MANS: Poslanici da zaštite građane od nezakonite državne administracije

"Predloženim izmjenama se uvodi diskreciono pravo suda da spoji postupke i teret grešaka državne administracije prebaci na građane koji moraju podnositi posebne tužbe protiv svakog pojedinačnog upravnog akta, a smim tim i snositi troškove advokata", navodi se u saopštenju

5585 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) pozvali su poslanike da podnesu amandmane na predložene izmjene Zakona o upravnom sporu i zaštite građane od "samovolje i nezakonitostog rada državne administracije".

Oni su pojasnili da se predloženim izmjenama Zakona o upravnom sporu troškovi nezakonitog i neažurnog rada državne administracije prebacuje na građane.

"Ovim izmjenama Zakona se stimuliše neažurnost državne administracije koja krši prava građana, jer godinama ne poštuje rokove za donošenje odluka, i troškovi takvog postupanja prebacuju na građane čija prava su već prekršena", saopštili su iz te nevladine organizacije.

Kako su kazali, predloženim izmjenama se suštinski suspenduju svi rokovi u upravnim postupcima jer se organima omogućava da bez bilo kakvih posljedica, na teret građana, postupaju sa višemjesečnim odlaganjem.

Predložene izmjene, smatraju oni, uvode preširoko diskreciono pravo suda koje će suštinski voditi ukidanju prava na usmenu raspravu, ali i ukidanju svih rokova za odlučivanje Upravnog suda.

"Predloženim izmjenama se uvodi diskreciono pravo suda da spoji postupke i teret grešaka državne administracije prebaci na građane koji moraju podnositi posebne tužbe protiv svakog pojedinačnog upravnog akta, a smim tim i snositi troškove advokata", navodi se u saopštenju.

Dodaju i da spajanje više tužbi u upravnom sporu ne poznaje ni jedan od zakona iz regiona, a posebno ne radi odluke o troškovima postupka.

"Ovakve izmjene zakona i ranije su predlagali pojedini poslanici i to DPS-a i SDP-a, ali su zbog kritika nevladinog sektora i tadašnje opozicije, od njih odustali. Utoliko prije očekujemo da aktuelna skupštinska većina djeluje amandmanski na predložene izmjene Zakona i zaštiti prava građana. MANS je svim poslaničkim klubovima poslao nacrt amandmana kojima se mogu unaprijediti predložene izmjene Zakona", saopšteno je iz MANS-a.

Bonus video: