Izborni epilog u Podgorici još na čekanju

Šaranović traži podršku da se na vanrednoj sjednici ponovo glasa o izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi Iz CDT-a poručuju da izlazak iz krize ne treba tražiti u brzopletim neustavnim rješenjima

22624 pregleda 22 komentar(a)
Sjedište gradonačelnika u Podgorici, Foto: Luka Zeković
Sjedište gradonačelnika u Podgorici, Foto: Luka Zeković

Sve partije vlasti još se nisu izjasnile da li će podržati inicijativu Demokrata da se zakaže vanredna sjednica Skupštine na kojoj bi se ponovo glasalo o izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi, koji je na ponovno odlučivanje parlamentu vratio predsjednik države Milo Đukanović.

Izmjene zakona predviđaju mogućnost da se kriza u Podgorici koja je nastala zbog nemogućnosti konačnog proglašenja rezultata lokalnih izbora od 23. oktobra riješi tako što bi Vlada formirala odbor povjerenika.

Poslanik Demokrata i nosilac koalicione liste te partije, UCG i Demosa na podgoričkim izborima, Danilo Šaranović, je 5. januara poslaničkim klubovima uputio inicijativu koja sadrži predlog saziva Skupštine na vanrednu sjednicu, na kojoj bi se ponovo odlučivalo o ovom Zakonu, nakon 15 dana od dana potpisivanja zahtjeva od poslanika, saglasno Poslovniku Skupštine.

”Neki poslanički klubovi su već najavili podršku, dok se ostali nijesu izjasnili zbog očekivanja stava našeg koalicionog partnera, kolege (Jakova) Milatovića, da li on u ime Evrope sad daje podršku ovakvom modelu rješenja krize, čime bi se obezbijedila podrška svih pobjednika izbora”, kazao je “Vijestima” Šaranović.

Šaranović
Šaranovićfoto: Luka Zekovic

Pokret Evropa sad je krajem prošle godine saopštio da podržava izmjene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, ocijenivši da poraženi politički akteri u sumraku svoje vladavine pribjegavaju svim nedemokratskim metodama. Kazali su da na to jasno ukazuje i ponašanje predsjednika Izborne komisije Glavnog grada, Veselina Vukčevića, koji, kako tvrde, dosljedno ignoriše zahtjeve članova tog kolektivnog organa, te obavezujuća uputstva Državne izborne komisije.

Lokalni izbori u Podgorici održani su 23. oktobra, ali Vukčević (DPS) odbija da dozvoli proglašenje konačnih rezultata, navodeći da se to ne može desiti do odluke Ustavnog suda o izbornim žalbama. Pošto je izborno zakonodavstvo nedorečeno u tom dijelu, to ga partije tumače različito pa su u većini gradova proglašeni izborni rezultati, izuzev u Podgorici, Pljevaljima i Plavu.

Poslanik Socijalističke narodne partije Dragan Vukić kazao je “Vijestima” da će SNP ponovo glasati za izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi, jer se izborna volja građana mora poštovati, a pobjednicima izbora od 23. oktobra se mora omogućiti da nesmetano preuzmu vlast.

S obzirom na to da po Poslovniku Skupštine, u vanrednom zasjedanju sjednicu može da zakaže 27 poslanika, Vukić je istakao da očekuju da takav zahtjev bude u što kraćem roku potpisan od inicijatora ovog zakonskog rješenja i da sjednica bude zakazana u roku koji je predviđen Poslovnikom Skupštine.

”Namjernom blokadom Ustavnog suda i neizglasavanjem sudija, DPS je htio da blokira preuzimanje vlasti u opštinama i tako nasilno zadrži vlast izigravajući izbornu volju građana. Iz tog razloga poseglo se za izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi koji je poslanički klub SNP-a podržao i glasao za isti”, rekao je Vukić.

Dragan Vukić
foto: Boris Pejović

Iz Demokratskog fronta i GP URA nijesu odgovorili na pitanje “Vijesti” da li će ponovo glasati za izmjene i dopune zakona.

Iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT), međutim, ocjenjuju da Skupština ne treba da usvoji taj zakon, jer bi to bio “samo nastavak neustavnih poduhvata i pravnog nasilja”.

”Izlazak iz krize ne treba tražiti u brzopletim neustavnim rješenjima koje imaju dalekosežne posljedice na urušavanje pravnog poretka. Jedini ispravan i legalan put je izbor sudija Ustavnog suda”, kazala je “Vijestima” zamjenica izvršnog direktora CDT-a Biljana Papović.

Šaranović je istakao da se nakon jasnog izjašnjenja svih pobjednika izbora da podržavaju ovakav predlog koji vodi najhitnijem formiranju vlasti u duhu izborne volje građana, očekuje da se sjednica parlamenta održi i zakon usvoji u najkraćem propisanom roku.

Iz Skupštine su “Vijestima” rekli da u slučajevima kada predsjednik Crne Gore vrati Skupštini izglasani zakon na ponovno odlučivanje, saglasno članu 182 Poslovnika Skupštine, predsjednik Skupštine stavlja taj zakon na dnevni red prve naredne sjednice Skupštine.

”Kako je propisano Ustavom, u periodu od prvog radnog dana u januaru do posljednjeg radnog dana u februaru može se sazvati samo vanredno zasjedanje na zahtjev ovlašćenog predlagača. Kako je u konkretnom slučaju, predlagač zakona bila grupa poslanika, to bi u navedenom periodu bilo potrebno da Ustavom i Poslovnikom Skupštine propisani broj poslanika podnese zahtjev za vanredno zasjedanje i odredi dnevni red, odnosno predloži da se vraćeni zakon stavi na dnevni red Skupštine radi ponovnog izjašnjavanja”, navode iz Skupštine.

Skupština Crne Gore
foto: Luka Zeković

Pojašnjavaju da bi u slučaju da nisu ispunjeni navedeni uslovi, ponovno izjašnjavanje o vraćenom zakonu moglo doći na dnevni red na prvoj sjednici redovnog zasjedanja Skupštine u martu ove godine.

Skupštini, kako u kazali, još nije stigao zahtjev za sazivanje vanredne sjednice na čijem bi dnevnom redu bilo glasanje o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi

Skupština je 27. decembra usvojila izmjene i dopune tog zakona, a Đukanović ga je 4. januara vratio na ponovno odlučivanje.

Šaranović je kazao da se Đukanović “takvim aktom stavio u ulogu izvođača radova najprimitivnije opstrukcije predaje vlasti u Podgorici i još nekoliko opština, pokušavajući da na taj način kupi još koju nedjelju Ivanu Vukoviću u fotelji gradonačelnika Podgorice”.

Biljana Papović je kazala da su već upozorili javnost da predložena zakonska rješenja predstavljaju kontinuitet antievropskog ponašanja parlamentarne većine, koje je započeto neustavnim odlaganjem izbora.

”Ovim političari teže da, umjesto dugoočekivane reforme izbornog zakonodavstva, kreiraju paralelan izborni sistem. Nadamo se da u Skupštni postoje snage kojima je i dalje važan proces evropskih integracija, u kom je izborna reforma jedan od ključnih uslova za članstvo”, ocijenila je Papović.

Papović
Papovićfoto: CDT

Ona je istakla da je CDT pratio lokalne izbore i da su usvojim ocjenama naveli da oni, u okviru postojećih ograničenja crnogorskog izbornog postupka, odražavaju volju građana.

”Smatramo da se ta volja hitno mora ispoštovati, ali vlast koja proizlazi iz te volje mora se uspostavljati na legalan način. Ovo je naročito važno ako imamo u vidu višemjesečne nelegalne mandate aktuelnim predsjednicima opština i Glavnog grada koji imaju ambiciju da vječno vladaju”, kazala je.

Papović je poručila da je “krajnje vrijeme da političari konačno prestanu sa opstruiranjem demokratskih procesa i umjesto uskopartijskih interesa, prioritet daju vladavini prava”.

Papović: Izlaz iz izborne krize suprotan Ustavu

Papović je ocijenila da izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi predviđaju “izlaz” iz izborne krize uređivanjem izbornog postupka na način suprotan Ustavu i Zakonu o izboru odbornika i poslanika.

”Njime se uvodi ograničenje prava na žalbeni postupak, prestanak mandata Skupštini po sili zakona i miješanje Vlade u izborni postupak, kroz imenovanje Odbora povjerenika dok izborni postupak još traje. Takođe, predložena rješenja daju ovlašćenja izbornim listama po rezultatima izbora koji nijesu konačni, dakle dok izborni postupak još traje. Na taj način se daju ovlašćenja za upravljanje opštinom političkim akterima čiji ulazak u lokalni parlament nije potvrđen”, istakla je Papović.

Milatović: Vuković je običan uzurpator

Kandidat za gradonačelnika Podgorice i jedan od lidera Pokreta Evropa sad Jakov Milatović kazao je juče da je odlazeći gradonačelnik Ivan Vuković “običan uzurpator”.

On je tako na Tviteru odgovorio Vukoviću koji je objavio sliku iz svog kabineta sa crnogorskom i zastavom grada Podgorice.

”Barem dok ne useli naredni i ‘okiti’ ga novim znamenjem, o čemu će moći ponosno informisati zvaničnike susjedne nam države”, napisao je Vuković, aludirajući na učešće lokalnih funkcionera iz DF-a sredinom decembra na sjednici Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije, gdje su neki od njih saopštili da su vratili trobojke u kabinete i grad.

Milatović je Vukoviću napisao da se “i dalje kiti tuđim perjem čim se lažno predstavlja kao Pg_Mayor”.

”A nisi ništa više nego običan uzurpator. Ali valjda je to normalno za vas kojima zastave uglavnom služe za džepove i za podjele”, napisao je on.

Bonus video: