Lekić i Alhantuli: Međunarodni napori mogu smiriti situaciju i vratiti mir Palestini i Izraelu

"Crna Gora sa pažnjom prati dešavanja u vezi sa sukobom između Palestine i Izraela, na žalost svjedočeći eskalaciji tenzija i gubicima života, kako u prethodnoj, tako i početkom tekuće godine", kazao je Lekić

1615 pregleda 4 komentar(a)
Alhantuli i Lekić, Foto: Skupština Crne Gore
Alhantuli i Lekić, Foto: Skupština Crne Gore

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Lekić sastao se sa ambasadorom Države Palestine u Crnoj Gori Rabijem Alhantulijem.

Lekić je kazao da "Crna Gora sa pažnjom prati dešavanja u vezi sa sukobom između Palestine i Izraela, na žalost svjedočeći eskalaciji tenzija i gubicima života, kako u prethodnoj, tako i početkom tekuće godine", navodi se u saopštenju Skupštine.

Kako kaže, Crna Gora nastoji da vodi izbalansiranu politiku i godinama unazad ima principijelnu odrednicu po pitanju to konflikta, "koja je usaglašena sa pozicijom Evropske unije u onim slučajevima gdje je EU jedinstvena", naglasio je Lekić.

Alhantuli je naveo da zabrinjava što se veoma kompleksno palestinsko-izraelsko pitanje ogleda u "selektivnom poštovanju međunarodnog prava dijela međunarodne zajednice".

"Postoji uvjerenje da se rješenje ovog pitanja nalazi u njihovoj političkoj principijelnosti, koja vodi do unificirane potvrde okupacije palestinske teritorije, čime bi se izvršila eliminacija duplih standarda i napravio konkretan korak ka trajnom rješenju višedecenijskog antagonizma i stradanja", kazao je Alhantuli.

Lekić i Alhantuli su saglasni da međunarodni napori, oličeni i u aktuelnim posjetama najviših američkih predstavnika, mogu doprinijeti deeskalaciji situacije i vratiti mir narodima koji žive na tom području.

"To u konačnom predstavlja preduslov za stabilnost hronično nestabilnog regiona i ujedno nesmetano snaženje tradicionalno prijateljskih odnosa između dvije prijateljske države, kakve su Crna Gora i Palestina", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: