EU zvaničnici: Veoma važno da Crna Gora ima funkcionalan Ustavni sud

Zvaničnici su, na pitanje kakav će stav zauzeti na predstojećem Samitu u Tirani, kada je u pitanju Crna Gora, odgovorili da će Samit biti prilika za razgovor sa predsjednikom Đukanovićem

30878 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Za Crnu Goru je zbog aktuelne političke krize veoma važno da ima funkcionalan Ustavni sud, jer on odlučuje šta je prava interpretacija domaćih zakona koje su donijela kvalifikovana tijela, ocijenili su danas zvaničnici Evropske unije (EU).

Na pitanje kakav će stav zauzeti na predstojećem Samitu u Tirani, kada je u pitanju Crna Gora, s obzirom na političku krizu u Crnoj Gori, odgovorili su da će Samit biti prilika za razgovor sa crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem.

EU zvaničnici su na neformalnom onlajn brifingu sa novinarima rekli da se samit EU-Zapadni Balkan prvi put održava u nekoj od zemalja regiona, odnosno u jednoj zemlji koja nije punopravna članica evropskog bloka.

Da se samit održi u Tirani predložio je albanski premijer Edi Rama u toku samita u Pragu, koji je održan 6 oktobra.

"Održavanje samita u regionu, prvi put, pokazuje posvećenost EU procesu proširenja i naše pojačano angažovanje", rekli su zvaničnici.

Kazali su da će jedna od ključnih političkih poruka Samita biti poziv na ubrzanje procesa proširenje, posebno u situaciji ruske agresije na Ukrajinu.

"Poslaćemo poruku da naši partneri ubrzaju usklađivanje spoljne politike sa EU, posebno kada je u pitanju primjena restriktivnih mjera prema Rusiji", kazali su.

Na samitu, koji će sjutra biti održan u Tirani, biće usvojena deklaracija kojom će, kako je ranije objavljeno, EU pozvati zemlje regiona da se drže "osnovnih evropskih vrijednosti i principa, u skladu sa međunarodnim pravom", "principa demokratije i vladavine prava" i da jasnije istupaju u javnosti o prednostima partnerstva sa EU.

EU zvaničnici su najavili i potpisivanje sporazuma o romingu, čiji je cilj snižavanje troškova između Zapadnog Balkana i EU.

Bonus video: