Manipulišu, pa se ljute

Nije samo Ustavni sud saopštio da politički akteri izabrani da vrše lokalnu vlast u prethodnom izbornom krugu 2018. godine, krše zakon ostajući na pozicijama. I Upravni sud je zaključio da je Ivan Vuković nelegalno izabran za gradonačelnika. Zatim, 62 odsto birača u Podgorici koji su im poručili da idu. I konačno - ne jedan, nego više pravnika tvrde da i bez funkcionalnog Ustavnog suda ima osnova za proglašenje konačnih rezultata izbora

21828 pregleda 34 komentar(a)
Građani su rekli da treba da ide: Vuković, Foto: Boris Pejović
Građani su rekli da treba da ide: Vuković, Foto: Boris Pejović

Kažu da je vrhunac manipulacije kada se neko ljuti zbog vaše reakcije na njegove greške ili nepočinstva. Ove riječi nekako logično padaju na pamet kada se pročita reagovanje gradske uprave Podgorice, koja nakon isteklog mandata i dalje boravi u kabinetima. I to na osnovu zakona koji je Ustavni sud ljetos proglasio neustavnim, a pritom se ljuti na Vijesti i traži izvinjenje zato što naši sagovornici konstatuju da uzurpiraju pozicije vlasti - na koje odavno više nemaju legitimno pravo.

Što se tiče optužbe da je novinarka neprofesionalna, dio teksta je zasnovan na zvaničnom dokumentu koji nijeste demantovali iako, istina, ne bi bilo suvišno da smo i pitali za izjavu.

Da bi bilo jasnije, krenimo redom. Nije samo Ustavni sud saopštio da politički akteri izabrani da vrše lokalnu vlast u prethodnom izbornom krugu 2018. godine, krše zakon ostajući na pozicijama. I Upravni sud je zaključio da je Ivan Vuković nelegalno izabran za gradonačelnika. Zatim, 62 odsto birača u Podgorici koji su im poručili da idu. I konačno - ne jedan, nego više pravnika, među kojima i profesor Đorđe Blažić, tvrde da i bez funkcionalnog Ustavnog suda ima osnova za proglašenje konačnih rezultata izbora.

I sada, nakon svega ovoga, ti isti politički činioci glume uvrijeđenost, traže izvinjenje i vrše difamaciju sagovornika iz teksta samo zato što ih podsjećaju da pristojnost nalaže da napuste mjesto na kome ih građani ne žele. Podgoričani bi rekli – kakva pečatnost!

Takođe, iz Glavnog grada je ranije poručeno da neće biti organizovana manifestacija “Podgorički pazar”, zato što njegova organizacija podrazumijeva zahtjevnu proceduru, jer se imovina Glavnog grada, na osnovu javnog poziva, ustupa trećim licima, što, “nije moguće bez odluke Skupštine Glavnog grada”. Tim povodom se Skupština nije mogla sastati, ali sada može, iako je predsjednik Skupštine glavnog grada Đorđe Suhih 8. decembra rekao “Vijestima” da sjednicu može zakazati samo ako bi bili neki vanredni uslovi ili neka situacija koja bi mogla da ugrozi funkcionisanje grada. Istakao je da za “sazivanje bilo kakve obične sjednice nema nikakvih uslova, niti potreba”, objasnivši da se to odnosi i na predlog budžeta za narednu godinu.

I kada je riječ o navodnim “rekordnim finansijskim rezultatima” - to je tako samo u apsolutnim brojkama. Međutim, kada se one stave u adekvatan kontekst i uporede sa visinom BDP-a, kao što pokazuje nedavna analiza Fidelity consaltinga, procenat učešća ovogodišnjih primitaka Glavnog grada u BDP-u je duplo manji nego što je to bilo 2008.

Takođe, iste 2008. godine, od ukupnog budžeta GG koji je u apsolutnom iznosu težio 93,3 miliona eura, kapitalni izdaci bili su 48, 5 miliona, dok je ove godine (prema izjavi tehničkog gradonačelnika, jer zvaničnih dokumenata nema) od 113 miliona na kapitalne izdatke otišlo svega 45,6 miliona.

Takođe, u saznanju sam da su zaposleni ove godine, poslije skoro deceniju, dobili i po 180 eura na ime zimnice.

Željka Vučinić

Bonus video: