Partije razgovarale o izboru sudija Ustavnog suda

Na sastancima održanim u srijedu i petak partije nisu postigle kompromis, ali ga njihovi predstavnici ne isključuju

11731 pregleda 4 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Nikola Dragaš
Sa sastanka, Foto: Nikola Dragaš
Ažurirano: 11.12.2022. 17:35h

Treći sastanak šefova i predstavnika poslaničkih klubova koji je počeo oko 17 sati, završen je nakon pola sata. Poslanici su, uoči sjutrašnje sjednice parlamenta, pokušali da dođu do dogovora o izboru sudija Ustavnog suda (US), kako bi ta institucija izašla iz tromjesečne blokade.

Sastanku, koji je, kao i prethodna dva, inicirala Demokratska partija socijalista (DPS), prisustvuju šefovi poslaničkih klubova DPS-a Danijel Živković, Demokratskog fronta (DF) Slaven Radunović, Demokrata Boris Bogdanović, Socijalističke narodne partije (SNP) Dragan Ivanović, Pokreta za promjene (PzP) Branko Radulović, Socijaldemokrata (SD) Ivan Brajović, Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković, Force Genci Nimanbegu, predstavnik kluba Građanskog pokreta (GP) URA i CIVIS-a Srđan Pavićević, kao i predstavnik i potpredsjednik Bošnjačke stranke (BS) Damir Gutić.

sastanak skupština
foto: Nikola Dragaš

Na sastancima održanim u srijedu i petak partije nisu postigle kompromis, ali ga njihovi predstavnici ne isključuju.

Na prvom se, kako su pisale "Vijesti", kao jedno od rješenja izlaska iz političke krize razmatrala opcija formiranja tzv. koncentracione vlade, dok je na drugom, prema tvrdnjama više izvora "Vijesti", DPS insistirao na pitanju organizovanja vanrednih izbora.

DPS je izbor barem jednog sudije US-a uslovio povlačenjem izmjena Zakona o predsjedniku i određivanjem datuma izbora.

Poslanici će, nakon neuspjelog prvog pokušaja, sjutra ponovo glasati za izbor sudija. Da bi one bile izabrane u drugom krugu, potrebna je tropetinska većina, odnosno glasovi 49 od 81 poslanika.

Skupštinski Ustavni odbor predložio je da se za sudije biraju Snežana Armenko, Ilija Vukčević, Jadranka Novaković i Jelena Ružičić.

Parlament će sjutra, osim o sudijama, ponovo glasati i o Zakonu o predsjedniku, koji je predsjednik države i DPS-a Milo Đukanović vratio na ponovno odlučivanje.

Venecijanska komisija (VK) u petak je preporučila da se ponovo ne usvajaju izmjene tog zakona.

Kako su "Vijesti" prekjuče objavile, ako DPS i njegovi partneri prihvate izbor sudija, tridesetoavgustovska skupštinska većina mogla bi da odustane od ponovnog glasanja za izmjene tog zakona.

Bonus video: