GI "21. maj" povukla ustavnu žalbu u vezi s izborima u Podgorici

U ustavnoj žalbi, jednoj od ukupno četiri zbog čega se ne mogu proglasiti rezultati izbora u Podgorici, GI "21. maj" žalila se na predizborni spot GP URA u Podgorici

5101 pregleda 5 komentar(a)

Građanska inicijativa “21. maj” povukla je danas ustavnu žalbu podnijetu Ustavnom sudu u vezi s izborima u Podgorici.

GI je o povlačenju žalbe obavijestila predsjednika Ustavnog suda Budimira Šćepanovića.

"Povodom žalbe koju smo podnijeli Ustavnom sudu Crne Gore 3. novembra 2022. godine, obavještavamo da od iste odustajemo i molimo da je povučete iz daljeg postupka odlučivanja", navodi se u dopisu Ustavnom sudu, koji je potpisao član GI Aleksandar Saša Zeković.

U ustavnoj žalbi, jednoj od ukupno četiri zbog čega se ne mogu proglasiti rezultati izbora u Podgorici, GI "21. maj" žalila se na predizborni spot GP URA u Podgorici.

"Ukazali smo da je GP URA doprinio diskriminatornoj atmosferi i praksi i povredi osnovnih principa jednakosti i nediskriminacije koji su ključni za političko učešće osoba sa invaliditetom. Žalimo što ustavni sistem zaštite ne funkcioniše u povoljnim političkim i društvenim uslovima i što ne doprinosi, u realnom vremenu, ostvarivanju ustavnih prava i sloboda", piše u dopisu dostavljenom "Vijestima".

Povezani članci

24. Novembar 2022.

Zeković: GI "21. maj" će povući ustavnu žalbu

Kako se dodaje, takva situacija doprinosi politizaciji mehanizma ustavne žalbe i nemjernoj i nepotrebnoj kompromitaciji onih koji osnovano traže i očekuju efikasnu i djelotvornu zaštitu i ostvarivanje ljudskih prava u praksi.

Zeković je juče najavio da će povući ustavnu žalbu.

On je to kazao komentarišući izjavu zamjenika predsjednika Pokreta Evropa sad i nosioca izborne liste u Podgorici Jakova Milatovića koji je optužio Demokratsku partiju socijalista (DPS) da zloupotrebom instituta ustavne žalbe, u periodu blokiranog Ustavnog suda, organizovano i unaprijed smišljeno pokušava da blokira tranziciju vlasti u Podgorici.

Milatović je rekao i da su ustavne žalbe u Podgorici podnijete od strane četiri organizacije ili pojedinca sa direktnim ili indirektnim vezama sa DPS-om. Zeković je naveo da nije lijepo i primjereno što Milatović "pristupa neosnovanim kvalifikacijama i što degradira one koje doživljava protivnicima" i da je to posljedica "nedavnog mapiranja" u kome je on označen kao desničar.

Bonus video: