Za budućnost Šavnika: Nepostupanje nadležnih državnih organa pokazuje sve slabosti institucija

Već više od pola godine apelujemo na nadležne državne organe da pokrenu postupke protiv lica koja prijavom lažnog prebivališta ostvaruju biračko pravo u ovoj opštini, kao i protiv državnih službenika koji ovo svojim nečinjenjem omogućavaju, navodi se u saopštenju

8169 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Svetlana Mandić
Ilustracija, Foto: Svetlana Mandić

Crna Gora je doživjela da o funkcionalnosti demokratije govore upravo oni koji su svojim djelovanjem u prethodnih 30 godina održavanje izbora pretvorili u pitanje svih pitanja, u kojem se ne biraju sredstva da se dođe do izborne pobjede, saopštili su iz koalicije Za budućnost Šavnika.

Kako kažu, "upravo su dešavanja u Šavniku i sada već maratonsko ponovljanje izbora, nužna posljedica razvoja demokratije, u režiji DPS-a".

"Ako je demokratija vladavina naroda onda i u Šavniku treba da se uspostavi lokalna samouprava po mjeri naroda koji živi na tom području, a ne ona izabrana od lica koja su biračko pravo stekla izvršenjem krivičnih djela", navodi se u saopštenju.

"Nepostupanje nadležnih državnih organa, prije svih Ministarstva unutrašnjih poslova i Državnog tužilaštva pokazuje sve slabosti institucija, koje i ovog puta očigledno uzmiču pred političkim interesima kao što to čine već bezmalo 30 godina", kazali su iz koalicije Za budućnost Šavnika.

Dodaju da, "već više od pola godine apelujemo na nadležne državne organe da pokrenu postupke protiv lica koja prijavom lažnog prebivališta ostvaruju biračko pravo u ovoj opštini, kao i protiv državnih službenika koji ovo svojim nečinjenjem omogućavaju".

Tvrde da je više stotina lica na ovaj način steklo biračko pravo, ali da do sada nije pokrenut nijedan krivični, niti je protiv nekog službenika MUP-a pokrenut disciplinski ili krivični postupak.

Kako kažu, "najnovija dešavanja, kada su iz zvanične baze podataka MUP-a u javnost dospjeli lični podaci nosilaca dvije opozicione izborne liste u Šavniku, pokazali da su nečinjenje ovog organa državne uprave i izostanak bilo kakve reakcije, dali podstrek dijelu državnih službenika koji su pod kontrolom Demokratske partije socijalista, da nastave sa urušavanjem institucija sistema".

"Jedina reakcija MUP-a i Državnog tužilaštva je podnošenje krivičnih prijava i pokretanje krivičnih postupaka protiv žitelja Šavnika, koji su nemajući drugog izbora zbog izostanka reakcije onih kojima je to zakonska obaveza prinuđeni da sami brane izbornu volju građana ove opštine", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: