Abazović: Vlada ima mjere koje može preduzeti u vezi s proglašenjem rezultata izbora u Podgorici

"Vidjeli smo rezultate izbora koji su nedvosmisleni i koje vjerujem da je prihvatio i dosadašnji gradonačelnik Podgorice", kazao je Abazović

12972 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Odluka Upravnog suda da poništi drugi izbor Ivana Vukovića na funkciju gradonačelnika Podgorice daje Vladi neku mogućnost da preduzme određene mjere u vezi s pitanjem trenutne situacije u vezi s proglašenjem konačnih rezutata lokalnih izbora u glavnom gradu.

To je, između ostalog, rekao predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, odgovarajući na pitanja novinara tokom posjete hidroelektrani Piva.

Abazović je rekao da mu je žao što se "vraćamo na staro" i da se dešava ono na šta je upozorio u Skupštini 20. oktobra.

"Ja sam tada saopštio da će oni ići na to da ne proglase rezultate, da pokušaju da organizuju parlamentarne izbore bez Ustavnog suda, dok se ne instalira nova vlast, a naročito u Podgorici i da sa tih pozicija pokušaju da uvedu međunarodnu zajednicu u neku medijaciju kako bi ona dala njima neki pojas za spasavanje. To je neki njihov koncept, lično mislim da ga druga strana ne treba prihvatiti, nisu zaslužili svojim ponašanjem. Mislim da treba da se ponašaju odgovorno, u opštinama gdje su oni i partneri osvojili vlast niko nije uložio žalbe", rekao je Abazović.

Poručio je da uopšte ne osjeća nelagodu i da bilo koje stanje koje se dešava u Crnoj Gori za njega nije nikakvo iznenađenje.

"Podgorica ima jednu razliku u odnosu na sve druge gradove. Upravni sud je donio odluku da je gradonačelnik nelegalno izabran i u tom kontekstu daje Vladi neku mogućnost da preduzme mjeru. Ja to ne bih volio da se desi, razlog je vrlo jednostavan jer smo vidjeli rezultate izbora koji su nedvosmisleni i koje vjerujem da je prihvatio i dosadašnji gradonačelnik Podgorice. Nikakve spektakulrane žalbe, pa čak i da se one prihvate ne mogu da utiču na promjenu konačnih rezultata jer su razlike enormne", rekao je Abazović.

On je apelovao da oni koji su podnijeli žalbe iste povuku.

"Ako ne urade to i ako žele da love u mutnom, ako misle da će kroz uticaj na sudsku granu vlasti gdje su još ostale njihove poluge pokušati da destabilizuju državu, vjerujte i mi imamo plan B", istakao je Abazović.

Navodi i da će, ako DPS 28. novembra ne bude glasao za izbor sudije US, biće jasno da ne žele evropski put Crne Gore.

"Možete to da adresirate Vladi, ali mi imamo 41 poslanika koji je rekao da želi poslušati glas Venecijanske komisije, Varheljija... Izlaza nema dok se ne izabere makar jedan sudija Ustavnog suda".

Dodaje da "koliko god neki žele da tjeraju Crnu Goru u destabilizaciju, unutar DPS-a postoje ljudi koji to ne žele".

"Postoje poslanici, makar njih 10, koji ne žele da blokiraju cijelu Crnu Goru zbog izbora sudija Ustavnog suda koji će biti identičan ili sličan i za dva mjeseca. Ako se to ne desi, šta ćemo. Vanrednosti generalno nema. Moramo institucije da kompletiramo. Do tada građani neće trpjeti nikakve značajnije posljedice. Sve obaveze koje država ima u odnosu na njih biće završavane na vrijeme, uz želju da što prije dođemo do nekog cilja", rekao je Abazović.

Bonus video: