TEMA RAZGOVORA NOVI ZAKON

Pribilović: Predložena rješenja unaprijediće i poboljšati funkcionisanje lokalne samouprave

Pribilović je, navodi se, pohvalila napore lokalne samouprave u pravcu realizacije strateških razvojnih projekata i kazala da ohrabruju rezultati u dijelu ispunjavanja razvojnih planova opštine
0 komentar(a)
Ministarstvo javne uprave, Foto: Ministarstvo javne uprave
Ministarstvo javne uprave, Foto: Ministarstvo javne uprave
Ažurirano: 27.09.2017. 15:19h

Predložena zakonska rješenja iz nacrta Zakona o lokalnoj samoupravi olakšaće funkcionisanje opština i normativno urediti službenički sistem na lokalnom nivou, sa posebnim fokusom na profesionalizaciju, smatra ministarka javne uprave, Suzana Pribilović.

Ona je boravila danas u radnoj posjeti opštinama Kolašin i Mojkovac, a teme razgovora bile su, između ostalog, i uloga jedinica lokalnih samouprava u procesu reforme javne uprave, novi Zakon o lokalnoj samoupravi, finansijska stabilnost opština, potencijalna saradnja pri realizaciji projekata iz oblasti E-uprave i ključni projekti opština.

“Sagovornici ministarke Pribilović su pohvalili predložena rješenja u nacrtu Zakona o lokalnoj samoupravi, ističući da ova zakonska rješenja doprinose unapređenju i poboljšanju funkcionisanja lokalne samouprave. Takođe, pohvaljena je saradnja Ministarstva javne uprave sa organima lokalne samouprave i saradnja sa Zajednicom opština tokom pripreme ovih zakonskih rješenja”, saopšteno je iz Ministarstva.

Kako se navodi, tokom sastanka sa predsjednicom opštine Kolašin, Željkom Vuksanović, bilo je riječi o modalitetima za unapređenje saradnje između Vlade i opštine, sa fokusom na teme finansiranja i finansijsku održivosti opštine.

“Ministarka je istakla da vjeruje da će predložena zakonska rješenja iz nacrta Zakona o lokalnoj samoupravi olakšati funkcionisanje opština, te normativno urediti službenički sistem na lokalnom nivou, sa posebnim fokusom na profesionalizaciju koja će zadovoljiti potrebe lokalnog stanovništva i obezbijediti razvoj lokalnih zajednica”, kaže se u saopštenju.

Na sastanku sa predsjednikom opštine Mojkovac, Dejanom Medojevićem, i njegovim saradnicima razgovarano je o aktuelnim projektima i naporima opštine na uspostavljanju stabilnih javnih finansija, kao i o jačanju saradnje sa Ministarstvom javne uprave i drugim državnim organima.

Pribilović je, navodi se, pohvalila napore lokalne samouprave u pravcu realizacije strateških razvojnih projekata i kazala da ohrabruju rezultati u dijelu ispunjavanja razvojnih planova opštine.

Ona je, tokom posjete Mojkovcu, posjetila Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju i obišla nekadašnje jalovište, postojeće biciklističke i trim staze.

“Na sastancima je bilo riječi i o drugim temama iz oblasti reforme javne uprave, posebno je potencirano jačanje saradnje u oblasti E-uprave, te ukazano na važnost uspostavljanja saradnje u oblasti digitalizacije elektronskih lokalnih servisa”, kazali su iz Ministarstva.