Abazović: Čim stupe na snagu izmjene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi u Podgorici se uvodi prinudna uprava

"Onda će se preduzeti sve druge radnje kako bi taj grad nesmetano funkcionisao do završetka ukupne političke situacije, za koju navijamo da se što prije završi", rekao je Abazović

32282 pregleda 63 komentar(a)
Abazović, Foto: Printscreen YouTube
Abazović, Foto: Printscreen YouTube

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović rekao je da čim stupe na snagu izmjene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, u Podgorici će biti uvedena prinudna uprava.

"Onda će se preduzeti sve druge radnje kako bi taj grad nesmetano funkcionisao do završetka ukupne političke situacije, za koju navijamo da se što prije završi", rekao je Abazović na sjednici Vlade.

Ministar javne uprave Maraš Dukaj kazao je da upravni nadzor u Glavnom gradu još traje i da će tamo sjutra biti upućena Upravna inspekcija.

On je rekao da čim stupe na snagu izmjene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, koji je Skupština sinoć usvojila, predložiće Vladi da, možda već na narednoj sjednici, izabere odbor povjerenika.

Amandmanima koje su na predlog zakona podnijeli poslanici Demokratske Crne Gore, Pokreta za promjene i Građanskog pokreta URA, Danilo Šaranović, Branka Bošnjak i Miloš Konatar, predviđeno je da, ukoliko nadležna izborna komisija ne objavi konačne rezultate izbora u roku od 60 dana od njihovog održavanja, aktuelnom sazivu lokalnog parlamenta mandat prestaje po sili zakona.

U tom slučaju, kako se navodi, Vlada svojim aktom konstatuje prestanak mandata lokalnoj skupštini i na predlog ministarstva imenuje Odbor povjerenika.

Podnosioci amandmana smatraju da bi time mogla biti riješena kriza nastala zbog neproglašenja konačnih rezultata izbora za odbornike u Skupštini glavnog grada od 23. oktobra.

Abazović je rekao da sve i da nije bilo tog zakonskog rješenja, Vlada je morala da preduzme neke mjere, jer je ovakvo ophođenje nerealno, "jer smo već imali izbore i nesporan izborni rezultat, koji ne osporavaju ni oni što su izgubili".

Bonus video: