Knežević: Spremni da razgovaramo o Zakonu o predsjedniku ako Đukanović da mandat Lekiću

Knežević je rekao da mu je žao što na sjednicu nijesu došli DPS i njihovi tradicionalni koalicioni partneri koji su se odlučili za vaninstitucionalno djelovanje kroz učešće na protestima, koje ne organizuju oni nego neke NVO, a finansiraju ih "ekipe iz Bemaxa i ostalih građevinskih i polugrađavinskih klanova"

26384 pregleda 32 komentar(a)
Knežević, Foto: Skupština Crne Gore
Knežević, Foto: Skupština Crne Gore

Član Ustavnog odbora Skupštine Crne Gore i poslanik Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević rekao je danas da su spremni da razgovaraju o Zakonu o predsjedniku ako predsjednik Crne Gore Milo Đukanović da mandat za sastav vlade Miodragu Lekiću, poslaniku Demosa.

"Ako Lekić nema podršku 41 poslanika, skraćujemo mandat Skupštini i idemo na izbore. Ali je neophodno da provjerimo to, ako oni tvrde da imaju većinu nek daju mandat Lekiću, a mi smo spremni da zaustavimo izglasavanje Zakona o predsjedniku", rekao je Knežević na sjednici Ustavnog odbora.

Ustavni odbor Skupštine Crne Gore usvojio je danas Predlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsjednik države Milo Đukanović povrijedio Ustav, koji je podnijela postavgustovska većina.

Za je glasalo svih sedam poslanika partija većine, a opozicija nije prisustvovala sjednici.

Knežević je rekao da mu je žao što na sjednicu nijesu došli DPS i njihovi tradicionalni koacioni partneri koji su se odlučili za vaninstitucionalno djelovanje krozli učešće na protestima, koje ne organizuju oni nego neke NVO, a finansiraju ih "ekipe iz Bemaxa i ostalih građevinskih i polugrađavinskih klanova".

On je pozvao DPS da se vrati u institucije sistema jer ovo njihovo radikalno djelovanje udaljava Crnu Goru od puta ka EU.

Kazao je da nije dobro da potrče 31. ili 1. u mjesecu na blagajnu Skupštine da prime platu, a ne rade ništa, jer su ih građani birali da štite njihove interese, a ne da djeluju kroz forme "Hezbolah ili Hamas bitisanja u Crnoj Gori".

On je rekao da nema dilemu da li je Đukanović povrijedio Ustav.

"Ne da nije povrijedio ustav, nego ga je bacio pod noge kao one prazne flaše Dom Perinjona, kad padne u sevdah slušajući Jami u Zelenom salonu hotela Crna Gora. I to treba svi da znaju, da Ustav nije povrijeđen, nego je bačen Đukanoviću pod noge", rekao je Knežević.

On je dodao da se u ovu situaciju došlo jer je Đukanović procijenio da je 40 veće od 41, i zato što nije dobio adekvatna uvjeravanja shodno njegovom političkom nosu ili ušima.

Rekao je da zamjerka 41 poslaniku to što nijesu Đukanoviću jasno stavili do znanja koje su njegove obaveze.

"Đukanović je uveo novu kategoriju - njegov osjećaj. Međutim, njegov osjećaj nije bio ustavna kategorija, ili jeste, kada je dao mandat Dritanu Abazoviću za 43. Vladu, pa je proteklo nekoliko mjedeci dok nije izglasana. Njegov osjećaj se nije dovodio u pitanje kada je 2016. dao mandat Dušku Markoviću, aprije toga su inscenirali pokušaj državnog udara ne bi li uplašili stranke manjinskih naroda, jer su i tada izgubili izbore...I sada odjednom svi treba da se određujemo prema nosu Mila Đukanovića, da li smo ga dovoljno uvjerili da imamo 41 poslanika. Dostavljanje potpisa nije obaveza, ali smo to uradili", kazao je Knežević i podsjetio da su svi lideri većine na pres konferenciji rekli da podržavaju Lekića za mandatara.

Zbog toga su, kako je kazao, bili prinuđeni da donesu izmjene Zakona o predsjedniku, kako bi ga, i njega i sve buduće predsjednike, stavili u ustavne regule - da moraju poštovati većinu.

On je pitao da li iko u Crnoj Gori vjeruje da će Venecijanska komisija dati objektivno mišljenje na Zakon.

"Nas u Venecijanskoj komisiji predstavljaju Zoran Pažin, Srđan Darmanović i dopisni član Zlatko Vujović...Da mi NVO, koje su bliske ili koje funkcionišu u okviru DPS-a određuju mišljenje o Zakonu, uopšte ne prihvatam", poručio je Knežević.

On je predložio da Ustavni odbor narednih dana uputi mišljenje Venecijanskoj komisiji i da je pitaju da li 41 veće od 40.

Apelovao je na DPS da se izglasa makar jedan sudija Ustavnog suda.

"Nakon lokalnih izbora DPS nije spreman na prihvatanje realnosti, ali ako ne žele dogovor mi ćemo nastaviti u našem pravcu, a oni neka organizuju protest u četvrtak ispred Skupštine. Neka skup otvori Zlatko Vujović i neka nam pročita mišljenje Venecijanske komisije", rekao je Knežević.

Simonida Kordić je navela da nije uobičajeno da se Venecijanska komisija izjašnjava o gotovom zakonu.

Bonus video: