Vučurović: Sudstvo nikada nije bilo nezavisno, tako da se nema šta slaviti

"Dok se kod tužilaštva i vide neki mali pomaci, koji su najviše rezultat izglasavanja novog tužilačkog savjeta, u sudstvu je situacija dramatično loša. Dovoljno je vidjeti ko su osobe koje su godinama i decenijama bile na čelu sudova i da se dio njih nalazi u zatvoru, pa da se ta konstatacija pokaže kao tačna"

6503 pregleda 16 komentar(a)
Vučurović, Foto: Screenshot/Youtube
Vučurović, Foto: Screenshot/Youtube

Nikada sudstvo u Crnoj Gori nije bilo nezavisno, pa se tu i nema šta previše slaviti, poručio je Jovan Vučurović, poslanik Demokrtaskog fronta (DF) i član Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu.

Kako se navodi u saopštenju DF, on je to rekao povodom Dana sudstva.

"Uvijek je bilo batina u rukama partije - i za vrijeme jednopartizma, a naročito posljednje tri decenije kada je bilo potpuno pod kontrolom Mila Đukanovića, njegove partije i organizovanog kriminala koji je povezan sa Đukanovićem", dodao je Vučurović.

Kaže da je sudstvo jedna od najslabijih karika među ionako lošim institucijama u Crnoj Gori.

"Dok se kod tužilaštva i vide neki mali pomaci, koji su najviše rezultat izglasavanja novog tužilačkog savjeta, u sudstvu je situacija dramatično loša. Dovoljno je vidjeti ko su osobe koje su godinama i decenijama bile na čelu sudova i da se dio njih nalazi u zatvoru, pa da se ta konstatacija pokaže kao tačna", istakao je.

Navodi i da sada kada se nalazi pred potpunim krahom, Demokratska partija socijalista (DPS) pokušava da zadrži određenu kontrolu u sudstvu.

"Pa, i dalje imamo na nekim važnim mjestima osobe koje su pod kontrolom Mila Đukanovića, a među sudijama su još oni koji su izvršavali slijepo njegove naloge, poput onih u slučaju suđenja za lažni državni udar liderima DF, ili za navodno pranje para Nebojši Medojevići i funkcionerima DF, itd. Sve dok se ti ljudi, koji su radili po nalozima Đukanovića i partije, ne sklone iz sudstva, a neki i ne procesuiraju, ne možemo govoriti o reformama, a posebno o obračunu protiv kriminala i korupcije, koji je usko povezan sa šefom DPS", rekao je.

Svjedoci smo, kaže Vučurović, i da DPS sprečava i izbor sudija Ustavnog suda.

"I nikako da se ta partija osvijesti i shvati da je njihovo vrijeme prošlo i da nije dobro da zaustavljaju procese i reforme, našta upozoravaju i iz EU. DF će dati svoj puni doprinos da se odblokira rad institucija, i to smo pokazali i prilikom glasanja za člana sudskog savjeta i kada se glasalo za članove ustavnog suda, jer samo zdrave, nezavisne institucije mogu kvalitetno voditi borbu protiv kriminala i korupcije", zaključio je Vučurović.

Bonus video: