Vuksanović nije prijavio tačne prihode

ASK utvrdio da je bivši ministar i lider HGI povrijedio Zakon o sprečavanju korupcije

10883 pregleda 14 komentar(a)
Vuksanović, Foto: Boris Pejović
Vuksanović, Foto: Boris Pejović

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) utvrdila je da je bivši ministar u Vladi Crne Gore i predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović povrijedio Zakon o sprečavanju korupcije, jer u svom imovinskom kartonu za 2020. godinu nije prijavio tačne prihode.

ASK je Vuksanovićev imovinski karton za tu godinu, u kojoj je on do izbora 30. avgusta, bio poslanik u Skupštini Crne Gore kao i odbornik u Skupštini opštine Tivat, provjeravao po službenoj dužnosti. Agencija je utvrdila da on nije prijavio prihod u iznosu od 340,65 eura, koji je ostvario na ime odborničnih naknada.

Kako piše u Odluci ASK-a, Agencija je sprovela ispitni postupak, zatražila izjašnjenje od Vuksanovića i uporedila svoje i baze podataka Uprave prihoda i carina.

„Agencija je uvodom u podatke iz Izvještaja o prihodima i imovini od 30. marta 2021. godine, a koji su upoređivani sa dijelom baze podataka Uprave prihoda i carina Crne Gore, utvrdila da je javni funkcioner prijavio manju odborničku naknadu za 2020. godinu za 340,65 eura“, piše u dokumentu ASK-a uz napomenu da je Vuksanović na taj način prekršio odredbe člana 23 Zakona o sprečavanju korupcije.

U obrazloženju piše i da je ASK „cijenio i navode javnog funkcionera da ne zna odakle se pojavila razlika u prijavljenom i ostvarenom prihodu, ali je našao da isti nema uticaj na drugačije odlučivanje u ovoj jupravnoj stvari“, jer je po Zakonu o sprečavanju korupcije „javni funkciioner dužan da u izvještaju navede tačne i potpune podatke, što je u konkretnom izostalo“.

Odluku da je lider HGI povrijedio ovaj zakon, ASK je inače, nakon sprovedenog ispitnog postupka, donio još 26. septembra prošle godine, ali je ona, kako piše u tom dokumentu, „ekspedovana“ tek 30. decembra prošle godine i na sajtu ASK objavljena u srijedu, 18. januara.

Bonus video: