Đukanović vratio Skupštini izmjene Zakona zbog greške u nazivu

U dopisu se navodi da predsjednica parlamenta "otkloni faktografsku grešku koju je načinila, a odnosi se na valjanost naziva ponovno izglasanog odnosno opšteg pravnog akta, i nakon toga mu isti uredan dostavi"

81126 pregleda 130 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović vratio je predsjednici Skupštine Danijeli Đurović izmjene Zakona o predsjedniku, zatraživši u dopisu da se otkloni greška u nazivu.

To je saopštio savjetnik predsjednika Crne Gore za ustavni sistem i pravna pitanja Boris Bastijančić, dodajući da je Đukanović danas primio dopis Đurovićeve.

U dopisu Bastijančića navodi se da je parlament juče usvojio Zakon o predsjedniku Crne Gore, što nije tačno, jer je taj Zakon usvojen još 2018. godine.

Naziv propisa koji je juče usvojen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o predsjedniku Crne Gore.

"Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, danas je primio dopis predsjednice Skupštine Danijele Đurović, od 13. decembra ove godine (Broj:00-34/22-1/17), u kojem je navela da je Skupština Crne Gore 27. saziva na Četvrtoj sjednici Drugog redovnog (jesenjeg) zasijedanja u 2022. godini, dana 12. decembra 2022. godine, ponovno odlučivala o Zakonu o Predsjedniku Crne Gore i isti izglasala, kako bi šef Države postupio saglasno članu 95 tačka 3, a u vezi sa članom 94 stav 2 Ustava Crne Gore. Riječju – Ukazom proglasio sinoć na skupštinskom plenumu usvojeni Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Predsjedniku Crne Gore, u svjetlu utvrđene imperativne ustavne obaveze", saopštio je Bastijančić.

On je podsjetio da je Zakon o Predsjedniku Crne Gore donijela Skupština Crne Gore 26. saziva, na Devetoj sjednici Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2018. godini, dana 26. juna 2018. godine.

"Dva dana kasnije, dakle 28. juna 2018. godine, Predsjednik Crne Gore ga je već proglasio Ukazom, koji je od toga dana integralni dio pravnog poretka naše države i proizvodi pravna dejstva", dodaje se u dopisu.

Stoga, kako navodi Bastijančić, zarad proceduralne legitimnosti ukupnog zakonodavnog postupka i pouzdanosti spisa formiranog predmeta, Đukanović je "dajući doprinos profesionalnoj međuinstitucionalnoj korespondenciji", uputio dopis u kojem je zamolio predsjednicu Skupštine Crne Gore da pravovremeno otkloni faktografsku grešku koju je načinila, a odnosi se na valjanost naziva ponovno izglasanog odnosnog opšteg pravnog akta, i nakon toga mu isti uredan dostavi.

Bonus video: