DPS: Namjera neustavne većine da blokira evropski put, građani da stanu u zaštitu ustavnog poretka

Iz DPS-a poručili da se Crna Gora nalazi u ozbiljnoj političkoj krizi koju je prouzrokovala "neustavna parlamentarna većina" te se kao jedini izlazak iz nje nameće što hitnije održavanje vanrednih parlamentarnih izbora

22771 pregleda 50 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Demokratska partija socijalista (DPS) saopštila je da "neustavna većina" vodi državu ka anarhiji i zatražila od građana da stanu u zaštitu ustavnog poretka

"Nakon današnjeg sastanka šefova klubova poslanika u Skupštini Crne Gore, jasno je da postoji namjera neustavne većine da istraje u rušenju ustavnog poretka i da u potpunosti blokira evropski put Crne Gore", navodi se u saopštenju Demokratske partije socijalista.

Dodaju da je DPS još ranije jasno saopštio da neće učestvovati u takvom izboru sudija Ustavnog suda, u kojem "neustavna parlamentarna većina" pokušava jednostrano, preglasavanjem da nametne kandidate za sudije.

Ipak, kako navode, imajući u vidu dubinu institucionalne krize, pokazali su spremnost da glasaju za jednog kandidata ukoliko parlamentarna većina povuče "neustavni" Zakon o predsjedniku, i ako se odredi termin održavanja vanrednih parlamentarnih izbora.

Poručuju da kako ta dva preduslova nijesu ispunjena, a uz to je "neustavna većina" otišla i korak dalje i donijela odluku da se prvo glasa o sudijama Ustavnog suda, a ne o Zakonu o predsjedniku, kako je bilo saopšteno iz kabineta predsjednice Skupštine Danijele Đurović, DPS je odlučio da na sjutrašnjoj sjednici ne glasa ni za jednog sudiju Ustavnog suda.

"O pučističkom Zakonu o predsjedniku je i Venecijanska komisija ove nedjelje iskazala svoj stav i mišljenje da bi ponovno izglasavanje ovog zakonskog rješenja predstavljalo rušenje ustavnog poretka i udar na temelje države", kazali su iz te partije.

Prema njihovim riječima na taj način "neustavna većina" ozbijno ugrožava dalji nastavak evropskog puta Crne Gore i državu vodi ka anarhiji.

Poručili su da se Crna Gora nalazi u ozbiljnoj političkoj krizi, koju je, kako navode, prouzrokovala "neustavna parlamentarna većina", te se kao jedini izlazak iz nje nameće što hitnije održavanje vanrednih parlamentarnih izbora.

"Ovom prilikom pozivamo građane da masovnim odazivom sjutra iskažu svoj stav povodom namjere neustavne parlamentarne većine da državu uvede u anarhiju, i da dostojanstveno, civilizovano ali i odlučno stanu u zaštitu ustavnog poretka", zaključuje se u saopštenju.

Rakočević: Odabrali ruski recept destabilizacije

Član Predsjedništva Demokratske partije socijalista (DPS) i poslanik te stranke Nikola Rakočević kazao je da Crna Gora, najavom "antievropske većine" da će uprkos jasnom stavu Venecijanske komisije i Evropske unije, glasati za "neustavni Zakon o predsjedniku", definitivno klizi u anarhiju i međunarodnu izolaciju.

"Narušen imidž naše države, uz političku nestabilnost, urušene institucije - ugroziće ekonomiju, obeshrabriti investitore i dodatno ugroziti naš, već zaustavljeni, evropski put", objavio je Rakočević na Tviteru.

Kazao je da su, predvođeni Demokratskim frontom, Demokrate i URA odbili kompromis i dalji dijalog, te odabrali "ruski recept" destabilizacije Crne Gore, kao dio "šireg plana destabilizacije" regiona Zapadnog Balkana.

"Svi kojima je stalo do Crne Gore i njene evropske budućnosti, moraju se suprotstaviti antievropskom djelovanju trenutne većine. Od lidera u pregovorima, Crna Gora je postala lider u stvaranju problema u regionu, kako precizno ocjenjuju u Briselu stanje u Crnoj Gori. Ima nas da odbranimo evropske i crnogorske vrijednosti", poručio je Rakočević.

Bonus video: