Milatović: Nova vlada bi opet bila slaba

Milatović je ocijenio da je problem što trenutni saziv Skupštine dodatno ne reflektuje volju građana u Crnoj Gori, i da su to sada i pokazali lokalni izbori

11354 pregleda 19 komentar(a)
Milatović, Foto: Youtube/MINA
Milatović, Foto: Youtube/MINA

Najveći problem je blokada Ustavnog suda, ocijenio je jedan od lidera Pokreta Evropa sad Jakov Milatović.

On je to kazao u intervjuu agenciji MINA, upitan kako vidi rješenje političke situacije u državi.

"Neke od partija su već rekle da će glasati za sudije Ustavnog suda, zaista mislim da bi i DPS trebalo da pokaže jednu dozu političke odgovornosti i da glasa za sudije Ustavnog suda. To je prvi korak za rješavanje političke i institucionalne krize", rekao je Milatović.

Kako je rekao, Evropa sad je od osnivanja vrlo principijelna u kontekstu izlaska iz krize, a to su Ustavni sud pod broj jedan, a parlamentarni izbori broj dva.

"Zato što je trenutni sastav Skupštine u prethodne dvije godine pokazao da ne može da napravi politički stabilnu Vladu, da ne može da odblokira institucije, da mu dugo vremena treba da promijeni članove Tužilačkog savjeta, da već duže vremena ne može da izabere nove članove Ustavnog suda", rekao je Milatović.

Milatović je ocijenio da je problem što trenutni saziv Skupštine dodatno ne reflektuje volju građana u Crnoj Gori, i da su to sada i pokazali lokalni izbori.

"Kada imate takvu situaciju, ona je neodrživa i jedino što možete je da, kao ozbiljni ljudi, skratite mandat ovom sazivu Skupštine i raspišete vanredne parlamentarne izbore", smatra Milatović.

On je, komentarišući najavu formiranja vlade, ocijenio da to nije dobra izlazna varijanta.

"Ta vlada bi opet bila slaba jer bi imala podršku od samo 41 poslanika. Drugo, znate da i za odblokiranje institucija sistema i ubuduće 41 poslanik nije dovoljan. I ta trenutna parlamentarna većina od 41 poslanika koja bi podržavala neku buduću vladu nije kvalitetna refleksija trenutne političke volje građana", dodao je Milatović.

Kako je naveo, od tog 41 poslanika pet je iz Socijalističke narodne partije koja nije prešla cenzus u Podgorici.

On je istakao da parlamentarne političke partije moraju da budu svjesne značaja krize u kojoj je Crna Gora i da građani od njih očekuju da naprave dogovor i izaberu sudije Ustavnog suda.

Upitan da li će Evropa sad imati kandidata na predsjedničkim izborima, Milatović je kazao da je ta stranka trenutno velika politička snaga u Crnoj Gori, ali da još uvijek nijesu došli do konačnog odgovora da li će ga imati ili će podržati nekog zajedničkog.

"Sasvim sigurno znate da Evropa sad ima dovoljno kandidata koje bismo mogli da kandidujemo u tom kontekstu, Spajića i mene, Injac. To je jedno pitanje na koje ćemo mi i sve druge partije morati da damo odgovor", rekao je Milatović.

Bonus video: