Koalicija "Prava stvar" u Tivtu pokrenula proceduru za razrješenje Markovića

"Svojim nastupom u Narodnoj Skuštini Republike Srbije, pred Odborom za dijasporu i Srbe u regionu, dakle pred organom druge države, a sa pozicije predsjednika Skupštine Opštine Tivat je radio protivno interesima svih građana naše opštine, zastupajući uskostranačke i uz to jednonacionalne interese i narušavajući građanske principe našeg društva"

5551 pregleda 12 komentar(a)
Marković, Foto: Siniša Luković
Marković, Foto: Siniša Luković

Nakon više od dva mjeseca od njegovog učešća u radu Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Republike Srbije u Beogradu, odbornici opozicione koalicije "Prava stvar – DPS-SD-SDP-LP" u Tivtu pokrenuli su zvaničnu proceduru za razriješenje predsjednika tivatskog parlamenta Miljana Markovića (DF) sa te funkicije.

Marković je zajedno sa još nekolicinom predsjednika Opština i predsjednika lokalnih paralmenata iz Crne Gore koji su svi iz redova DF-a, učestvovao sredinom decembra prošle godine u radu Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Repubilke Srbije.

On je 13. decembra prošle godine o tome saopštenjem za javnost, obavijestio tivatsku i crnogorsku javnost.

"Tema treće sjednice Odbora za dijasporu i Srbe u regionu je trenutna politička situacija u Crnoj Gori, kao i izazovi sa kojima se suočava srpski narod u našoj državi. Ono na šta ćemo posebno dati akcenat je stvaranje mogućnosti za još bolje ekonomsko i kulturno povezivanje Srba u regionu. Prisutvo na ovakvom događaju omogućuje povezivanje sa članovima Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, što dodatno njeguje odnose naše opštine sa Srbima u okruženju. Ovo je odlična prilika da zajedno sa kolegama iz Crne Gore dodatno ostvarimo kontakt i učvrstimo veze sa predstavnicima Odbora za dijasporu i Srbe u region", saopštio je tada predsjednik SO Tivat.

Uprkos tome što je Marković o svemu javnost obavijestio još 13.decembra, njega je koalicija "Prava stvar- DPS-SD-SDP-LP" javno zbog toga što je radio u Beogradu, kritikovala tek skoro mjesec dana kasnije - sredinom januara kada je u medija plasirana informacija o tome da su predsjednici opština Nikšić, Berane i Mojkovac, Marko Kovačević, Vuko Todorović i Vesko Delić, kao i predsjednici skupština opština Danilovgrad, Herceg Novi i Tivat, Velimir Đoković, Ivan Otović i Miljan Marković učestvovali u raud jednog od odbora parlamenta Republike Srbije.

Iz te koalicije koja je u Tivtu opozicija u odnosu na skupštinsku većinu koju čine koalicija "Da zapečatimo", DF, Krtoljska lista, Bokeški Forum i Tivatska Akcija, stoga su pokrenuli formalnu inicijativu da Marković bude razriješen sa dužnosti predsjednika tivatskog parlamnata zbog kako su naveli, "djelovanja van svojih nadležnosti".

"Svojim nastupom u Narodnoj Skuštini Republike Srbije, pred Odborom za dijasporu i Srbe u regionu, dakle pred organom druge države, a sa pozicije predsjednika Skupštine Opštine Tivat, (Miljan Marković-.prim.aut.) je radio protivno interesima svih građana naše opštine, zastupajući uskostranačke i uz to jednonacionalne interese i narušavajući građanske principe našeg društva", navodi se u inicijativi za razrješenje Markovića koju je potpisalo 12 odbornika DPS, SD, SDP i LP u lokalnom parlamentu Tivta.

Oni tvrde da je Marković u Beogradu "djelovao van okvira svojih nadležnosti" i da je predsjednik Skupštine Opštine "dušpan da poštuje Ustav, zakone i druge propise države u čijem gradu vrši funkciju", te da je "u obavezi da šalje poruke mira, tolerancije i multietničkog sklada i opredijeljen za građanske vrijednosti".

Inicijativu za smjenu Markovića tivatski parlament razmatraće na posebnoj sjednici koja je zakazana za četvrtak, 9. februar.

Vladajuća koalicija "Da zapečatimo" - DF-KL-BF-TA sama ima natpolovičnu većinu od 17 odbornika u 33-članom tivatskom parlamentu, pa koaliciji "Prava stvar" za smjenu Markovića nisu dovoljni ni glasovi tri odbornika HGI koji su takođe sa njima u opoziciji.

Ipak, neizvjesno je i kako će se HGI ponijeti u ovoj situaciji jer su njeni stranački čelnici i odbornici Adrijan Vuksanović i Ilija Janović i sada a i proteklih godina bili u vrlo sličnoj situaciji da budu članovi tijela i podnose izvještaje pred organima "druge države".

Vuksanović je naime, član Savjeta Vlade Republike Hrvatske za odnose sa Hrvatima van Hrvatske, a Janović je svojevremeno čak nastupao na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj kao kandidat za poslanika u hrvatskom Saboru, na listi za dijasporu, ispred desničarske "Domoljubne kolaicije" predvođene HDZ-om.

Njihov angažman u Zagrebu međutim, nikada ostale stranke u Crnoj Gori uključujući i dugogodišnje koalicione partnere HGI-ja DPS i SDP, nikada do sada nisu javno problematozovali na način kako to rade sa nastupom aktuelnog predsjednika SO Tivat.

Bonus video: