Dukaj: Razvoj demokratije mjeri se stepenom sprovedene decentralizacije

Održan prvi sastanak radne grupe za izradu analize funkcionisanja sistema lokalne samouptave

1327 pregleda 2 komentar(a)
Dukaj na sastanku, Foto: Ministarstvo javne uprave
Dukaj na sastanku, Foto: Ministarstvo javne uprave

Ključni spoljnopolitički cilj Crne Gore, članstvo u Evropskoj uniji (EU), ne može biti postignut bez snažnih i razvijenih opština, kazao je ministar javne uprave Maraš Dukaj na sastanku radne grupe za izradu analize funkcinisanja sistema lokalne samouprave.

Dukaj je, kako je saopšteno iz Ministarstva javne uprave, rekao da se taj resor opredijelio za primjenu sveobuhvatnog pristupa analize sistema lokalne samouprave.

On je naveo da očekuju da se utvrdi objektivna ocjena stanja u svim jedinicama lokalne samouprave, gdje će konačno dobiti smjernice za dalje unapređenje cjelokupnog sistema.

Dukaj je istakao da se stepen razvoja demokratije jednog društva mjeri stepenom sprovedene decentralizacije i da su opštine neposredna i građanima najbliža vlast.

Zato je, kako je kazao, obaveza da dalju decentralizaciju sprovode rukovodeći se principom profesionalnosti i objektivnosti, kako bi ona bila u skladu sa potrebama građana.

"Članstvo Crne Gore u EU, kao naš ključni spoljnopolitički prioritet, ne može biti postignut bez snažnih i razvijenih opština“, rekao je Dukaj.

Na to, kako je naveo, ukazuje činjenica da se 70 odsto evropskog zakonodavstva primjenjuje na lokalnom nivou.

Maraš Dukaj
foto: Ministarstvo javne uprave

"Upravo cijeneći takve prilike, moramo činiti napore da unaprijedimo sistem lokalne samouprave, a to možemo samo svi zajedno“, kazao je Dukaj.

Državni sekretar Ministarstva javne uprave, Dragiša Janjušević, istakao je da je decentralizacija lokalne samouprave najvažniji proces koji će se dešavati na reformskoj agendi.

"Uspostavljenje sistema snažnih i odgovornih opština, sa odgovarajućim krugom poslova i kadrovskom strukturom, adekvatnim sistemom finansiranja, predstavlja naš ključni cilj“, poručio je Janjušević.

On je kazao da su se zato opredijelili da formiraju radnu grupu koju čine predstavnici organa državne uprave, lokalne samouprave, Zajednice opština, akademske zajednice i nevladinog sektora.

Samo sinergijskim i stručnim pristupom i konstruktivnim dijalogom možemo doći do optimalnih rješenja u pogledu unapređenja sistema lokalne samouprave“, rekao je Janjušević.

On je kazao da će dokument pružiti objektivnu ocjenu stanja na nivou opština u pogledu opsega nadležnosti, finansijskih i kadrovskih kapaciteta opština, odnosa sa organima državne uprave i drugih aspekata funkcionisanja jedinica lokalne samouprave.

Na sastanku je istaknuto da je međuresorska i međuopštinska saradnja jedan od prioriteta u izradi analize, da bi se unaprijedio sistem lokalnih samouprava.amouprava.

Bonus video: