Abazović: Crna Gora želi da osnaži veze koje bi doprinijele jačanju njene pozicije kao sigurne investicione destinacije

"Prenijeta je obostrana spremnost da se saradnja dodatno unapređuje i u tom segmentu su posebno akcentovane mogućnosti da Crna Gora sa svojim dobrim odnosima koje baštini u regionu Zapadnog Balkana bude idealan partner u promociji standarda OECD-a na Zapadnom Balkanu"

1569 pregleda 0 komentar(a)
Korman i Abazović, Foto: Gov.me
Korman i Abazović, Foto: Gov.me

Uprkos izazovima Crna Gora je usmjerena na osnaživanje veza koje bi doprinijele jačanju njene pozicije kao sigurne investicione destinacije, sa povoljnim poreskim sistemom i primjenim međunarodnih poslovnih standarda, saopštio je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović.

Kako se navodi u saopštenju Vlade on je to rekao tokom sastanka sa Matijasom Kormanom, generalnim sekretarom OECD (Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj) na marginama Pariskom mirovnog foruma.

Dodaju da je Abazović naveo da Vlada posvećeno radi na stvaranju povoljnih uslova za privlačenje stranih direktnih investicija i otvaranje novih tržišta, prije svega kroz uspostavljanje stabilnog političkog sistema koji će počivati na vladavini prava i odlučnoj borbi protiv korupcije.

"Tokom sastanka konstatovana je izvanredna saradnja između Crne Gore i OECD-a i istaknuta aktivnost naše države u brojnim komitetima u okviru ove međunarodne organizacije. Prenijeta je obostrana spremnost da se saradnja dodatno unapređuje i u tom segmentu su posebno akcentovane mogućnosti da Crna Gora sa svojim dobrim odnosima koje baštini u regionu Zapadnog Balkana bude idealan partner u promociji standarda OECD-a na Zapadnom Balkanu", piše u saopštenju.

Tokom sastanka, dodaju iz Vlade, pokrenuta je inicijativa o saradnji oko unaređenja standarda u Slobodnim zonama kako bi se primjenjivali najviši OECD standardi i kako bi Crna Gora permanentno jačala kapacitete u toj oblasti.

"Abazović je pozvao Kormana da posjeti Crnu Goru i da se u tom prilikom razmotre mogućnosti saradnje u drugim oblastima gdje je OECD aktivan, poput reforme javne uprave, digitalizacije, biznisa i uopšte u kontekstu jačanja standardizacije, kao preduslova za uključivanje u međunarodne i evropske integracione tokove i kao osnovu za uklanjanje tehničkih barijera u trgovini, tj. obezbjeđivanje slobodnog protoka roba i usluga", zaključuju u saopštenju.

Bonus video: