Terzić: DIK da propiše rok Vukčeviću za zakazivanje sjednice

"Smatram da je propisivanje takvog roka nužno usljed dosadašnjeg odbijanja predsjednika IKGG da postupa po ranijim rješenjima DIK-a", naveo je član Izborne komisije Glavnog grada

17403 pregleda 5 komentar(a)
Terzić (desno), Foto: Luka Zeković
Terzić (desno), Foto: Luka Zeković

Član Izborne komisije Glavnog grada (IKGG) Nikola Terzić uputio je Državnoj izbornoj komisiji (DIK) zahtjev za donošenje uputstva kojim se predsjednik IKGG-a Veselin Vukčević obavezuje na postupanje po ranijim rješenjima DIK-a, te propiše imperativni - hitni rok u kojem takvo postupanje mora preduzeti.

"Smatram da je propisivanje takvog roka nužno usljed dosadašnjeg odbijanja predsjednika IKGG da postupa po ranijim rješenjima DIK-a", naveo je Terzić u dopisu, rekavši da Vukčević ne postupa u skladu sa izričitim odredbama Zakona o izboru odbornika i poslanika, te Poslovnika o radu Izborne komisije.

Dio članova Izborne komisije Glavnog grada je tražio od Ministarstva javne uprave da iskontroliše rad Skupštine Glavnog grada i Izborne komisije, koja je pod nadzorom Glavnog grada. Oni očekuju da se, kako su naveli u dopisu od 20. decembra, utvrde nepravilnosti u postupanju tih organa i naloži njihovo otklanjanje. Kao povod inicijative objasnili su da još nisu proglašeni konačni rezultati, podsjetivši da je Državna izborna komsiija naložila sazivanje sjednice IK ali da to njen predsjendik nije ispoštovao.

U dopisu MJU, sedmoro članova Izborne komisije i njen sekretar podsjetili su ministra Maraša Dukaja da još nisu verifikovani mandati odbornicima koji su izabrani 23. oktobra.

"Ovakva situacija je nastala usljed nefunkcionisanja i nazakonitog postupanja Izborne komsije glavnog grada i njenog Predsjednika, što posljedično utiče na zakonitost rada Skupštine glavnog grada i Glavnog grada uopšte. Skupština glavnog grada, do ovog trenutka, nije pokrenula bilo kakvu inicijativu prema Izbornoj komisiji glavnog grada, u cilju nadzorne uloge nad organom čiji se predstavnici biraju od strane same Skupštine Glavnog grada. Nasuprot tome, Skupština glavnog grada nastavlja da radi u nelegitimnom i rekli bismo lelegalnom obliku, sa smanjenim kapacitetom, a na štetu građana Podgorice", navodi se u dopisu Dukaju.

U dokumentu se podsjeća da je Poslovnikom IKGG propisana obaveza da se primjenjuju uputstva i odluke DIK-a, koja je ranije naložila zakazivanje sjednice.

"Molimo Ministarstvo javne uprave, kao nadležan organ, da kroz institut upravnog nadzora, izvši kontrolu rada Skupštine Glavnog grada i Izborne komisije Glavnog grada, kao organa pod neposrednim nadzorom Glavnog grada, i utvrdi nepravilnosti u postupanju ovih organa, te da naloži njihovo otklanjanje", navodi se u dokumentu koji potpisuju članovi Nikola Terzić, Radosav Jokić, Ljiljana Jokić Kapa, Marko Mihailović, Željko Vujotić, Dragan Prelević, Janko Odović i sekretar Vladimir Vujović.

.

Bonus video: