Prava stvar Tivat: Poštovanje zakona je obaveza svih nas

"Pokrenuli smo žalbu pred Upravnim sudom i očekujemo ishod koji govori o nelegitimnoj konstitutivnoj sjednici te posljedično tome i imenovanju predsjednika SO na nelegitiman način", saopšteno je iz koalicije koju čine DPS, SD, SDP, LP

3711 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: prava stvar za tivat svih nas
Ilustracija, Foto: prava stvar za tivat svih nas

Konstitutivna sjednica Skupštine opštine Tivat održana 2. decembra, pokazala je da novoj vlasti nepoštovanje zakona, ne predstavlja prepreku za imenovanje predsjednika SO Tivat kao ni konstituisanja Skupštine, na način koji se kosi sa pravnom regulativom, saopštili su iz koalicije Prava stvar za Tivat svih nas.

Iz koalicije koju čine DPS, SD, SDP, LP saopštili da su "ka tom naumu sinhronizovano i pod plaštom politike, svesrdno pomogli nelegalno formirana skupštinska većina, Opštinska izborna komisija (OIK) i skupštinska služba".

Dodaju da nisu svi članovi OIK -a imali isti stav po pitanju verifikacije ostavke odbornika i imenovanja.

"Ovim putem želimo da informišemo, da smo pokrenuli žalbu pred Upravnim sudom i da očekujemo ishod koji govori o nelegitimnoj konstitutivnoj sjednici te posljedično tome i imenovanju predsjednika SO na nelegitiman način", navodi se u saopštenju koalicije Prava stvar za Tivat svih nas.

Dodaju da će prisustvovati sjednicama SO Tivat, i uzeti učešće u raspravama ali da o istima neće glasati do rješavanja žalbe.

"Uzaludno je bilo upozoravanje odbornika naše koalicije da se krše odredbe zakona i podzakonskih akata, da odbornik stiče prava i dužnosti odbornika danom potvrđivanja mandata, (mandat potvrđen verifikacijom na konstitutivnoj sjednici) te da tek nakon istog može podnijeti ostavku a na prvoj narednoj sjednici biti izvršena popuna upražnjenog odborničkog mjesta", naglasili su iz Koalicije.

Kako kažu, "naum odbornika koji su, moramo primijetiti, "u zadnji čas" dogovorili većinu, tako što su "dobili" glas odbornika Andrije Petkovića iz Bokeškog foruma(BF) bio jači, pa su kako su nam rekli "nas je ovdje 17" realizovali cilj, ne dopuštajući nam da ukažemo da do tog cilja, ne osporavajući da imaju većinu, trebaju doći poštujući zakon".

Dodaju da nije pomoglo ni mišljenje Državne izborne komisije koje je kako kažu, "jasno ukazivalo na odredbe zakona".

"Naše aktivno učešće na sjednicama, naš glas koji se čuje u tivatskom parlamentu iz opozicionih klupa je važan, da argumentima, činjenicama ukazujemo na bit parlamentarizma i višestranačja a da će vrijeme pokazati kritičku jačinu prema svakoj odluci, konstruktivnost u pristupu kao i našu snagu na putu ka boljem lokalnom ambijentu i građanskom društvu kojem težimo", zaključili su iz koalicije koju čine DPS, SD, SDP, LP.

Bonus video: