Koprivica: DIK da prekine provincijski politički performans

Koprivica naglašava da je DIK posljednja institucija koja time treba da se bavi, te da članovima i članicama te institucije valjda mora biti poznato i to da su sticanje i gubljenje crnogorskog državljanstva u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova

7258 pregleda 21 komentar(a)
Foto: CDT
Foto: CDT

Državna izborna komisija (DIK) je svojom odlukom da sprovodi „međunarodnu istragu“ o eventualnom dvojnom državljanstvu dvojice potencijalnih kandidata za predsjednika Crne Gore izašla iz svojih nadležnosti i ušla u zonu političkog performansa, još jednom potvrdivši da su interesi partija važniji od demokratskog izbornog procesa.

To je ocijenio Izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Dragan Koprivica, pozivajući DIK da prekine sa performansima i da se vrati onome što joj je posao – zakonito sprovođenje izbornog procesa.

Iz CDT-a su apelovali na DIK da hitno zakaže sjednicu na kojoj će ispraviti tu "nebuloznu odluku" i vratiti se zakonitom sprovođenju izbornog procesa, te "izbjeći blamiranje države na domaćem i međunarodnom polju".

"Notorna je činjenica da potencijalni kandidat za predsjednika Andrija Mandić više od decenije ne krije da ima i državljanstvo Republike Srbije. Činjenica je, takođe, da se o dvojnom državljanstvu Milojka Spajića dosta govorilo u javnosti i da smo čuli argumente koji upućuju da bi i on mogao imati državljanstvo ove države", kazao je Koprivica.

CDT smatra da ti navodi moraju biti hitno provjereni i ohrabruje nadležne državne organe da u zakonitoj proceduri provjere da li ovi, ili bilo koji drugi potencijalni kandidati, imaju dvojno državljanstvo i da li su ga stekli na zakonit način.

Međutim, Koprivica naglašava da je DIK posljednja institucija koja time treba da se bavi, te da članovima i članicama te institucije valjda mora biti poznato i to da su sticanje i gubljenje crnogorskog državljanstva u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova.

"CDT se problemom biračkog spiska intenzivno bavi već 20-tak godina i veoma nam je jasno da brojni građani/ke zloupotrebljavaju zakonodavstvo Crne Gore i nelegalno imaju državljanstva drugih država i/ili nemaju istinito prebivalište. Jasno nam je, takođe, da neke države u okruženju imaju suprotne politike državljanstva od naše čime omogućavaju ove pojave. Međutim, jednako nam je jasno da država Crna Gora već više od 15 godina nije uradila bukvalno ništa da se ovaj problem riješi i te da je zakonodavnim rješenjima i djelovanjem u praksi doprinijela ovome stanju jer su donosioci odluka mislili da vječno mogu manipulisati ovim problemom. Propast reforme izbornog zakonodavstva nas uvjerava da je ovo zaista tako", piše u njegovom saopštenju.

Koprivica ocjenjuje da je ta odluka DIK-a dodatno "tragikomična" ako se zna da je veliki broj pojedinaca za koje se javno tvrdilo da nezakonito imaju dvojno državljanstvo učestvovao u prethodnim izbornim procesima i niti jednom sastavu ove institucije nije padalo na pamet da donosi ovakve odluke niti se ponaša na ovaj način.

"Članovi/ice DIK s pravom sumnjaju u tačnost evidencija državljanstva i prebivališta, ali se, umjesto preuzimanja nadležnosti drugih državnih organa i vođenja istrage na „divlje“, moraju zakonito ponašati i sprovesti potrebne procedure da se te sumnje i provjere. Tamo gdje se poštuju država i zakoni, naime, zna se i kako se i kojim kanalima ostvaruje međunarodna komunikacija, saradnja i razmjena", saopštio je on.

Ugledni pravnici i pravnice iz DIK-a, dodaje Koprivica, takođe su morali znati da ni jedna država na ovaj način ne daje podatke o svojim državljanima drugoj državi.

"I pošto su to morali znati, oni zapravo ne očekuju odgovor od RIK-a Srbije. Ovo je u stvari samo jedan provincijski politički performans s kratkotrajnim efektima", poručio je Koprivica.

Bonus video: