Bojović: Što prije izaći iz tehničkog mandata i formirati novu vladu

"Neophodno je da svi omogućimo mandataru, gospodinu Miodragu Lekiću, da nastavi konsultacije u pravcu formiranja nove Vlade, koja bi imala nespornu većinsku podršku u Parlamentu"

4663 pregleda 31 komentar(a)
Bojović, Foto: DNP
Bojović, Foto: DNP

Poslanik Demokratskog fronta i potpredsjednik Demokratske narodne partije (DNP) Dragan Bojović pozvao je članice parlamentarne većine sa posljednjih parlamentarnih izbora "da se što prije izađe iz tehničkog mandata i v.d. stanja i formira nova, 44. Vlada Crne Gore".

On je u saopštenju za javnost podsjetio potpisnike sporazuma iz decembra 2022. godine "da zakonski rok za formiranje 44. Vlade ističe 15. marta ove godine, te da je dalje opstajanje 43. Vlade u postojećem nelegitimnom formatu, samo po sebi, apsurdno i neodrživo".

"Imajući, dakle, u vidu nemogućnost produžavanja sadašnjeg 'levitirajućeg' položaja najvišeg organa izvršne vlasti, kao i da takva nestabilnost može jedino da odgovara pobijeđenim snagama bivšeg režima, neophodno je da svi omogućimo mandataru, gospodinu Miodragu Lekiću, da nastavi konsultacije u pravcu formiranja nove Vlade, koja bi imala nespornu većinsku podršku u Parlamentu".

Bojović je pozvao partije koje nijesu dostavile potpise za zakazivanje sjednice Skupštine, na kojoj bi se Vlada izabrala, da to učine i dostave ih mandataru.

"Takođe, apelujem na gospodina Lekića da u narednih nekoliko dana obavi pojedinačne konsultacije sa svim konstituentima potpisnicima sporazuma iz decembra 2022. godine, kako bi se u najkraćem roku imenovala nova Vlada i obezbijedili elementarni uslovi za prevazilaženje političke krize".

Uz obavezujući izbor sudija Ustavnog suda, time bi se, dodaje Bojović, u potpunosti odblokirao sistem i omogućilo funkcionisanje institucija, s jedne, i ispoštovala volja građana, s druge strane.

"Neophodno je, dakle, obaviti novi krug konsultacija, te podstaći i ubrzati inkluziju svih članica parlamentarne većine u prevazilaženju postojećeg problema, za šta, načelno, postoji raspoloženje i saglasnost svih aktera parlamentarne većine".

Bojović je naveo i da je Demokratski front spreman za parlamentarne izbore, u svakom trenutku

"Smatramo, međutim, da predstojeće predsjedničke, a potom i parlamentarne izbore, treba da pripremi legitimna Vlada, koja bi, kao izraz izborne volje, obezbijedila političku stabilnost i vratila povjerenje građana, kako u funkcionalnost institucija, tako i u efektivnost izbornog procesa u cjelini", zaključio je Bojović.

Bonus video: