Spajić favorit, narednih dana objava kandidature?

PES danas na sjednici Predsjedništva odlučuje o načinu učešća u predsjedničkoj trci, pored predsjednika pokreta u igri i Jakov Milatović i Olivera Injac. Ako se kandiduje Milo Đukanović najvjerovatniji kandidat DF-a je Andrija Mandić, iako se razmatra i kandidatura Milana Kneževića, saznaju “Vijesti”

59525 pregleda 171 komentar(a)
Nisu zainteresovani za šefa države, ali članovi kažu drugačije: Milatović i Spajić, Foto: SAVO PRELEVIC
Nisu zainteresovani za šefa države, ali članovi kažu drugačije: Milatović i Spajić, Foto: SAVO PRELEVIC

Pokret Evropa sad (PES) danas bi trebalo da na sjednici Predsjedništva formalizuje priču o učešću i kandidatu na predsjedničkim izborima 19. marta, koja bi trebalo da budu objavljena vjerovatno naredne sedmice, reklo je “Vijestima” više izvora iz PES-a.

PES-u su ranije Demokrate ponudile predizbornu koaliciju, koja podrazumijeva da oni predlože kandidata za premijera ili šefa države a na razgovore o tome, kako je rečeno “Vijestima” neformalno u objema političkim strukturama, još nije stavljena tačka. Iz Pokreta je, međutim, ponovljeno da će oni imati svog predsjedničkog kandidata, ne pominjući njegovo ime.

Prema informacijama “Vijesti” najizglednije je da to bude lider i bivši ministar finansija Milojko Spajić, koga je prije dva dana neformalno podržao podgorički odbor. I većina članova Presjedništva, kako je objasnio jedan od sagovornika, stava je da je Spajić najbolje rješenje.

On se još tim povodom nije oglašavao, niti je juče odgovorio na pitanje “Vijesti”. Partijske analize međutim pokazuju, kako su rekli izvori, da on ima najveće šanse da, ako ne u prvom a onda u drugom krugu pobijedi kandidata Demokratske partije socijalista (DPS).

U slučaju da Spajić uđe u predsjedničku trku, njegov zamjenik Jakov Milatović mogao bi da bude kandidat za premijera.

Spajić i Milatović
Spajić i Milatovićfoto: Luka Zeković

Druga opcija, koju razmatra PES, je da Milatović bude kandidat za predsjednika, a Spajić za premijera. Jedan od sagovornika potvrđuje da je bivši ministar zainteresovan da bude na čelu vlade koja bi proistekla nakon parlamentarnih izbora, a Spajić je i ranije javno isticao da sebe vidi na poziciji premijera.

Postoji i varijanta da se za šefa države kandiduje potpredsjednica Olivera Injac. Jedan od izvora “Vijesti” rekao je, međutim, da su svi svjesni da je Spajić “dobitna kombinacija” koja bi ojačala i samu partiju i da se od njega očekuje da, kako je objašnjeno, svoje ambicije za sada ostavi po strani.

Injac
Injacfoto: Evropa sad

Prilikom donošenja odluka vodi se računa i o sudbini političkog dogovora da Milatović bude novi gradonačelnik Podgorice, objasnio je izvor “Vijesti”.

PES je na državnom nivou vanparlamentarna stranka jer je formirana nakon parlamentarnih izbora, a na oktobarskom glasanju u Podgorici osvojili su nakon DPS-a najveći broj glasova.

Oko mogućnosti da se podrži neki drugi, odnosno kandidat Demokrata (najvjerovatnije je to Aleksa Bečić), u vrhu PES-a postoje različita mišljenja.

O učešću na predsjedničkim izborima Demokrate će, kako je “Vijestima” nezvanično rečeno, odlučiti na Glavnom odboru najvjerovatnije počektom februara. Oni će, kako su ranije i najavili, “sigurno imati svog kandidata ako ne bude zajedničkog”.

Kada je u pitanju drugi, potencijalno najjači protivnik DPS-a u trci za šefa države, Demokratski front, za sada su najave da bi to trebalo da bude lider Nove Andrija Mandić.

Potpredsjednica Nove Simonida Kordić rekla je juče da će Mandić biti kandidat DF-a ako kandidat DPS-a bude Milo Đukanović. Ona je za RTCG rekla da će ovi predsjednički izbori imati okosnicu između tri kandidata.

”Jedan će, svakako, biti kandidat prethodnog režima, najvjerovatnije gospodin Đukanović. Drugi će biti kandidat koji će, vjerovatno, imati podršku centara političke moći van Crne Gore. I treći kandidat DF-a, koji će biti narodni kandidat, kao izvorni predsjednički kandidat građana Crne Gore”, ocijenila je ona.

Izvor “Vijesti” iz DF-a potvrdio je da oni nijesu još donijeli finalnu odluku o kandidatu, ali da se za sada kao najozbiljniji pominje Andrija Mandić u slučaju da se ispred DPS-a kandiduje Milo Ðukanović.

”Svakako je razmatrana i kandidatura Milana Kneževića, lidera Demokratske narodne partije, kao vrlo mogućeg i vrlo ozbiljnog kandidata. Izvjesno će uskoro biti poznato rješenje, koje će zavisiti i od daljeg razvoja aktuelne situacije,” rekao je sagovornik.

Ko će na crtu: Mandić i Knežević
Ko će na crtu: Mandić i Kneževićfoto: Boris Pejović

Zainteresovanost za predsjedničku trku za sada su, izuzev DF-a, PES-a i Demokrata, najavili i iz DPS-a. Manje stranke iz dijela opozicije i skupštinske većine očekuju zajedničke kandidate. SDP Raška Konjevića, SD Damira Šehovića i Bošnjačka stranka su ponovili takve stavove. I Socijalistička narodna partija juče, navodeći da bi dobitna kombinacija bio lider Demosa i nesuđeni premijer Miodrag Lekić.

”Ako je svima iz parlamentarne većine Lekić bio najprihvatljiviji za mandatara, ne vidim nijedan razlog zašto ne bi bio prihvatljiv za predsjednika države”, rekao je juče na konferenciji za novinare lider SNP-a Vladimir Joković.

On je istakao da je uvjeren da će Đukanović biti kandidat DPS-a na predsjedničkim izborima.

Iz DPS-a to još nijesu potvrdili, ali funkcioneri te partije su više puta prethodnih dana rekli da će njihov kandidat pobijediti na izborima.

Izvor “Vijesti” rekao je da će ta stranka narednih dana odlučiti na ovu temu, te da će njen lider najvjerovatnije ponovo zatražiti podršku građana da vodi državu. “Razmatraju se međutim još dva imena, “ rekao je sagovornik.

I premijerova GP URA će na partijskim organima odlučiti, kako su najavili, kako će u priču za šefa države. Ranije su najavili da bi “programski slične stranke” trebalo da imaju zajedničkog kandidata.

Bečić sa Eskobarom o aktuelnim političkim pitanjima

Predsjednik Demokrata Aleksa Bečić, šef Poslaničkog kluba te partije Boris Bogdanović i generalni sekretar Skupštine Aleksandar Klarić borave u zvaničnoj posjeti SAD gdje će se sresti sa visokim zvaničnikom Stejt departmenta Gabrijelom Eskobarom.

Sastanak je, kako je rečeno “Vijestima” ranije zakazan i ticaće se svih aktuelnih tema u Crnoj Gori, ali i šire.

Planirano je da Bečić razgovara i sa predstavnicima Savjeta za nacionalnu bezbjednost (NSC), predstavnicima Biroa za evropska i evroazijska pitanja, koordinatorom za globalnu borbu protiv korupcije, Kancelarije za evropske poslove, Međunarodnog republikanskog instituta za Evropu.

Bonus video: