Abazović: Crna Gora privržena vrijednostima Savjeta Evrope

Premijer i rukovoditeljka Ministarstva evropskih poslova, ministarka Ana Novaković Đurović, održali sastanak sa generalnom sekretarkom Savjeta Evrope

3934 pregleda 18 komentar(a)
Abazović i Pejčinović Burić, Foto: Vlada Crne Gore
Abazović i Pejčinović Burić, Foto: Vlada Crne Gore

Crna Gora ostaje čvrsto privržena osnovnim standardima i vrijednostima Savjeta Evrope i prepoznaje ih kao prioritetne u svom nacionalnom djelovanju, kazao je premijer Dritan Abazović, navodeći uspješnost saradnje te institucije i naše države.

Abazović i rukovoditeljka Ministarstva evropskih poslova, ministarka Ana Novaković Đurović, sastali su se danas u sjedištu Savjeta Evrope u Strazburu sa generalnom sekretarkom te institucije Marijom Pejčinović Burić

On je, kako je saopšteno iz Vlade, izrazio zadovoljstvo što Crna Gora i generalna sekretarka dijele iste prioritete u oblasti ljudskih prava, demokratije i vladavine prava.

Abazović je istakao da je Crna Gora, kao država koja njeguje multietnički, multikonfesionalni i multikulturni identitet i nasljeđe, čvrsto privržena i teži punoj implementaciji postavljenih standarda u oblastima poštovanja vladavine prava, ljudskih prava i fundamentalnih sloboda. Poručio je i da će naša država nastaviti da poštuje i štiti ljudska prava, kao i da vodi snažnu antidiskriminatornu politiku, štiteći ranjive kategorije.

Iz Vlade je saopšteno da je tokom sastanka istaknut značaj ekspertize i monitoringa Savjeta Evrope, ne samo u unapređenju nacionalnih standarda, već i u ispunjenju najvažnijeg vanjskopolitičkog cilja Crne Gore - članstva u EU.

"Sagovornici su se saglasili da svi napori ka ovim ciljevima, uz svesrdnu podršku Savjeta Evrope, doprinose jačanju naših demokratskih procesa i institucija i sprovođenju naših obaveza prema Savjetu Evrope", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: