Đukanović opet na odmor o trošku građana?

Predsjednik države se iz radne posjete Turskoj nije vratio u Podgoricu, već je državnim avionom produžio na sjever Italije, gdje se iskrcao sa suprugom i obezbjeđenjem i navodno produžio u Švajcarsku

61925 pregleda 191 komentar(a)
Redovno putuje državnim avionom uoči praznika: Đukanović, Foto: Luka Zeković
Redovno putuje državnim avionom uoči praznika: Đukanović, Foto: Luka Zeković

Predsjednik Crne Gore i lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović nije se vratio vladinim avionom u Podgoricu nakon radne posjete Istanbulu, već je sa objašnjenjem da u Bergamu ima “diplomatski susret” iz najvećeg grada Turske odletio na sjever Italije. Avion se potom vratio u Podgoricu, ali bez Đukanovića koji se sa suprugom Lidijom i dvoje pripadnika obezbjeđenja iskrcao u Bergamu.

Đukanović se u Istanbulu 30. decembra sastao sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, što je prethodno i najavljeno, a susret zabilježen fotografijama i zvaničnim saopštenjem.

Istog dana, popodne, avion Vlade Crne Gore je poletio iz Istanbula, ali nije sletio u Podgoricu, već je oko 20.30 sletio u Bergamo, a nakon pola sata se uputio ka Podgorici gdje je sletio nešto poslije 22 časa, pokazuju podaci sa aplikacije FlightAware.

Iz Vlade Crne Gore je “Vijestima” nezvanično rečeno da Đukanović jeste tražio da avion leti rutom Podgorica-Istanbul-Bergamo-Podgorica i da je u zahtjevu navedeno da je tome razlog diplomatski susret. Kabinet predsjednika nije obavijestio javnost o tome sa kojim diplomatom ili stranim zvaničnikom se to Đukanović navodno sreo u Bergamu ili bilo gdje u Italiji.

Više izvora “Vijesti” je reklo da je Đukanović sa sjevera Italije sa suprugom i obezbjeđenjem otišao u Švajcarsku da tamo provede novogodišnje praznike.

Porta A-plus je objavio da je Đukanović bio u Sent Moricu, poznatom mondenskom zimovalištu i da se vratio iznajmljenim privatnim avionom, ali “Vijesti” to nisu mogle da potvrde.

Portal Press je prvi objavio informaciju o neobičnom letu u Bergamo, a tom portalu bliska NVO Lupa je objavila da je Specijalnom državnom tužilaštvu poslala obavještenje “koje se može o smatrati krivičnom prijavom” o “mogućem krivičnom djelu” u vezi sa letom Đukanovića.

”Vijesti” su pitale Đukanovića u vezi sa putem u Bergamo i diplomatskog susreta koji je tamo navodno imao, ali iz Kabineta nije stigao nikakav odgovor. “Vijesti” su pitanja u vezi sa boravkom Đukanovićevog obezbjeđenja poslala i Upravi policije čiji ga tim obezbjeđuje jer je kao predsjednik štićena ličnost.

Đukanović i Erdogan u Istanbulu 30 decembra 2022. godine
Đukanović i Erdogan u Istanbulu 30 decembra 2022. godinefoto: Tviter/Predsjednik Crne Gore

Vladinim propisom predviđeno je da predsjednici države, parlamenta i vlade, koji su i štićene ličnosti, mogu besplatno koristiti avion za službena putovanja, dok ostali visoki državni zvaničnici i organi, moraju da plate sve troškove korišćenja aviona iz sopstvenih budžeta, ako im se odobri upotreba aviona.

Još 2018. je Đukanović uoči novogodišnjih praznika vladinim avionom letio u Amsterdam, bez ikakvog zvaničnog objašnjenja. Otputovao je 29. decembra u Amsterdam, državni avion se vratio u Podgoricu, da bi do istog grada državni avion letio i vratio se 8. januara 2019. godine. Nikad nije razjašnjeno da li je Đukanović “prošetao” do Amsterdama na par sati u razmaku od desetak dana, ili je ostao u Amsterdamu ili odatle otputovao dalje pa se državnim avionom vratio u Podgoricu nakon završetka odmora.

Đukanović je i 2019. letio vladinim avionom za Pariz, na tajni “diplomatski susret” pa produžio u Sjedinjene Američke Države i tada ga je po povratku sa odmora vladin avion i vratio u Podgoricu iz glavnog grada Francuske.

Predsjednik je dolazni let u Pariz pred Specijalnim državnim tužilaštvom i Agencijom za sprečavanje korupcije pravdao službenim aktivnostima za koje je rekao da su tajne, ali nije obrazložio povratni let iz Pariza. SDT i ASK odbacili su prijave MANS-a i saopštili da nisu utvrdili postojanje krivičnih djela, odnosno kršenje zakona od strane Đukanovića ovom prilikom.

Niz neobjašnjenih letova

Osim letova tokom praznika, predsjednik je tokom 2019. i 2020. imao čitav niz putovanja koja javnosti nikada nisu objašnjena.

Đukanović nije imao javnih aktivnosti tokom devet dana u aprilu 2019. godine. On je 6. aprila u 8 h otputovao “lir džetom 45” u Atinu, avion se zadržao koliko treba da se putnici iskrcaju i vratio se u Podgoricu. Avion je koristio i 14. aprila na relaciji Podgorica-Istanbul-Podgorica, od 11 h do 16 h.

Iz Đukanovićevog kabineta nije ranije “Vijestima” odgovoreno šta je radio u Atini i u Istanbulu na ove datume, te da li je odatle putovao na neku drugu destinaciju i nazad, i ako jeste koju i kojim povodom. U medijima, na sajtu i na nalozima predsjednika na društvenim mrežama nije objavljeno da se bilo gdje pojavljivao u javnosti.

Predsjednik je putovao u Atinu državnim avionom i 24. oktobra 2020. godine, kada se “lir džet 45” na aerodromu zadržao oko pola sata i vratio se u Podgoricu. Nije jasno da li se Đukanović odmah vratio u Podgoricu, ili je ostao u Atini, ili nastavio putovanje na neku drugu destinaciju.

Đukanović je u Parizu izgleda tajno boravio i dva dana u oktobru 2020. godine, ili je odatle putovao negdje drugo pa se iz Pariza vratio u Podgoricu državnim avionom. Korišćenje aviona mu je odobreno od 7 h 21. oktobra do 21.30 h 22. oktobra, a nema njegovih objavljenih službenih aktivnosti bilo gdje.

Na sličan način je Đukanović letio i u Ljubljanu u maju 2020, zatim u Istanbul u januaru 2019. i julu 2020, te Atinu i Dižon u novembru i decembru 2020. godine.

Ni za jedan od letova državnim avionom kabinet predsjednika nije odgovorio kojim povodom je Đukanović putovao na te destinacije i datume, te da li je na tim destinacijama boravio službeno ili privatno. Nije odgovoreno ni ko je sve putovao sa njim u državnom avionu na te destinacije i datume, kao ni da li je nadoknadio troškove za avion i posadu ako je na te destinacije putovao privatno, i ako jeste, koliko su oni iznosili za svaki pojedinačni let.

Osim 19 tajnih letova na razne evropske destinacije u periodu od januara 2019. godine do decembra 2020. godine, “Vijesti” su na osnovu podataka iz dokumentacije GSV i mreže ADS-B Exchange, ranije utvrdile i da je Đukanović bez javnog objašnjenja putovao osam puta u Švajcarsku – sedam puta u Ženevu i jednom u Cirih.

Bonus video: