DIK provjerava da li Mandić i Spajić imaju prebivalište i biračko pravo u Srbiji

Protiv te odluke glasao je predsjednik DIK-a Nikola Mugoša, DPS, SD i BS su predložili, predstavnik DF-a podržao, Demokrate napustile sjednicu, a predstavnici SNP-a i civilnog sektora bili uzdržani

54130 pregleda 95 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Državna izborna komisija (DIK) obratiće se kolegama u Srbiji, od kojih očekuje informaciju da li Andrija Mandić i Milojko Spajić imaju biračko pravo i prebivalište u Srbiji.

To je "Vijestima" potvrđeno iz DIK-a, koji je donio odluku da se obrati Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) Srbije, od koje očekuje, kako su naveli, hitan odgovor. Protiv te odluke glasao je predsjednik DIK-a Nikola Mugoša.

Prema informacijama "Vijesti", Demokratska partija socijalista (DPS), Socijaldemorkate (SD) i Bošnjačka stranka (BS) predložili su na sjednici DIK-a da se uputi zahtjev RIK-u, predstavnik DF-a je to podržao, dok su Demokrate napustile sjednici. Predstavnici Socijalističke narodne partije (SNP) i civilnog sektora u DIK-u, bili su uzdržani.

U odluci DIK-a, podsjeća se da je ona dužna da utvrdi da li osobe koje podnose kandidaturu za predsjednika države, ispunjavaju uslove za to.

"U cilju stvaranja pretpostavki za odlučivanje po ovim pitanjima obraćamo vam se u odnosu na lica Andriju Mandića... i Milojka Spajića..., koji su javno objavila namjeru da se kandidaju na izborima za predsjednika Crne Gore, da bi nam u sklopu svojih nadležnosti, u komunikaciji sa nadležnim organima Republike Srbije dostavili podatke o biračkom pravu, mjestu na kome ga ostvaruju (biračko mjesto) i prebivalištu u Republici Srbiji", navodi se u zahtjevu.

Bonus video: