Novaković Đurović: DPS protiv evropskog puta, ignorišu apel međunarodne zajednice

Glasanje za sudije Ustavnog suda i deblokada rada te institucije je, prije svega, obaveza prema građanima, ali i ključna obaveza u procesu pridružavanja EU, poručuje politička direktorka GP URA

12366 pregleda 21 komentar(a)
Novaković Đurović, Foto: Ministarstvo ekologije prostornog planiranja i urbanizma
Novaković Đurović, Foto: Ministarstvo ekologije prostornog planiranja i urbanizma

Demokratska partija socijalista (DPS) je, najavom da neće podržati niti jednog kandidata za sudiju Ustavnog suda, pokazala da je protiv evropskog puta i jasnih preporuka evropskih partnera, kao i da ignoriše apel međunarodne zajednice, saopštila je politička direktorka Građanskog pokreta URA, Ana Novaković Đurović.

Naglasila je da je glasanje za sudije Ustavnog suda i deblokada rada te institucije, prije svega, obaveza prema građanima, ali i ključna obaveza u procesu pridružavanja Evropskoj uniji.

"Naši evropski partneri, Venecijanska komisija, eksplicitni su u preporukama da je kompletiranje Ustavnog suda preduslov za rješavanje svih drugih otvorenih pitanja u društvu. Najavljena odluka da se ne glasa za sudije Ustavnog suda pokazuje da je zahtjev za prolongiranjem izjašnjavanja o ovom pitanju bio samo manevar DPS-a, a ne iskrena namjera da se dođe do dogovora oko sudija US i prijevremenih izbora", navela je Novaković Đurović.

Kazala je da je DPS, odbijanjem da prihvate "jasnu sugestiju" Evropske komisije i Venecijanske komisije o hitnom kompletiranju Ustavnog suda, pokazao svoj pravi odnos prema evropskom putu Crne Gore.

"Nažalost, DPS ovom odlukom samo potvrđuje kontinuitet u fingiranju suštinskih reformi koje su potrebne za pristupanje EU, kako su godinama i činili", zaključuje ona.

Bonus video: