CeMI: Usvajanjem izmjena i dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi nastavlja se sa podrivanjem ustavnog poretka

"Do izlaska iz političke i institucionalne krize nije moguće doći ukoliko parlamentarna većina gotovo svakog dana krši Ustav. Antidemokratsko djelovanje parlamentarne većine uvodi Crnu Goru u još dublju političku krizu koja će izvjesno rezultirati suspenzijom pregovora sa Evropskom unijom i međunarodnom izolacijom države"

2032 pregleda 9 komentar(a)
Foto: PR Centar
Foto: PR Centar

Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) saopštio je da najoštrije osuđujuje, kako je naveo, protivustavno djelovanje parlamentarne većine koja kroz usvajanje izmjena i dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi nastavlja sa opasnim podrivanjem ustavnog poretka Crne Gore.

"Parlamentarna većina sastavljena od 41 poslanika ne može mijenjati principe sprovođenja izbornog procesa koji su već definisani Ustavom i Zakonom o izboru odbornika i poslanika, za koje važi pravilo da se mogu mijenjati samo dvotrećinskom većinom glasova svih poslanika", ističe CeMI, a premosi PR centar.

Kako iz te organizacije navode, usvajanje zakonodavnih rješenja koja su u očiglednoj suprotnosti sa Ustavom Crne Gore, u trenutku potpune nefunkcionalnosti Ustavnog suda je svjesno usmjereno ka potpunom urušavanju ustavnog sistema Crne Gore.

Povezani članci

28. Decembar 2022.

Usvojene izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi

Pored izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi, dodajui da je vladajuća većina prije nekoliko sedmica usvojila na isti način i izmjene Zakona o predsjedniku Crne Gore, potpuno zanemarujući Ustav Crne Gore i preporuke Venecijanske Komisije.

Kažu da zloupotrebljavajući nefunkcionalnost Ustavnog suda u političke svrhe, parlamentarna većina u kontinuitetu pokazuje zabrinjavajuće antidemokratske manire, koji moraju naići na osudu cjelokupne domaće i međunarodne javnosti.

Dodaju da ovo nije prvi put da parlamentarna većina, koja nije uvijek ista već se mijenjala, uključujući iz slučaja u slucaj skoro sve parlamentarne partije ruši svojim neustavnim potezima Ustav.

CeMI poziva sve partije, a posebno sadašnju parlamentarnu većinu, da stave van snage ove zakonske izmjene i uzdrže se od sličnih poteza u budućnosti.

"Do izlaska iz političke i institucionalne krize nije moguće doći ukoliko parlamentarna većina gotovo svakog dana krši Ustav. Antidemokratsko djelovanje parlamentarne većine uvodi Crnu Goru u još dublju političku krizu koja će izvjesno rezultirati suspenzijom pregovora sa Evropskom unijom i međunarodnom izolacijom države", zaključuje CeMI.