godina vlasti, DPS u Pljevljima i njegovi koalicioni partneri, preseliće se u opozicione klupe nakon što su ubjedljivo poraženi na nedeljnim lokalnim izborima.

Koalicija koju predvodi ta partija, prema rezultatima kojima raspolažu partije, osvojila je 4.578 glasova ili 9 mandata, što je za preko 5,5 hiljada ili 11 mandata manje u odnosnu na lokalne izbore održane 2018. godine kada su nastupili u koaliciji sa BS i SD. Na tim izborima za razliku od nedjeljnih SDP je nastupio samostalno, ali nije prešao cenzus.

Da će DPS i partije oko njega imati loš izborni rezultat i na lokalnim izborima moglo se naslutiti i nakon parlamentarnih izbora od 30. avgusta 2020. godine, kada je ta partija osvojila 6174 glasa. Odnosno preko 4.000 glasova manje nego na lokalnim izborima 2018. godine kada su osvojili preko 10.130, a njihovi koalicioni partneri nešto više od 1.200 glasova.

Problemi za ovu partiju su počeli nakon što je u maju 2020. tadašnji predsjednik opštine Mirko Đačić podnio ostavku na funkciju i članstvo u DPS-u, jer je bio nezadovojan odnosom Vlade prema Pljevljima. Na njegovo mjesto izabran je Igor Golubović, koji je pod pritiskom djela vrha partije morao da podnese ostavku, zbog pokušaja kompromitacije od strane partijskih kolega koji su pokušali da prikažu kako on opravdava ratne zločine.

U februaru ove godine je za gradonačelnika izabran Rajko Kovačević, koji već odavno ne živi u Pljevljima, što je izazvalo dosta nezadovoljstva među članovima DPS-a, koji su smatrali da je među Pljevljacima bilo kandidata koji su mogli da obavljaju tu funkciju.

Partije koje su na ovim izborima bile na kursu protiv DPS-a osvojile su ukupno 12.520 glasova ili 25 mandata.

Sa osvojenih 5.604 glasa, odnosno 12 mandata, DF je pobjednik lokalnih izbora u Pljevljima, posebno ako se ima u vidu da su konstituenti te koalicije u sadašnjem sazivu lokalnog parlamenta imali četiri odbornika.

DF sa četiri skočio na 12 mandata: nosilac liste Milan Lekić
DF sa četiri skočio na 12 mandata: nosilac liste Milan Lekićfoto: DF

Na izborima prije četiri godine Nova je nastupila u koaliciji sa Pokretom za promjene i SNP-om i osvojili su četiri mandata, dok je Demokratska narodna partija nastupila u koaliciji sa Pokretom za Pljevlja, kada su osvojili zajedno 4 mandata.

Nepisano pravilo je da onaj ko upravlja Rudnikom uglja uvijek osvaja i lokalne izbore u Pljevljima, potvrđeno je i nakon poslednjih lokalnih izbora.

Nosilac izborne liste i kandidat za predsjednika opštine Milan Lekić je izvršni direktor Rudnika uglja, kojem su skoro sve političke partije zamjerale za prekobrojno zapošljavanje u toj najvećoj pljevaljskoj kompaniji, nakon što je prije godinu i o preuzeo upravljanje njome.

Lekić kazao da će raditi u interesu Pljevalja i svih njenih građana, kao što je to, kako je rekao i do sada radio na svim mjestima na kojima je bio.

Iako je osvojio najveći broj glasova, na nedeljnim lokalnim izborima DF je osvojio znatno manje glasova nego na parlementarnim izborima 2020. kada je koalicija ojačana SNP-om imala 9.806 glasova.

Koalicija Demokrate, Pokret za Pljevlja i Ujedinjena osvojili su 3.542 glasa (7 mandata). Na prethodnim izborima samo Demokrate su osvojile sedam mandata. Nosilac liste Nikola Rovčanin kazao je da su očekivali bolji rezultat, ali je, kako je rekao, ostvaren cilj, srušena je vlast DPS-a u Pljevljima.

Sa osvojenih 2075 glasova odnosno 4 mandata pokret Evropa sad je najveće iznenađenje i izbora u Pljevljima. Oni su biračima ponudili izbornu listu sa imenima 32 uglavnom mlađa kandidata za odbornika, dva manje nego što lokalni parlament ima odborničkih mjesta. Njihovu listu predvodio je ljekar Dane Marković.

Koalicija SNP i URA osvojila je 1172 glasa ili dva mandata, što je nosilac ove liste Saša Grbović ocjenio kao lošim izbornim rezultatom. SNP je u lokalnom parlamentu do sada imao dva odbornika, dok URA prvi put dobija odbornike.

Opštinska izborna komisija u Pljevljima juče do 16 sati još nije objavila rezultate, jer su kako je rekao predsjednik Čedo Gospić čekali da im stignu rezultati glasanja iz ZIKS-a.

Kazao je da nije bilo prijavljenih nepravilnosti, ali da političke partije imaju rok od 72 sata da dostave prigovore na izborni proces.

Niko srećan, niko zadovoljan

Niko srećan, niko zadovoljan – u najkraćem je rezime rezultata vanrednih lokalnih izbora u Tivtu. Koalicija “Prava stvar DPS-SD-SDP-LP” pojedinačno je osvojila najviše glasova od svih devet izbornih listi, ali je podrška koju su joj ukazali Tivćani ipak nedovoljna da se DPS sa svojim partnerima vrati na vlast koju je ta partije izgubila u avustu 2020.

Naime, 12 osvojenih mandata listi koju je vodila šefica lokalnog odbora DPS-a Dubravka Nikčević ostavilo je tu partiju u opoziciju, jer izuzev sa HGI koj je osvojio tri mandata, nema sa kime da pokuša sastaviti novu skupštinsku većinu u lokalnom 32-članom parlamentu.

Slijede teški pregovori: proslava pobjede u Tivtu
Slijede teški pregovori: proslava pobjede u Tivtufoto: Siniša Luković

Za to joj je nedovoljno i da eventualno jedan odbornik koliko će u novom sazivu SO imati Bokeški forum, “promijeni stranu” i pređe u DPS-ov tabor. U tom slučaju rezulat je neriješen – 16:16 odbornika.

Malo je izvjesno da bi “Krtoljska lista” koja je uzela dva mandata, mogla da se poput žrtve zagrli sa dželatom, jer je DPS tokom skoro 25 godina vladavine u Tivtu najviše loših stvari uradio upravo žiteljima tog dijela opštine – prvenstveno kroz uzurpaciju njihove privatne imovine i pozicioniranje u Krtolima nekih za okruženje, vrlo nepoželjnih infrastrukturnih objekata, poput postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za Tivat i Kotor.

Sa druge strane, iako su u osvojenim mandatima uspjeli da očuvaju premoć nad DPS-om i njegovim partnerima, ni u dosadašnjoj lokalnoj vlasti Tivta koju personifikuje gradonačelnik Željko Komnenović, ne mogu biti pretjerano zadovoljni je im slijede izvjesno teški pregovori oko formiranja nove skupštinske većine. Iz koalicije “Da zapečatimo – NP-DCG-PES-DSS” koju je predvodio Komnenović i koja je osvojila 10 mandata, juče su čestitali na izbornom rezultatu Demokratskom frontu (DF), Krtoljskoj listi (KL), Bokeškom forumu (BF) i Tivatskoj akciji (TA). Naveli su da će u najskorije vrijeme sa njima započeti razgovore o konstituisanju skupštinske većine.

Ipak, budući da su svi ti politički subjekti na ovaj ili onaj način tvorili i dosadašnju lokalnu vlast tri građanske liste (NP, BF i GB), koja je u posljednjih nekoliko mjeseci imala značajna međusobna trvenja, zadatak Komnenovića da “pomiru rogove u vreći” mnogo je izazovniji i teži nego što to djeluje na prvi pogled.

Ono što na njih može djelovati kao dodatni kohezioni faktor je ipak generalna poruka koju su birači Tivta uputili u nedjelju - da je dosadašnja lokalna vlast u tom gradu dobila potvrdu i uvećala povjerenje kod Tivćana. Naime, konstituenti nekadašnje kolaicije Narod pobjeđuje su na izborima u avgustu 2020. (pri izlaznosti 78 odsto) imali 3.519 glasova. U nedjelju su na izlaznosti od nepunih 65 odsto, dobili ukupno 4.077 glasova.

Iako je BF gotovo upola izgubio podršku, a URA-SNP i AZT ostali ispod cenzusa i “prosuli” 355 glasova koji su otišli listi DPS-a, ispostavilo se da Tivćani ne žele povratak na vlast DPS-a i njegovih partnera.

Dokazuje to i podatak da je ta koalicija u nedjelju sa osvojenih 2.604 glasa, imala skoro hiljadu i po glasova manje nego što je bio pojedinačni učinak DPS-a, SD-a i SDP-a na posljednjim lokalnim izborima kada su te tri partije zajedno imale povjerenje ukupno 4.094 birača.

Kada se stvar posmatra kroz mandate, DPS koji je do sada imao 11 odbornika, zabilježio je veliki pad jer će ih ubuduće imati samo sedam. Iako je ukupan rezultat koalicije “Prava stvar” 12 osvojenih mandata, DPS će morati da prepusti pet mandata manjim partnerima (po dva SD-u, odnosno SDP-u i jedan LP-u). LP u posljednja tri izborna ciklusa u Tivtu nije prešao cenzus, a SDP je to jedva učinio u avgustu 2020.

Osim SDP-a koji je sa jednog, došao na dva odbornika u novom sazivu SO Tivat, napredak bilježi i HGI koji je dobio 157 glasova više nego na izborima u avgustu 2020. Uz značajno nižu izlasnost partija Adrijana Vuksanovića je dva mandata povećala na tri u opštini u kojoj živi najveći broj Hrvata u Crnoj Gori. Time što ne može dobiti ni 700 glasova, HGI je i dalje vrlo daleko od, na mogućim vanrednim parlamentarnim izborima, ionako izuzetno niskog preferencijalnog cenzusa od samo 0,35% za partije koje reprezentuju hrvatsku manjinu u Crnoj Gori.

Opštinska izborna komisija Tivat sapštila je juče zvanične privremene rezultate lokalnih izbora, dok je predsjednik OIK Tivat, Ognjen Vukasović rekao da “do sada nije bilo nikakvih zvaničnih promjedbi podnosilaca izbornih lista. Jedino je HGI podnio zahtjev za uvid u birački materijal i birački spisak”.

”Evropa sad” najavila prigovore

Pokret “Zajedno gradimo Kolašin”, koji su činili DPS, SDP, SD i nestranačke ličnosti osvojio je tri mandata manje nego što je je imao DPS u dosadašnjem sazivu lokalnog parlamenta. Ta stranka je na lokalnim izborima 2018. nastupila samostalno, a vlast su minule četiri godine obavljali sa SD-om i Grupom birača (GB), tradicionalnim koalicionim partnerom. Neuspjeh liste koju je predvodila aktuelna predsjednica Marta Šćepanović mogao bi biti i rezultat loše reakcije “baze” DPS-a na činjenicu da su se na listi, prije mnogih dugogodišnjih odbornika DPS-a, našle nestranačke ličnosti, ali i neki dosadašnji žestoki kritičari te stranke.

Prije svih, Bojan Zeković, šef odborničkog kluba SDP-a, koji je minulih godina iznosio brojne optužbe na račun načina na koji su DPS i GB obavljale vlast. Na listi pokreta bio je i Goran Rakočević, sekretar za finansije od 2014. do 2018. godine, u period kada je vlast u tom gradu obavljala koalicija Demokratskog fronta (DF), Socijalističke narodne partije (SNP) i SDP-a. I Rakočević, dok je na bio na čelu tog resora, bio je oštar kritičar učinaka vlasti DPS-a i GB-a. Šćepanovićeva je tokom minula četiri mjesca na funkciji predsjedice Opštine pokazala, čak i prema ocjenama političkih neistomišljenika, ažurnost i ekspeditivnost u rješavanju nekih od nagomilanih lokalnih problema, ali se pokazalo da to nije bilo dovoljno.

Isto broj mandata kao pokret “Zajedno gradimo Kolašin”, i tri više nego u dosadašnjem sazivu SO, osvojile su Demokrate. Ta partija će, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, najvjerovatnije, formirati vlast sa pokretom “Evropa sad”, koji su osvojili tri i DF-om, koji je osvojio četiri mandata. Ti politički subjekti, na taj načim, imali bi većinu u lokalnom parlamentu i bez tri odbornika SNP-a i jednog sa liste URA i slobodni građani, osim ako ne pokažu volju za širom inkluzivnošću.

Međutim, sasvim je sigurno da će u opoziciji, uz pokret “Zajedno gradimo Kolašin”, ostati i GB, koji je osvojio dva mandata, jedan manje nego 2018. godine. Izbornu listu GB-a predvodio je nekadašnji odbornik DPS-a Momčilo Vukčević. Iako zvanično nije saopšteno, Đukić će ubuduće biti aktivan u okviru URA, iako nije bio kandidat za odbornika.

Kako su “Vijestima” kazali u OIK-u, prigovore su najavile tri izborne liste: GB, pokret “Zajedno gradimo Kolašin” i pokret “Evropa sad”. Oni će prigovore podnijeti, rekla je predsjednica OIK Radmila Šuković, danas, kada će se znati i na što se odnose.

”Vijestima” su u “Evropi sad” kazali da smatraju da su “oštećeni prilikom raspodjele mandata”. “Imamo tri madata sa 525 glasova. GB-u, koji ima 269 glasova, to jest, skoro duplo manje od nas, pripala su dva mandata. Mislimo da smo oštećeni”, navode.

U Šavniku repriza na pet mjesta

U Šavniku će izbori u nedjelju, 30.oktobra, biti ponovljeni na pet biračkih mjesta: Šavnik, Bijela, Komarnica, Mokro i Kruševice. Na tim mjestima je upisano skoro 41,72 odsto birača u toj opštini (821). Prema riječima predsjednika OIK-a Dušana Radanovića na njima prije dva dana nije dozvoljeno pojedinim građanima da glasaju, dok su prema njegovim riječima, pojedini članovi biračkih odbora i otuđili dio glasačkih listića.

Koalicija DPS-SD, koja je u toj opštini na vlasti, na 18 biračkih mjesta osvojila je 429 glasova, dok je koalicija “Za budućnost Šavnika”, koju čine SNP, Nova srpska demokratija i DNP osvojila 474 glasa. Koalicija Demokrata, “Evrope sad” i Ujedinjene Crne Gore, osvojila je 80 glasova. Prema riječima Radanovića nije bilo žalbi.

Policija podnijela osam krivičnih prijava: u Šavniku na dan izbora
Policija podnijela osam krivičnih prijava: u Šavniku na dan izborafoto: Svetlana Mandić

Rezultati izbora i vladajućoj i opozicionim koalicijama daju nadu da će upravo oni biti pobjednici. Na biračkim mjestima na kojima će biti ponovljeno glasanje vladajuća koalicija je na prethodnim izborima ostvarila većinu, posebno na biračkom mjestu u varošici.

”Pored svega što je naša politička konkurencija uradila, od svih nepravilnosti, političkog inžinjeringa, od udruživanja takoreći u kriminalnu organizaciju kako bi zaustavili naše birače da glasaju na svim mjestima na kojima ostvarujemo najbolje rezultate, mi smo na timmjestima ostvarili izvanredne rezultate. Očekujem da će nadležni organi uraditi svoj dio posla i da ćemo na izbornim mjestima na kojima je prekinuto glasanje, imati preko 200 glasova podrške više u odnosu na konkrenciju”, kazao je nosilac liste koalicije DPS-SD, aktuelni predsjednik opštine, Jugoslav Jakić.

Opozicija je više puta istakla da nijesu dozvolili glasanje biračima koji nemaju nikakve veze sa Šavnikom i koji su došli, da umjesto Šavničana, odlučuju o njihovoj sudbini. Kazali su da će im prednost ostvarena na 18 biračkih mjesta, od 125 glasova, biti dovoljna za pobjedu.

Izbore u Šavniku obilježile su krivične prijave i prisustvo velikog broja uniformisanih lica koja su čak, po pozivu predsjednika i zamjenika predsjednika biračkog odbora u zgradi Opštine Šavnik, dolazila dva puta. Policija u Šavniku podnijela je osam krivičnih prijava protiv 14 osoba (sedam krivičnih djela povreda prava glasanja i jedno krivično djelo sprečavanje održavanja glasanja), a u toku su i mjere i radnje sa nadležnim tužilaštvom u odnosu na jedan predmet, saopštili su iz Uprave policije.

”Od Živka Nikolića i ‘Đekne’ mi nijesmo imali veći bum”, tako je izborni dan u Šavniku prokomentarisala jedna mlada Šavničanka.

Izbore u Šavniku obilježio je veliki broj novoupisanih birača, pa ih je tako u odnosu na parlamentarne izbore više za 350, a u odnosu na lokalne izbore održane u maju 2018. godine 245 više.

Što se tiče Plužina, prema riječima predsjednika OIK-a Milodarka Jokanovića, nijesu zabilježene nepravilnosti, niti je bilo žalbi na sami tok glasanja.

”U opštini Plužine je glasalo 1.949 glasača, što je 81,82 odsto. SNP je osvojio 1.066 glasova, što je 17 mandata, koalicija koju čine Demokrate i Demokratska srpska stranka četiri mandata, ili 246 glasova, Nova srpska demokratija 394 glasa, odnosno šest mandata, a koalicija DPS-a i SD-a dva mandata, tj. 144 glasa. Građanskom pokretu URA sa 63 glasa pripao je jedan mandat”, kazao je Jokanović.

Nosilac liste SNP-a, Slobodan Delić, kazao je da nijednog trenutka nijesu ni sumnjali u ubjedljivu pobjedu jer su im u prilog išli rezultati koje su ostvarili domaćinski upravljajući Pivom od 1998. godine.

”Nastavićemo sa razvojnim projektima na dobrobit svih Pivljana, još snažnije i istrajnije”, poručio je budući predsjednik opštine koji će na tu funkciju zamijeniti partijskog kolegu i najdugovječnijeg predsjednika neke lokalne uprave u Crnoj Gori, Mijuška Bajagića.

Bonus video: