Administrativni odbor predložio ukidanje imuniteta za pet poslanika DPS-a i SD-a

Prema Poslovniku parlamenta, Administrativni odbor dužan je da izvještaj s predlogom podnese, po pravilu, na prvoj narednoj sjednici

46750 pregleda 13 komentar(a)
Sa današnje sjednice Administrativnog odbora, Foto: Printscreen YouTube/Skupština Crne Gore
Sa današnje sjednice Administrativnog odbora, Foto: Printscreen YouTube/Skupština Crne Gore

Administrativni odbor predložio je danas jednoglasno, na zahtjev Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), Skupštini Crne Gore da ukine imunitet poslanicima Demokratske partije socijalista (DPS) Predragu Boškoviću, Dragici Sekulić i Suzani Pribilović, te poslanicima Socijaldemokrata (SD) Damiru Šehoviću i Ivanu Brajoviću zbog sumnje da su kao dio Vladine Komisije za rješavanje stambenih pitanja zloupotrijebili službeni položaj.

Predlog SDT-a podržalo je svih 13 članova Odbora, uključujući poslanike DPS-a i SD-a.

Prema Poslovniku parlamentu, Administrativni odbor dužan je da izvještaj s predlogom podnese, po pravilu, na prvoj narednoj sjednici. SDT je, po krivičnoj prijavi Vlade od 13. oktobra, formirao predmet i tražio ukidanje imuniteta.

Poslanici koje SDT tereti, pozvali su kolege da glasaju za ukidanje imuniteta.

Osim poslanika DPS-a i SD-a, istragom su obuhvaćeni i bivši ministri Budimir Šegrt, Suad Numanović, Sanja Vlahović i Osman Nurković, bivši šef Kabineta predsjednika i bivši konzul u Sremskim Karlovcima Dražen Miličković, bivši generalni sekretar Skupštine Aleksandar Jovićević, te bivša pomoćnica generalnog sekretara Jelena Radonjić. Njih od krivičnog gonjenja ne štiti imunitet.

Izvjestilac predloga Administrativnog odbora na sjednici parlamenta biće poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Dragan Vukić.

SDT je utvrdio da postoji odgovarajući stepen sumnje da su bivši članovi Vladine Komisije od 2016. do 2020. počinili produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja, tako što su, Bošković kao predsjednik, a ostali kao članovi, donosili odluke o rješavanju stambenih potreba funkcionera suprotno Odluci Vlade, i tako drugima pribavljali imovinsku korist koja prelazi 30.000 eura.

Na dugom spisku zvaničnika kojima je Komisija, na čijem čelu je bio tadašnji ministar Bošković, podijelila kredite mimo Odluke o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba funkcionera, bili su bivši vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, bivši predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić, potpredsjednik Vlade i lider Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović, bivša viša tužiteljka Vesna Jovićević, bivši poslanik i ambasador Obrad Mišo Stanišić...

U krivičnoj prijavi Vlade, u koju su "Vijesti" imale uvid, navodi se da su bivši predsjednik i članovi Komisije oštetili državu za 1.823.000 eura, tako što su od 2016. do kraja 2020. godine podijelili stambene kredite za preko stotinu tužilaca, sudija, poslanika, ministara i drugih državnih službenika i funkcionera.

Bonus video: