Koprivica: Zahvaljujući usvojenom zakonu o igrama na sreću, uvešće se efikasan i neprekidan nadzor nad kazinima

"Više niko ne smije biti izuzet od nadzora države. Više nema izbjegavanja obaveza kada su u pitanju kazina, niti će kazina više biti oaze mahinacija, malverzacija i kriminala, a neće moći ni da služe kao paravani za pranje novca", saopštio je Koprivica

9166 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Efikasan i neprekidan nadzor nad kazinima će se napokon uvesti zahvaljujući usvojenom zakonu o igrama na sreću, a mnogi od tih objekata su do sada bili mafijaške jazbine izuzete od bilo kakve kontrole, saopštio je poslanik i potpredsjednik Demokrata i predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Momo Koprivica.

Koprivica je podsjetio da je zakon usvojen na predlog Demokrata, te pojasnio da se sada video nadzor kazina direktno povezuje na informatički nadzorni sistem nadležnog organa koji vrši neprekidan uvid u realnom vremenu.

Usvojeni komplet rešenja, kako je kazao, znači da više niko od koncesionara kazina neće moći da sakrije nijednu uplatu, niti da utaji ni cent.

Ova rješenja su, pojašnjava Koprivica, usmjerena i na suzbijanje sivog tržište, koje kada su u pitanju igre na sreću, iznosi čak 50 odsto. "Prema procjenama na koje se poziva DRI iz 2017. godine, budžetski gubici su bili tri miliona eura zbog neefikasnog nadzora".

"Osim što smo kreirali socio-ekonomska rješenja za unapređenje standarda građana, pokazali smo i opredjeljenje za jačanje prihodne strane budžeta. Upravo je inovirani zakon o igrama na sreću izvor dopunskih prihoda budžeta", naveo je Koprivica.

Naglašava da se ovim zakonom uvode red i zakonitost "tamo gdje državni službenici nisu mogli ni da privire".

"Više niko ne smije biti izuzet od nadzora države. Više nema izbjegavanja obaveza kada su u pitanju kazina, niti će kazina više biti oaze mahinacija, malverzacija i kriminala, a neće moći ni da služe kao paravani za pranje novca. Dokumentacija kojom raspolažemo pokazuje da Džek pot u vlasništvu Brana Mićunović, iako godinama priređuje igre na sreću u kazinima, nije ni uplatio jednokratnu naknadu u visini od 2 miliona eura iz člana 11 zakona, te smo zbog toga i sličnih slučajeva propisali u članu 76 normu koja daje osnov, obavezu i mehanizam nadležnom organu da provjeri sve bitne činjenice u vezi plaćanja te naknade i preduzme mjere za naplatu", piše u njegovom saopštenju.

Koprivica naglašava da je vrijeme "da se vrati oteto i uspostavi čvrst poredak koji će jednako važiti za svakoga".

"Nikad više nijedan pojedinac, ne smije biti iznad zakona! Skupština je usvajanjem našeg predloga zakona demonstrirala snagu i manifestovala volju da se eliminiše uzdizanje iznad zakona beskrupuloznih ljudi, i poslata im je poruka da neće više moći kao što su navikli. Sada se moraju navići na red i poredak, a doba favorizacije, zahvaljujući kriminalnim zaslugama, jeste prošlost koja će sigurno dobiti epilog pred reformisanim pravosudnim organima", navodi se u njegovom saopštenju.

Bonus video: