Đurović pozvala lidere partija na sastanak: Najviše me brine pitanje ugrožene bezbjednosti u Crnoj Gori

"U trenutku kad postoje različita viđenja o različitim zakonskim aktima, u trenutku kad je Vlada izgubila povjerenje i kad je u tehničkom mandatu, kad postoji želja za različitim vaninstitucionalnim djelovanjem, to smatram predmetom koji treba kod svakakoga da izaziva budnu pažnju", naglasila je Đurović

45524 pregleda 31 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović, pozvala je danas predsjednike parlamentarnih partija na sastanak o prevazilaženju političke i društvene krize.

"Imajući u vidu da se država nalazi u dubokoj političkoj i društvenoj krizi, smatrala sam neophodnim da ponovo otvorim politički dijalog u kom će učestvovati svi predsjednici parlamentarnih partija u Crnoj Gori. Upitila sam svim predsjednicima dopis za sastanak koji je zakazak za srijedu, u 12 časova. Postupanjem i ponašanjem svih političkih subjekata, došli smo u situaciju gdje, po mom mišljenju, dovodimo u pitanje i bezbjednost u našoj državi. Smatram obavezom svih subjekata da nađemo način za dogovor o vrlo važnim pitanjima koja opterećuju naše društvo", kazala je Đurović na pres-konferenciji u Skupštini.

Ona je podsjetila da su parlamentarne partije u julu imale sastanak o imenovanjima u pravosuđu, koji je ona organizovala, ali da nakon toga, kako je rekla, nije došlo do relalizacije zaključaka koje su tada imali.

"Nemamo funkcionalan Ustavni sud i imamo problem oko proglašenja rezultata lokalnih izbora. U posljednje vrijeme se posebno apostofira potreba funkcionalog Ustavnog suda, s obzirom na neka zakonska rješenja. Upravo je to razlog zašto sam ponovo tražila od predsjednika partija da sjednu zajedno i da pronađemo rješenje. Najviše me brine pitanje ugrožene bezbjednosti u Crnoj Gori", navela je Đurović.

Danijela Đurović
foto: Boris Pejović

Na pitanje za kad će zakazati sjednicu parlamenta na kojoj se ponovo odlučivati o izmjenama Zakona o predsjedniku, koje je šef države Milo Đukanović vratio parlamentu, Đurović je odgovorila da je njena poslovnička obaveza da na prvoj narednoj sjendici stavi taj zakon na novo glasanje.

Govoreći o ugroženoj bezbjednosti u državi, Đurović je rekla:

"U trenutku kad postoje različita viđenja o različitim zakonskim aktima, u trenutku kad je Vlada izgubila povjerenje i kad je u tehničkom mandatu, kad postoji želja za različitim vaninstitucionalnim djelovanjem, to smatram predmetom koji treba kod svakakoga da izaziva budnu pažnju".

Komentarišući predlog Predsjedništva Đukanovićeve Demokratske partije socijalista (DPS) da se odustane od izmjena Zakona o predsjedniku i da se proces izbora sudija Ustavnog suda vrati na početak, Đurović je odgovorila:

"Informisana sam o tom predlogu putem medija. Pitanje Zakona o predsjedniku trebalo bi da bude tema dijaloga. Što se tiče vraćanja postupka o izboru sudija na početak, to je nemoguće".

Bonus video: