Zakoni čuvaju podatke o prebivalištu Spajića

Iz MUP-a kažu da ne postoji pravni osnov za dostavu podataka, i da nemaju saglasnost lidera PES-a

23213 pregleda 71 komentar(a)
Milojko Spajić, Foto: Luka Zekovic
Milojko Spajić, Foto: Luka Zekovic

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) ne može saopštiti od kad lider Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić ima prebivalište u Crnoj Gori, te da li ima ili je imao dvojno državljanstvo i dvojno prebivalište, jer bi time prekršilo više zakona.

To proizlazi iz odgovora MUP-a “Vijestima” na ta pitanja.

Tema Spajićevog prebivališta nedavno je opet aktuelizovana, jer iz Demokratskog fronta (DF) tvrde da je upitno da li on ispunjava uslove da se kandiduje za šefa države, što je najavljeno iz PES-a.

Prema Ustavu i Zakonu o izboru predsjednika, za tu funkciju može biti biran crnogorski državljanin koji ima prebivalište u Crnoj Gori najmanje 10 godina u posljednjih 15.

Iz MUP-a su juče saopštili da je Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti propisano da se njihova obrada može vršiti po saglasnosti lica čiji se podaci obrađuju, a da je Zakonom o registrima prebivališta i boravišta predviđeno da podatke iz registra može, kad zahtijeva, koristiti onaj na koga se odnose, te lice koje dokaže pravni interes.

Navode da se podaci o ličnosti koriste za namjene utvrđene zakonom, a za druge namjene na osnovu pisane saglasnosti onih čiji se podaci obrađuju. Dodaju da je po Zakonu o crnogorskom državljanstvu nadležni organ obavezan da drugim korisnicima dostavi podatke samo ako su zakonom ovlašćeni da ih koriste ili uz saglasnost onih na koje se odnose.

”Imajući u vidu da ne postoji pravni osnov za dostavu traženih podataka u skladu sa odredbama navedenih zakona, te da nijesmo u posjedu pisane saglasnosti imenovanog za dostavu navedenih podataka, ovo ministarstvo iste ne može dostaviti”, naveli su iz MUP-a.

Neki mediji objavili su krajem 2021. da je Spajić u aprilu te godine osim crnogorskog, posjedovao i srpsko državljanstvo, kao i da je imao dvojno prebivalište - u Beogradu i Podgorici. Spajić je tada tvrdio da nema dvojno državljanstvo.

Iz PES-a “Vijestima” ove sedmice nisu odgovorili na pitanja o tome da li Spajić ispunjava uslove za kandidaturu, navodeći da će to učiniti na nekoj od pres konferencija.

Bonus video: