Brisel 23. januara o krizi u Crnoj Gori

Izaslanik Njemačke za zapadni Balkan razgovarao sa zvaničnicima o izboru sudija Ustavnog suda, u Skupštini nastavljena procedura

16069 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Izbor sudija Ustavnog suda je pitanje koje treba hitno riješiti, kako bi Crna Gora ubrzala proces evropskih integracija, poručili su juče predsjednici političkih partija na odvojenim sastancima sa specijalnim izaslanikom Njemačke za zapadni Balkan Manuelom Zaracinom.

On je boravio u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori i tom prilikom pozvao parlamentarne stranke da, kako je naveo, demonstriraju političku zrelost i konstruktivno pristupe uspostavljanju dogovora oko sudija Ustavnog suda najkasnije do početka februara 2023. godine.

Zaracin je juče razgovarao sa predsjednicom Ustavnog odbora Simonidom Kordić (Demokratski front) i članovima iz Demokratske partije socijalista Luiđom Škreljom i Demokrata Momom Koprivicom. Takođe i sa predsjednikom države Milom Đukanović, predsjednicom Skupštine Danijelom Đurović i zvaničnicima partija.

”Razgovarano je o mogućnosti postizanja političkog dogovora svih političkih partija oko izbora četiri kandidata za sudije Ustavnog suda, ukazujući na činjenicu da je sudije Ustavnog suda potrebno izabrati u prvom krugu, dvotrećinskom većinom, jer bi, u protivnom, u momentu predaje kandidatura za predsjedničke izbore, Ustavni sud bio bez sudija”, saopšteno je iz Skupštine nakon sastanka Zaracina i predstavnika Ustavnog odbora.

Pred tim skupštinskim tijelom nastavljena su konsultativna saslušanja kandidata za četiri mjesta u Ustavnom sudu. Iz Evropske komisije ranije je najavljeno da bi mogao biti prekinut pristupni proces Crne Gore ako se do 23. januara ne izaberu sudije US.

Zbog blokade u radu tog suda, koja traje od septembra, nisu proglašeni konačni rezultati izbora u tri opštine. Takođe brojni sporovi, između ostalog i zbog izmjena Zakona o predsjedniku, ostaju samo u javnoj sferi bez sudske odluke.

U saopštenju, koje je objavila Ambasada Njemačke u Podgorici, prenosi se stav da je na Skupštini da izborom sudija za mjesta za koja je raspisan konkurs što prije povrati funkcionalnost tog suda kako bi se osiguralo efikasno pravosuđe: “Političke stranke u Crnoj Gori sada treba da radi dobrobiti budućnosti Crne Gore stave po strani dnevnopolitičke interese i lične ambicije i da prevaziđu ovu krizu”.

Ministarka vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon je u nedjelju boravila u Podgorici. Ona je tom prilikom saopštila da ako aktuelni, šesti pokušaj izbora sudija Ustavnog suda (US) ne uspije, postoji velika opasnost da se zaustave pristupni pregovori Crne Gore sa EU.

Ona je na pres konferenciji nakon sastanka sa šeficom parlamenta Danijelom Đurović naglasila da je to ozbiljna prijetnja, i da će 23. januara u Briselu razgovarati o tome šta su potencijalne mjere koje EU može preduzeti prema Crnoj Gori.

Tog datuma zasjedaće Savjet za vanjsku poliitku Savjeta Evropske unije, koji treba da zaključi da li Crna Gora zaista ide u pravcu koji se od nje očekuje. Odnosno da li će Podgorica uvjeriti ministre vanjskih poslova država članica EU da izbor sudija ide u dobrom pravcu, rekao je sagovornik “Vijesti” iz Brisela.

Zaracin je juče poručio da većina građana Crne Gore želi da se njihova domovina pridruži EU, navodeći da trenutna politička i ustavna kriza predstavlja ozbiljnu prijetnju za ostvarivanje tog cilja.

Predsjednik Crne Gore i lider DPS-a Milo Đukanović je na Tviteru objavio da je na sastanku sa njim iskazana jasna poruka o neophodnosti hitnog rješavanja krize u Crnoj Gori ukoliko se želi bilo kakav aspekt u narednom izvještaju EK o napretku.

”Izbor sudija Ustavnog suda prvi je obavezni korak ka tome”, naveo je Đukanović.

Lider Demokrata Aleksa Bečić je nakon sastanka sa Zaracinom saopštio da su izbor sudija i ukidanje programa ekonomskog državljanstva ključni koraci zakonodavne i izvršne vlasti, kako bi Crna Gora konačno ubrzala proces evropskih integracija.

Predsjednik SDP-a Raško Konjević je, kako je saopšteno iz te partije, Zaracina upoznao sa tim da je proces izbora sudija Ustavnog suda pitanje koje urgentno treba riješiti”, a da će odnos SDP-a kao i uvijek do sada biti maksimalno konstruktivan i značiti podršku kandidatima sa najboljim stručnim i profesionalnim referencama”.

Sa Zaracinom se juče sastala i predsjednica Skupštine Danijela Đurović koja je ističući važnost aktuelnog trenutka za Crnu Goru, koja se nalazi u institucionalnoj krizi, rekla da očekuje da će biti izabrane sve sudije Ustavnog suda, čime bi ta najviša sudska instanca bila u potpunosti funkcionalna.

Saracin je, kako je saopšteno iz Skupštine, rekao da je uloga parlamenta ključna je u rješavanju trenutne institucionalne i političke krize u Crnoj Gori.

Ustavni odbor Skupštine danas nastavlja kontrolna saslušanja kandidata za sudije. Juče su na pitanja poslanika odgovarali kandidati Dragana Đuranović, Sulejman Guči i Nikola Golubović.

Đuranovićeva, koja se ranije hvalila članskom kartom DPS-a, rekla je da će je, ako bude izabrana, vratiti.

Bivša zaštitinca imovinskog interesa države se na konkurse za sudiju US javljala tri puta.

”Nikada svoj profesionalizam ne bih stavila ispred partijskog stava, zato nijesam bila član nijednog visokog organa partija. U momentu kada bih bila izabrana za sudiju Ustavnog suda, to moje članstvo ne bi dolazilo u obzir”, rekla je Đuranović, odgovarajući na pitanje poslanice GP URA Božene Jelušić.

Danijel Živković (DPS) kazao je da, koliki god je nivo stručnosti Đuranovićeve, to što je rekla da ima člansku kartu DPS-a će joj otežati kandidaturu, odnosno automatski će da je diskvalifikuje.

Andrija Popović (LP) konstatovao je da Dragana Đuranović stiče krajem godine pravo na penziju.

Advokat Sulejman Guči je za sudiju Ustavnog suda konkurisao tri puta. Guči je kazao da nema druge države od Crne Gore, ali da nijedan Albanac od 1945. godine do danas nije bio sudija u Višem, Privrednom, Apelacionom i Ustavnom sudu.

Kandidat Nikola Golubović istakao je da nije član partije i da na njegov rad ne utiču ni političke partije niti druge organizacije i interesne grupe.

Govoreći o ustavnim žalbama i na predugo čekanje o izjašnjavanju, naveo je primjer Hrvatske u čijem Zakonu u Ustavnom sudu je navedeno da se o ustavnoj žalbi odlučuje u roku od godinu.

Naveo je i da je neprihvatiljvo da Ustavni sud ne odlučuje o podnijetim inicijativama o usklađenosti sa zakonima duži niz godina, jer u Zakonu o Ustavnom sudu postoji jasan i imperativan rok da se u roku od najkasnije 45 dana mora odlučiti o podnijetim zahtjevima.

Izbor sudija pitanje od opšteg značaja

Saslušanju kandidata u Skupštini juče je prisustvovao jedan od osnivača Pokreta Evropa sad i nosilac liste te partije na izborima u Podgorici, Jakov Milatović.

”Svojim prisustvom na sjednici Ustavnog odbora želim da još jednom pošaljem poruku u ime PES-a, da je izbor sudija Ustavnog suda pitanje od opšteg značaja”, napisao je Milatović na Tviteru.

Bonus video: