GSV: Pitaćemo resore je li bilo troškova putovanja Kovača i Damjanovića

"U odnosu na troškove, ministarstva su posebne budžetske jedinice i ona su adresa da se izjasne o načinu finansiranja troškova predmetne aktivnosti", naveli su iz GSV-a

14930 pregleda 20 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Vlada Crne Gore, Foto: Boris Pejović

Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore (GSV) obratiće se upitom ministarstvima pravde i finansija u vezi sa tim da li je bilo troškova putovanja čelnika tih resora Marka Kovača i Aleksandra Damjanovića u Banjaluku na svečanu akademiju povodom Dana Republike Srpske (RS), i ako jeste koliko su iznosili.

To je "Vijestima" saopšteno iz GSV-a u odgovoru na pitanje da li je Vlada snosila troškove tog putovanja, imajući u vidu da Kovač tvrdi da je u Banjaluci bio u svojstvu ministra.

Damjanović, s druge strane, kaže da je na prekjučerašnjoj svečanosti bio u lično ime.

Iz GSV-a su ponovili da Vlada nije razmatrala platformu za to putovanje, i da ministri nisu bili ovlašćeni da je predstavljaju.

"U odnosu na troškove, ministarstva su posebne budžetske jedinice i ona su adresa da se izjasne o načinu finansiranja troškova predmetne aktivnosti. Zbog naglašenog interesovanja javnosti, GSV će se obratiti ovim ministarstvima upitom da li je bilo i ako jeste, koliki su bili troškovi", ističu iz GSV-a.

Kovač i Damjanović ceremoniji su prisustvovali na poziv predsjednika RS Milorada Dodika.

Ustavni sud BiH osporio je 9. januar kao Dan RS i praznovanje tog datuma proglasio neustavnim.

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministarka vanjskih poslova te države Bisera Turković, uputila je juče protestno pismo crnogorskom premijeru Dritanu Abazoviću, navodeći da prisustvo zvaničnika Vlade na akademiji kojom se obilježava 9. januar kao dan RS narušava međususjedske odnose Crne Gore i BiH.

Iz Vlade su istakli da ona neupitno poštuje cjelovitost, teritorijalni integritet i suverenitet BiH, podržavajući njen evropski put i baštineći prijateljske i dobrosusjedske odnose zasnovane na tradicionalno snažnim međudržavnim vezama, zajedničkim evropskim aspiracijama, ekonomskoj saradnji i daljem infrastrukturnom povezivanju.

"Crna Gora poštuje sve odluke Ustavnog suda BiH i sa Federacijom BiH, kao i sa entitetom RS, sarađuje na nivou i u obimu koji su definisani ustavima i zakonima dviju država", poručili su.

Abazović je danas saopštio da neće smijeniti ministre, i da su oni kazali da podržavaju ustavno uređenje BiH.

Bonus video: