Lekić: Tumačenja Abazovića o formiranju vlade ne odgovaraju istini

Posebno mu ne daje pravo da obmanjuje javnost, poput neodgovornih i netačnih tvrdnji 'da se nisu znali programski ciljevi i priroriteti' zatim 'ime ministra poljoprivrede i drugih ministara'…", naveo je Lekić

19779 pregleda 39 komentar(a)
Lekić, Foto: Boris Pejović
Lekić, Foto: Boris Pejović

Lider Demosa Miodrag Lekić, kojeg je Skupština krajem 2022. imenovala za mandatara kazao je da izjave i i tumačenja premijera Dritana Abazovića o formiranju 44. vlade "ne odgovaraju istini".

"Velika iskustva Abazovića prilikom sastavljanja dviju vlada, čijim će se ideološko-crkvenim, inostrano-kolonijalnim i javno korumpiranim komponentama vjerovatno baviti istorija, nikako mu ne daju za pravo da sa kritičke visine i bujicama neistina ocjenjuje pokušaj i tokove formiranja nove vlade. Dakle, formiranje vlade na poznatim pravilima parlamentarne demokratije, sve na javan način, bez uplitanja drugih i vaninstitucionalnih, iz zemlje ili van nje. Posebno mu ne daje pravo da obmanjuje javnost, poput neodgovornih i netačnih tvrdnji 'da se nisu znali programski ciljevi i priroriteti' zatim 'ime ministra poljoprivrede i drugih ministara'…", naveo je Lekić na stranici Demosa na Fejsbuku.

Lider Demosa je podsjetio da na prvom sastanku 4. januara, gdje je predložio metod rada oko sastavljana vlade, dvije stranke nisu donijele obećane potpise za zakazivanje sjednice Skupštine i da su svojim nastupima "objektivno doprinjele zaustavljanju formiranja vlade".

"U najkraćem, na tom sastanaku postupak formiranju vlade je zaustavljen prije njegovog pravog i radnog početka. Valjda je svima jasno da prije početka rada nisu ni mogla biti pomenuta imena ministara, uključujući i poljoprivrede, o kome je Abazović, kako zaključujemo iz emisije, posebno brinuo".

Lekić je naveo i da zato nije ni imao priliku da pored osnovnih pravaca rade vlade predoči i i druge planove.

"Poštovanje pravila i metoda rada vlade, uključujući i institucionalnu disciplinu u njoj, neophodnost ozbiljnosti u javnim izjavama, stil skromnosti i štednje na svakom koraku, skidanja nepotrebnih oznaka državnih tajni uključujući i letove državnih funkcionera, predsjednika države posebno, potpuno zaustaljanje daljeg zapošljavanja u vladinim i državnim strukturama, početak ozbiljnog dijaloga u interesu zemlje sa nekorumpiranim dijelovima drugog političkog bloka...".

Lider Demosa je navoe i da je Ttokom svakodnevnog rada i konslultacija sve do održavanja sjednice Skupštine, pa i na samoj sjednici tokom glasanja o povjerenju vladi svaki subjekat imao "legitimno i demokratsko pravo da iz svojih razloga eventualno odustane od daljeg pokušaja formiranja vlade".

"Ne želim da se u ovom momentu bavim temom zašto je miniranje da se formira vlada izvedeno na prvom sastanku, dakle iz kojih razloga i pod čijim mogućim uticajima. Želim da istaknem da URA i njen predsjednik imaju apsolutno pravo da donese odluke onako kako misle da treba. Možda imaju pravo i da poslije četiri mjeseca postignutih dogovora u parlamentarnoj većini i svojih stavljenih potpisa, sve to odjednom anuliraju. Ono što nemaju pravo, ako još uopšte možemo govoriti o minimumu javnog standarda – jeste da u navedenom slučaju, otvoreno obmanjuju javnost falsifikovanjem činjenica. Upravo ono što je Abazović pokušao da uradi u sinoćnoj emisiji", naveo je između ostalog Lekić.

Bonus video: