Abazović: Ne možemo sudije izvlačiti iz "kinder jaja"

"Jedan od razloga što je DPS protiv izbora sudija je što misle da to, kao 30 godina, treba da bude politički sud", ocijenio je premijer

13163 pregleda 31 komentar(a)
Abazović, Foto: Rade Koprivica/Vlada Crne Gore
Abazović, Foto: Rade Koprivica/Vlada Crne Gore

Premijer Dritan Abazović kazao je kako se nada dogovoru oko izbora četvoro sudija Ustavnog suda, koji će istinski predstavljati slobodne profesionalce koji će bez pritisaka raditi svoj posao.

Ocijenio je da nije dobar predlog potpredsjednice Skupštine Branke Bošnjak da se dođe do užeg izbora od 12 kandidata, a onda ide sistemom žrijebanja, jer sudije Ustavnog suda "ne možemo izvlačiti iz kinder jaja".

"Ne možemo dozvoliti da taj sud bude politizovan kao ranije. Jedan od razloga što je DPS protiv izbora sudija je što misle da to, kao 30 godina, treba da bude politički sud, gdje će sudije donositi odluku na poziv nekog političara", rekao je Abazović na pres konferenciji u Vladi.

Povezani članci

25. Januar 2023.

Ideja za Ustavni sud: lutrijom do sudija

Nema ništa protiv, kako je kazao, da se od ukupnog broja kandidata napravi uži izbor, ali da se četvoro sudija bira na osnovu profesionalnih kriterijuma.

"Ne smatram da je predlog koleginice Bošnjak u nekoj zloj namjeri, nego u želji da se nekako dođe do konačnog rješenja", istakao je.

Abazović je rekao i da bi bilo dobro zakazati vanrednu sjednicu parlamenta u vezi sa Zakonom o porijeklu imovine.

Bonus video: