DIK odbacio prigovor članova OIK-a iz Pljevalja

U obrazloženju Odluke Državne izborne komisije navedeno je da je prigovor neblagovremen jer su podnosioci “propustili da u Zakonom propisanom roku podnesu prigovor”

4234 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Goran Malidžan
Foto: Goran Malidžan

Državna izborna komisija (DIK) odbacila je kao neblagovremen prigovor članova Opštinske izborne komisije u Pljevljima na odbijanje predsjednika OIK-a Čeda Gospića da sazove sjednicu na zahtjev većine članova i podnosilaca izbornih lista.

U obrazloženju Odluke Državne izborne komisije navedeno je da je prigovor neblagovremen jer su podnosioci “propustili da u Zakonom propisanom roku podnesu prigovor”.

Na odluku DIK-a članovi Opštinske izborne komisije imaju parvo žalbe Ustavnom sudu.

Članom 107 Zakona o izboru odbornika i poslanika propisano je: „Svaki birač, kandidat i podnosilac izborne liste ima pravo da podnese prigovor nadležnoj izbornoj komisiji zbog povrede biračkog prava u toku izbora. Prigovor iz stava 1 ovog člana podnosi se u roku od 72 časa od časa kada je donijeta odluka, odnosno izvršena radnja. Prigovor iz stava 1 ovog člana podnosi se neposredno nadležnoj izbornoj komisiji.“ Polazeći od naznačenih odredaba Zakona, Državna izborna komisija utvrdila je da je zahtjev za održavanje sjednice većine članova OIK Pljevlja broj: 22-016/22-320/1 podnesen Opštinskoj izbornoj komisiji Pljevlja 15.12.2022. godine a sjednica, saglasno predmetnom zahtjevu, trebala biti održana 21.12.2022. godine dok je Prigovor Državnoj izbornoj komisiji upućen preporučenom poštom 30.12.2022. godine. Iz navedenog proizilazi da je podnosilac prigovora propustio da u Zakonom propisanom roku podnese prigovor, te je Državna izborna komisija odlučila da isti odbaci kao neblagovremen”, navodi se u obrazloženju Državne izborne komisije.

DIK konstatuje da su članovi OIK Pljevlja u stalnom i proširenom sastavu podnijeli prigovor 10.1.2023. godine u 13.00 sati Državnoj izbornoj komisiji zbog nepostupanja - nesazivanja sjednice OIK Pljevlja na zahtjev većine članova OIK Pljevlja od 15.12.2022. godine i nepostupanja – nesazivanja sjednice OIK Pljevlja na zahtjev podnosilaca odborničkih lista. U prigovoru navode da su se kao većina članova Opštinske izborne komisije u stalnom i proširenom sastavu obratili 15.12.2022. godine predsjedniku OIK i tražili sazivanje sjednice na kojoj bi se utvrdili konačni rezuultati izbora odbornika na biračkim mjestima u opštini Pljevlja održanih 23. oktobra prošle godine.

U prigovoru DIK-u su naveli da predsjednik nije sazvao sjednicu Opštinske izborne komisije.

Navode da su Poslovnikom o radu OIK Pljevlja, članom 8, propisana prava i dužnosti člana Komisije među kojima su: da učestvuje u radu i odlučivanju, da inicira razmatranje pitanja koja su u nadležnosti Komisije te da bude pravovremeno i redovno obavještavan o pitanjima o kojima odlučuje Komisija.

“Članom 9 stav 2 istog poslovnika propisano je da Komisiju saziva i predlaže dnevni red predsjednik Komisije po sopstvenoj inicijativi, na zahtjev Državne izborne komisije i na zahtjev većine članova Komisije, a stavom 3 istog člana da se po pravilu saziva i materijal dostavlja članovima najkasnije 24 sata prije vremena održavanja sjednice, a po potrebi Komisije se može sazvati telefonskim putem ili na drugi odgovarajući način i prije, a saziv i materijal dostaviti na samoj sjednici. Dalje navode da cijeneći naprijed citirane odredbe navedenih propisa a u vezi sa činjeničnim stanjem koje se utvrđuje iz podnijetih zahtjeva i koje upućuje na neophodnost odlučivanja, nesporno je da je predsjednik OIK Pljevlja bio u obavezi sazvati sjednicu po podnijetom zahtjevu članova Komisije u stalnom, odnosno proširenom sastavu, odnosno dostaviti materijal koji je osnov za odlučivanje i takođe sazvati sjednicu po podnijetom zahtjevu od strane podnosioca izbornih lista, u cilju razmatranja zahtjeva i donošenja odgovarajuće odluke u vezi sa istim”, citira u obrazloženju Državna izborna komisija djelove prigovora članova Opštinske izborne komisije u Pljevljima.

Predsjednik Opštinske izborne komisije u Pljevljima Čedo Gospić nedavno je izjavio da neće zakazati sjednicu na kojoj će biti proglašeni rezultati lokalnih izbora održanih 23. oktobra prošle godine jer bi ukoliko bi to uradio, kako je obrazložio, ušao u zonu krivične odgovornosti, a istovremeno bi i druge članove komisije naveo da učine krivično djelo.

Demokratska partija socijalista sa koalicionim partnerima iako su ubjedljivo izgubili izbore još je na vlasti u Pljevljima, jer je ta koalicija podnijela prigovor Ustavnom sudu zbog kako navode povrede biračkog prava tokom izbora održanih 23. oktobra na dva manja biračka mjesta u selima Potpeće i Premćani.

U prigovoru navode da na tim mjestima nisu obezbijeđeni uslovi za glasanje lica sa invaliditetom.

Bonus video: