LP: Uslovno ćemo podržati jednog kandidata za Ustavni sud

Naglašavaju da će podrška jednom kandidatu za sudiju, biti uslovljena garancijom vlasti da će voditi računa o srazmjernoj zastupljenosti pripadnika manjinskih naroda prilikom popunjavanja mjesta

2661 pregleda 12 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Liberalna partija
Ilustracija, Foto: Liberalna partija

Liberalna partija će na sjednici Skupštine donijeti odluku o eventualnoj podršci jednom kandidatu za sudiju Ustavnog suda, za šta je u ovom krugu neophodna podrška najmanje 49 poslanika, navodi se u saopštenju te partije.

Kako kažu, "podrška za sva četiri kandidata je protivustavna i protivzakonita jer u tom slučaju ne bi imali pripadnike manjinskih naroda u toj instituciji, a to moraju znati i svi poslanici prilikom izjašnjavanja".

Navode da je Predsjednica Ustavnog odbora prilikom predlaganja kandidata, poslanike dovela u zabludu.

Dodaju da je, "neophodno ostaviti prostor na javnom pozivu za sudije Ustavnog suda, za poštovanje Ustavom garantovanih manjinskih prava na srazmjernu zastupljenost u organima državne vlasti kao i član 10 Zakona o Ustavnom sudu, koji kao imperativna norma to pravo garantuje pripadnicima manjinskih naroda i drugih manjinskih zajednica".

Liberalna partija će naglašavaju, "eventualno podržati jednog kandidata za sudiju Ustavnog suda, kako bi se deblokirao rad suda koji je zajedno sa Ustavom, prvi suštinski čuvar države bez obzira na sve prevarne procedure stare-nove parlamentarne većine".

"Podrška jednom kandidatu za sudiju Ustavnog suda biće uslovljena garancijom vlasti da će, kao što su dužni, voditi računa o srazmjernoj zastupljenosti pripadnika manjinskih naroda u narednoj popuni", zaključuje se u saopštenju Liberalne partije.

Bonus video: