Bilčik i Picula: Razočarani političkom situacijom, usvajanje izmjena zakona prijetnja evropskim ambicijama Crne Gore

Pozvali su na brz politički dogovor kojim će završiti mandat ove vlade bez ikakvih odgađanja

24515 pregleda 146 komentar(a)
Foto: Luka Zeković/Alexis Haulot
Foto: Luka Zeković/Alexis Haulot

Šef delegacije Evropskog parlamenta za Crnu Goru, Vladimir Bilčika, i stalni izvještač za Crnu Goru Tonino Picula razočarani su jer je Skupština Crne Gore juče usvojili novi zakon kojim se ograničavaju ovlašćenja predsjednika Crne Gore i nisu uspjeli imenovati nove sudije Ustavnog suda.

Zajedničko saopštenje prenosimo integralno:

"Obaviješteni smo o rezultatima glasanja u Skupštini Crne Gore. Ovim putem izražavamo svoje duboko razočaranje neuspješnim pokušajemm da se imenuju sudije Ustavnog suda i usvajanjem Zakona o izmjenama Zakona o Predsjedniku Crne Gore. Razočarani smo što hitno mišljenje Venecijanske komisije o Zakonu o izmjenama Zakona o predsjedniku Crne Gore, objavljeno 9. decembra, nije uzeto u obzir tokom glasanja.

Usvajanje izmjena od strane 41 poslanika vladajuće većine direktna je prijetnja dugogodišnjim evropskim ambicijama Crne Gore, uključujući i poštovanje načela ustavnosti i vladavine prava. Rezultati glasanja prijetnja su procesu pristupanja Crne Gore Europskoj uniji i mogli bi Crnu Goru gurnuti u dugačku političku krizu i ustavni haos.

Ovim putem apelujemo na sve političke učesnike u zemlji da se uzdignu iznad svojih podjela i odmah ponovno uspostave funkcionalnost demokratskih institucija u skladu sa ustavnim načelima. Pozivamo političke lidere da ispune očekivanja velike većine građana Crne Gore koji podržavaju evropsku budućnost zemlje, tako što će raditi na posvećenosti EU članstvu i ubrzati reforme potrebne za integraciju u EU.

Na našu veliku žalost, nijedno pregovaračko poglavlje nije zatvoreno u posljednjih pet godina. Razvoj političke situacije u Crnoj Gori u nekoliko posljednjih mjeseci doveo je u pitanje poziciju zemlje kao predvodnika procesa pridruživanja EU.

Zato ovim putem pozivamo na brz politički dogovor kojim će se završiti mandat ove vlade bez ikakvih odgađanja i otvoriti put za nove izbore za Skupštinu Crne Gore"

Bonus video: