Vuković: DPS ogorčen zbog ometanja rada Sudskog vijeća

Vuković je rekla da DPS pažljivo prati suđenje optuženima za pokušaj terorističkog napada i ne oglašava se tim povodom, s obzirom na to da, kako je navela, i sami sa nestrpljenjem očekuju njegove rezultate
82 pregleda 13 komentar(a)
Aleksandra Vuković, Foto: Screenshot (YouTube)
Aleksandra Vuković, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 24.09.2017. 15:30h

Ometanje rada Sudskog vijeća u suđenju optuženima za pokušaj terorizma tokom izbornog dana izaziva ogorčenost Demokratske partije socijalista (DPS), saopštila je poslanica te partije, Aleksandra Vuković, navodeći da politika države mora biti iznad svakog politikantstva.

Vuković je rekla da DPS pažljivo prati suđenje optuženima za pokušaj terorističkog napada i ne oglašava se tim povodom, s obzirom na to da, kako je navela, i sami sa nestrpljenjem očekuju njegove rezultate.

„No, ometanje rada Sudskog vijeća izaziva ogorčenje i zapitanost gdje bi trebalo da budu granice tolerancije. Ne bi trebalo dozvoliti da se od sudnice napravi cirkuska sala, kako bi se uneozbiljila priča i poslala poruka da je u pitanju “smiješna rabota”, saopštila je Vuković.

Prema njenim riječima, Crna Gora je članica NATO-a, koliko god tu okolnost prenebregavali oni koji su je navodno željeli vidjeti u društvu naprednih naroda, "a sa gnušanjem odbacivali oni koji su je 16. oktobra 2016. godine željeli svesti na pionsku ulogu u šahovskim strategijama Rusije".

„To znači da je Crna Gora država koja u ovim odsudnim trenucima za njeno pozicioniranje u Evropskoj uniji ne smije pokleknuti pred prijetnjama, opstrukcijama, polititičkim pritiscima, već pokazati spremnost svojih institucija da budu na visini zadatka kada ih pojedinci svojim nepriznavanjem i podsmijavanjem žele spustiti u nizine svoga poimanja politike“, navela je Vuković u saopštenju.

Ona je poručila da politika države mora biti iznad svih političarenja, naročito u “oskudnom vremenu” u kome caruju bezvizionarstvo i antidržavnost, a služe im prostaštvo i površnost.

"Ako američki potpredsjednik Majk Pens na samitu “Jadranske povelje” izjavi da je Rusija namjeravala onemogućiti Crnoj Gori pristupanje NATO-u i planirala ubistvo premijera Mila Đukanovića, ne treba, valjda, biti podržavalac politike ovoga čovjeka ili, pak, poslanica DPS-a kao ja, pa razviti osjećanje predostrožnosti i zadrške prema medijskim spekulacijama o „navodnom državnom udaru“, rekla je Vuković.

Kako je kazala, iskustvo Srbije i ubistvo njenog premijera trebalo bi da budu opomena da se nijedna tvrdnja o nečijem planiranom ubistvu ne smije olako shvatiti, naročito ne kada dolazi sa najozbiljnije svjetske političke adrese. „Ko bolje poznaje bezbjednosni status država članica NATO-a od njegove najmoćnije članice, Sjedinjeih Američkih Država?“.

Treba, kako je navela Vuković, biti strpljiv i omogućiti sudu da nesmetano radi svoj posao, tužiocu da iznosi svoje dokaze kako zna, optuženima da se brane kako umiju, a svi pod krovom strogo određenih pravila koja ne smije prekrajati nijedan advokat, svjedok, sudija, optuženi, a kamoli političari.

Kako je rekla, ne pada joj na pamet da sudi bilo kome u tom procesu, niti da se njime bavi time na način na koji će to činiti pravnici, advokati, sudije, jer to nije.

„Ali ne mogu da ostanem ravnodušna na okolnost stvorene atmosfere negiranja institucija sistema, pravnog i državnoga poretka i neprihvatanja i umanjivanja svih dobrih ocjena crnogorskih reformi koje su došle s evropskih adresa“, dodala je Vuković.

Ona je upitala otkud takva zluradost i gdje joj je izvor.

„Bojim se, u hasnama inih interesnih centara koji novcem lome kičmu i najuspravnijim ljudima. Linčuj ljude za novac, postala je basma naših medija. Ruši ugled svojoj državi đe stigneš i kada stigneš, ne pitaj za platu. Gasi objektiv za objektivno izvještavanje, jer demonizacija vlasti je profitabilna, oko kamere treba da bude upereno samo na one čije pero spremno ispisuje presude prije suđenja, sramne ocjene o ljudima prije provjere ičega o njima i njihovim činjenjima“, navela je Vuković.

Bonus video: