Bošnjačka stranka glasala za smjenu Vlade, ali ostaje u njoj

Njeni funkcioneri su u upravljačkim tijelima kompanija koje posluju profitabilno, a pokrivaju i mjesta šefova direktorata u nekim ključnim resorima, poput MUP-a

51297 pregleda 65 komentar(a)
”Ministri zbog odgovornosti prema građanima obnašaju funkcije”: Ibrahimović, Foto: Vlada crne gore
”Ministri zbog odgovornosti prema građanima obnašaju funkcije”: Ibrahimović, Foto: Vlada crne gore

Uprkos tome što je glasala za uskraćivanje povjerenja Vladi i podržava većinu odluka opozicije, Bošnjačka stranka i dalje je dio kabineta premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića, a njeni kadrovi ostaju rasprostranjeni “po dubini”.

Jedan od njih Alija Košuta juče je međutim smijenjen odlukom Vlade. On je bio predsjednik Upravnog odbora Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja.

BS u izvršnoj vlasti ima dvojicu funkcionera - potpredsjednika Vlade i ministra kapitalnih investicije Ervina Ibrahimovića i ministra rada i socijalnog staranja Admira Adrovića. Ibrahimović je lider partije, a Adrović generalni sekretar.

Funkcioneri te partije su u upravljačkim tijelima znatnog broja kompanija sa većinskim državnim udijelom, koje uglavnom posluju profitabilno - u Luci Bar, Aerodromima Crne Gore, a pokrivaju i mjesta šefova direktorata u nekim ključnim resorima - poput Ministarstva unutrašnjih poslova.

Portparol BS-a Adel Omeragić je “Vijestima” odgovorio da je BS svoj stav o Vladi saopštio 19. avgusta, kada su njihovi poslanici u parlamentu glasali za izglasavanje nepovjerenja 43. Vladi.

”Od tog dana, Vlada je u tehničkom mandatu i ministri iz BS-a zbog odgovornosti prema građanima, ali i prema potrebama resora kojim upravljaju, u skladu sa Ustavom, obnašaju svoje funkcije”, naveo je Omeragić u odgovoru, koji je dostavljen prije smjene Košute.

Omeragić
Omeragićfoto: Bošnjačka stranka

Predsjedništvo BS-a je odluku o uskraćivanju podrške Abazovićeviom kabinetu donijelo tokom sjednice Skupštine, na kojoj se glasalo o tome. Porparol je tada objasnio da su to učinili na osnovu stava GO i podsjetio da su oni “odgovorno i posvećeno učestvovali u formiranju 43. vlade Crne Gore, sa ciljem deblokade evropskog puta, dogovora oko izbornog zakonodavstva, deblokade pravosudnog sistema, integracije manjinskih naroda u institucije sistema”.

Vladi je uskraćeno povjerenje zbog potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC. Nedugo nakon toga, Skupština je na zahtjev premijera u tehničkom mandatu, u spornom pravnom postupku, smijenila dvojicu ministara Socijademokratske partije.

Nakon toga, ostavku je podnio lider Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović.

Bošnjaci su i tada ostali dio izvršne vlasti iako od njih, prema informacijama “Vijesti”, i danas iz vrha Demokratske partije socijalista, postoji očekivanje da dodatno “delegitimišu” Abazovića istupajući iz njegovog kabineta. Sagovornik “Vijesti” iz BS-a objasnio je nezvanično ono što je jednom prilikom iz te stranke zvanično poručeno - da oni vode samostalnu politiku i da ne odlučuju na osnovu pritisaka.

Ibrahimović je, prema navodima drugog izvora “Vijesti”, lojalni partner lidera DPS-a i šefa države Mila Đukanovića. Odluku da ostanu u Vladi je ipak promovisao u BS-u iz praktičnih razloga - pozicioniranje na funkcijama i zapošljavanje što većeg broja kadrova te stranke kako bi ona obezbijedila jaču podršku u biračkom tijelu za naredne izbore.

Stari saveznici DPS-a su nakon formiranja manjinske Vlade u aprilu ove godine, kao rezultat političkih dogovora, izabrani u upravljačke organe pojedinih državnih kompanija.

Tako je Nedžib Ibrišimović na sjednici Skupštine akcionara 17. juna, a na predlog Vlade, izabran za člana Odboru direktora Luke Bar. On je bio pomoćnik direktora Zavoda za zapošljavanje (ZZZ), dok je tom institucijom rukovodio poslanik BS-a Suljo Mustafić. Mustafić je sada poslanik u Skupštini.

Početkom jula ove godine Vlada je imenovala Odbor direktora Aerodroma Crne Gore, čiji je član između ostalih, i Kemal Purišić iz BS. Purišić je u Vladi Duška Markovića bio ministar rada i socijalnog staranja.

Diplomirana pravnica i funkcionerka BS Mirsada Bošnjak je nedavno imenovana za sekretarku Ministarstva kapitalnih investicija, gdje je od avgusta bila vršiteljka dužnosti sekretarke ovog ministarstva.

Ekonomista Armin Mujević, član BS-a i bivši sekretar za finansije u Opštini Rožaje je u avgustu imenovan za vršioca dužnosti direktora Uprave za gazdovanje šumama i lovištima.

Kadar te partije Mevludin Dizdarević je takođe u avgustu imenovan za člana Upravnog odbora Zavoda za zapošljavanje.

Vlada je u oktobru donijela Rješenje kojim se za člana Savjeta Agencije za investicije Crne Gore imenuje i kadar BS-a Ernesa Kardović.

Predsjednica FM BS OO Pljevlja, Mersida Aljićević je od kraja jula vršiteljka dužnosti generalne direktorice Direktorata za socijalnu i dječiju zaštitu u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, a Elmir Kurtagić direktor Fonda za obeštećenje.

Kadar te partije Asmir Pepić je u novembru imenovan za državnog sekretara u Ministarstvu odbrane, a član Predsjedništva BS-a Mersudin Gredić u maju za državnog sekretara u MUP-u. Gredić je 2018. godine kao tadašnji zamjenik generalnog sekretara Skupštine dobio od države kredit od 20.000 eura po povoljnim uslovima za rješavanje stambenog pitanja. Gredić je bio i na čelu tzv. stambene komisije parlamenta, koja je dijelila kredite za stanove ili nedostajuća sredstva za adaptaciju prostora. Mediji su pisali i o njegovom nepotizmu, jer je dio bliže familije zaposlio u državnim insitucijama.

Istog mjeseca je član rožajskog odbora stranke Zejnel Klimenta imenovan za državnog sekretara u Ministarstvu prosvjete.

Kadar BS Irma Selmanović je u maju imenovana za savjetnicu potpredsjednika Vlade za regionalni razvoj, a mjesec kasnije Vlada je predložila Skupštini akcionara AD “Marina” Bar da za člana Odbora direktora izabere i funkcionera BS Safeta Kočana.

Član Predsjedništva stranke Admir Šahmanović imenovan je za državnog sekretara u Ministarstvu kapitalnih investicija, na čijem je čelu lider Ibrahimović.

BS očekuje jedno mjesto u Ustavnom sudu

Troje poslanika Bošnjačke stranke nije glasalo za izbor sudija Ustavnog suda jer očekuju da od četvoro kandidata, koliko se bira, jedno mjesto pripadne kandidatu iz bošnjačkog naroda. U US je donedavno bilo dvoje sudija Bošnjaka, koji su u međuvremenu stekli uslove za starosnu penziju.

Bišvi sudija Hamdija Šarkinović sada je Ibrahimovićev savjetnik u partiji.

Bonus video: