Živković: DPS neće glasati ni za jednog kandidata za Ustavni sud

"Ko sjutra bude glasao za Zakon o predsjedniku, taj ne poštuje evropske vrijednosti i ne želi Crnu Goru kao članicu EU", poručio je Živković

30232 pregleda 123 komentar(a)
Živković, Foto: Nikola Dragaš
Živković, Foto: Nikola Dragaš

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković, kazao je večeras u Skupštini da partije nakon tri runde razgovora o izboru sudija Ustavnog suda (US) nisu došle do "sinhronizacije stavova".

"DPS je zagovarao stav da su jedino rješenje krize prijevremeni izbori i da se kroz njih dođe do stabilne političke vlade. Parlamentarna većina izabrala je četiri kandidata za sudije na Ustavnom odboru. Uprkos tome, dali smo šansu dijalogu, ponudili da izaberemo jednog kandidata, da imamo funkcionalan Sud, a drugi naš zahtjev bio je neizglasavanje izmjena Zakona o predsjedniku", rekao je on na pres-konferenciji nakon trećeg sastanka, održanog u parlamentu.

Živković je naveo da je tridesetoavgustovska skupštinska većina imala stav da treba birati četvoro sudija.

"Mi smo rekli da ne možemo učestvovati u tom procesu, osim ponude da izaberemo jednog kandidata, ali to je odbijeno".

On je najavio da DPS sjutra neće glasati ni za jednog predloženog kandidata.

"Nismo imali dijalog o izboru sudija. Da jesmo, mogli smo se vratiti korak unazad, da dođemo do kompromisa. Većina je dovela opoziciju pred svršen čin", dodao je.

Govoreći o izmjenama Zakona o predsjedniku, o kojima će se takođe sjutra odlučivati, Živković je rekao:

"Ko sjutra bude glasao za Zakon o predsjedniku, taj ne poštuje evropske vrijednosti i ne želi Crnu Goru kao članicu Evropske unije (EU)", poručio je.

Kazao je da u ovom momentu ne može govoriti o daljim potezima DPS-a.

"U ovom momentu ne možemo učestvovati u radu radnih tijela i plenuma Skupštine, a za dalje odluke sačekaćemo partijske organe".

Povezani članci

11. Decembar 2022.

Partije razgovarale o izboru sudija Ustavnog suda

Bonus video: